Sibiu

articolul anterior articolul urmator

FOTO Poliţiştii din Sibiu au demascat cum se fură lemne cu acte în regulă. Transport multiplu, descoperit pe DN 7 şi DC 73

5
31 Oct 2020 16:53:59
Autor: Daciana Mitrache
Transport multiplu de lemne - molid - cu acelaşi aviz de însoţire a mărfii în Sibiu Foto Adevărul
Transport multiplu de lemne - molid - cu acelaşi aviz de însoţire a mărfii în Sibiu Foto Adevărul

Poliţiştii din Sibiu au descoperit în trafic vineri, 30 octombrie, pe DN 7, un transport multiplu de material lemnos efectuat în baza aceluiaşi aviz de însoţire.

Poliţiştii specializaţi din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol sunt cei care au identificat transportul suspect în cadrul unor activităţi specifice desfăşurate. 
 
Oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru „transport multiplu de material lemnos efectuat în baza aceluiaşi aviz de însoţire”. 
 
Acţiunea s-a petrecut pe Valea Lotrioarei unde poliţiştii au observat un camion cu semiremorcă încărcat până la refuz cu lemne, în aceeaşi zi, pe două drumuri apropiate, la ore diferite. În urma verificării a reieşit că acestea erau însoţite de aceleaşi documente de transport. 
 
Poliţiştii au intrat la bănuieli după ce au văzut vehiculul cu prima încărcătură întorcându-se pe acelaşi traseu, la scurtă vreme. Şi l-au filat pe şofer.
 
Ultimul transport - aproximativ 40 mc de molid - în valoare de 12.000 de lei, împreună cu întregul camion au fost confiscate.  
 

Suspiciunile poliţiştilor s-au concretizat

Misiunea a început pe DN 7, unde poliţiştii au oprit la control o autoutilitară care tracta o semiremorcă, din direcţia Valea Lotrioarei - Tălmaciu, încărcată cu material lemnos.
 
Transport multiplu de lemne cu acelaşi aviz de însoţire a mărfii în Sibiu Foto Adevărul
 
La verificarea în aplicaţie a transportului, au constatat că autoutilitara avea emis aviz din locul recoltării pentru 31,38 mc material lemnos, cu punct de descărcare - un depozit din Sadu, transport efectuat la ora 13:54.
 
Numai că, după aproximativ o jumătate de oră, în jurul orei 14:30, poliţiştii au observat aceeaşi autoutilitară pe DN 7, deplasându-se spre Valea Lotrioarei, dar descărcată. 
 
Au bănuit că ceva nu este în regulă şi s-au pus pe aşteptare. O oră şi jumătate mai târziu, suspiciunile acestora s-au concretizat. În jurul orei 16:10, au oprit din nou autoutilitara şi semiremorca, dar pe un drum comunal - DC 73, în amonte de localitatea Lotrioara. 
 
Şoferul - un bărbat în vârstă de 45 de ani din Boiţa, le-a prezentat poliţiştilor acelaşi aviz eliberat pentru transportul efectuat la ora 13:54, document aferent primului transport de material lemnos efectuat.
 
„În urma investigaţiilor, poliţiştii au constatat că s-a efectuat un transport multiplu, astfel că s-a dispus indisponibilizarea cantităţii de 39.46 mc lemn rotund molid, în valoare de aproximativ 12.000 de lei, precum şi confiscarea autoutilitarei. În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoţite de documentele specifice de transport (art. 68 din Legea nr. 46 din 2008)”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Lazăr.
 

„Furtul de lemne, cu acte, continuă în România”

Practica, deşi cunoscută la nivel naţional, este greu de dovedit, dar nu imposibil, cum o demonstrează poliţiştii din Sibiu. Despre ea vorbesc de mulţi ani de zile organizaţiile care militează pentru stoparea defrişărilor ilegale din România.
 
„Vechea versiune a sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL va fi folosită până pe 30 ianuarie 2021, conform informaţiilor publicate în Monitorul Oficial (la data de 30 octombrie - n.r.). Sub pretextul acordării „unei perioade de graţie tuturor noilor utilizatori ai SUMAL 2.0”, SUMAL 2.0 este amânat pentru a cincea oară din decembrie 2016 şi până azi. De fapt, sistemul nu e pe deplin funcţional nici acum, iar eficienţa sa este slăbită tocmai de lacunele din Codul Silvic.
 
În plus, doar 1% din transporturile ce pleacă din pădure sunt verificate de personalul cu atribuţii de control, iar controalele sunt la întâmplare şi nu urmează o abordare de riscuri”, au explicat membrii organizaţiei WWF România într-un material publicat pe site-ul lor în care atrag din nou atenţia că furtul de lemne cu acte continuă în România.
 
WWF şi alte 17 organizaţii solicită de la începutul lunii octombrie Guvernului să emită o OUG prin care să repare erorile din Codul Silvic.
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
VIDEO Dezastrul din Munţii Lotrului şi Şureanu, văzut de Andrei Roşu, care a alergat la maratonul pentru salvarea pădurilor: „Este apocaliptic“
 
Peisajul apocaliptic din Munţii Lotrului. Este nevoie de 600.000 de puieţi pentru înlocuirea pădurilor rase FOTO VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

minciuna.ro
31.10.2020, 17:16:06

Lemniscata Domnului C. Dinspre margine de crâng, Toți codrii din cioată plâng Că băieți de Babe-Cloanțe Aduc monștrii cu răcoanțe Și-l pun pe maistrul Vătafu Să scoată lemnul cu Taf-ul. Muncitorii - prompți oșteni, Răsucesc pe drum bușteni, Opintesc, împing din căngi Trunchiuri puse pe bălănci, Corhănesc, spre o cușcaie, Lemn rotund, într-o bătaie, Stivuiesc drept, la boghiuri Cherestea, pentru pustiuri. Drujbe, șprăngi, funiculare Constrâng păduri seculare. Spânzurați sus, la cioflâng, Codrii de brad se tot frâng, Când, prin acte cumpărate, Au grosimi mult micșorate.

+2 (2 voturi)
Tomescu Tom
31.10.2020, 17:30:43

GPS instalat obligatoriu pe fiecare mașinuță de transport lemne ... și se liniștesc ! Cred ! Adică pot fi urmăriți cei găsiți bolnavi de Covid .. și nu pot urmări mașinile ? :)))) Fiecare mașină aflată în posesia firmelor de transport și exploatare din domeniul forestier .. să fie urmărite direct printr-o aplicație ...de instituția abilitată de guvern .. În felul ăsta ..nu mai circulă nici musca ..cu lemne tăiate ilegal ... În același mod poate fi urmărită și funcționarea gaterelor ... :)) . Dacă s-ar dori ... toți angajații implicați în exploatările forestiere , ar putea fi obligați să poarte o " instalație " de monitorizare .. de felul brățărilor pentru fitness ..care să le monitorizeze deplasările în timpul programului ... . Și i-ar monitoriza calculatoarele .. pur și simplu .. :)) Și ar fi liniște prin păduri ...

+5 (5 voturi)
Realist
31.10.2020, 18:02:05

S-a dovedit inca o data ca DACA VREI SA-I PRINZI, II PRINZI !! Dar daca te faci ca ploua ...

+5 (5 voturi)
kalu kalu
31.10.2020, 19:37:56

puroi total romania !!! Dar e bine ca incep sa se confiste camioanele, ca altfel nu se vor opri !!!

+2 (2 voturi)
Popa Pius
1.11.2020, 07:09:43

În sfîrșit au aflat și milițenii ceea ce știa tot satul...

+1 (1 vot)
Modifică Setările