Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Inspector şcolar din cadrul ISJ Sibiu: „Ora de Religie, darul lui Dumnezeu pentru noi. Nu putem să-i creştem pe copiii noştri fără Hristos”

10
5 Jan 2015 10:05:10
Autor: Ramona Găină
Mariuca Neagu
Mariuca Neagu

Măriuca Neagu, inspector şcolar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, a transmis presei un material în care militează pentru menţinerea în şcoli a orei de religie.

 
În materialul respectiv, Măriuca Neagu vorbeşte, printre altele, despre programa şcolară la religie, disciplină pe care o consideră un ”dar de la Dumnezeu”. 
 
Redăm mai jos scrisoarea Măriucăi Neagu
 
”Gândul meu, prin scrierea acestui articol, este să nu supăr pe nimeni şi să-i accept pe toţi  cei ce nu sunt în asentimentul adevărului în care cred şi să-i înţeleg la măsura la care au putut să ajungă fiecare dintre ei. 
 
Vă mulţumesc că încă mai pot folosi numele lui Dumnezeu în exprimarea mea publică (şi în titlul articolului), căci discuţiile se poartă nu numai asupra orei de religie din şcoală, ci şi asupra faptului ca, în discursul public, să fie interzisă orice trimitere către Dumnezeu. "Toleranţa" domniilor lor, a celor ce vor educaţie fără religie, devine, de fapt, intoleranţă.
 
Doresc ca-n următoarele rânduri să arăt care este importanţa şi frumuseţea orei de religie văzută din mijlocul copiilor şi nu din perspectiva unui studiu. Ora de religie aduce bucurie şi pace sufletească în sufletul copiilor, multă speranţă şi nădejde, satisfacţie şi entuziasm. E ora unde elevul învaţă că e dreptul lui să aleagă în viaţă o anume cale, dar şi să nu-l jignească pe cel ce nu alege drumul său. Învaţă că această libertate implică responsabilitate şi că Dumnezeu este Iubire şi este îndelung-răbdător, că este Lumină care–l luminează dacă stă în Lumină. Dumnezeu nu pedepseşte, El este numai Iubire, însă alegerea sa de a se depărta de Dumnezeu şi greşelile sale îşi au plata lor. 
 
Depărtarea de aceste valori pe care, chiar dacă elevul nu le percepe atunci în ora de religie în profunzimea lor, le va înţelege mai târziu şi va avea unde să se întoarcă (să se ridice), atunci când va avea nevoie, şi nu va striga, cu disperare: "Mamă, unde este Dumnezeu? Tată, unde este Dumnezeu?" Ele, valorile, se aşază în mintea şi sufletul său şi va putea să se întoarcă asemeni fiului risipitor, care a plecat de-acasă, dar a avut puterea să se ridice şi să se întoarcă. Această putere şi aceste valori se regăsesc în temele discutate la ora de religie. Ele poartă în sine puterea împlinirii. 
 
Exemplific aceasta  prin  câteva subiecte care sunt cuprinse în programa şcolară şi-n care se regăsesc valorile amintite mai sus: ”Dragostea faţă de aproapele - Pilda samarineanului milostiv” - clasa a V-a, ”Binefacere şi recunoştinţă - Vindecarea celor 10 leproşi” - clasa a VI-a, ”Hristos, Lumina lumii - Vindecarea orbului din naştere”, ”Căinţă şi iertare - Pilda Fiului Risipitor”, ”Iubirea prin fapte - ajutorareL celor aflaţi în suferinţă” – clasa a VII-a, ”Pilda neghinei – îndelunga răbdare şi dreptatea lui Dumnezeu”, ”Imnul dragostei creştine”- clasa a VIII-a, (să nu cunoască cel mai frumos imn închinat  virtuţii iubirii !?). Am enumerat doar câteva teme  ce prezintă valorile menţionate, pe care le-am selectat aleatoriu pentru că întreaga programă a disciplinei Religie e alcătuită din aceste valori cuprinse toate într-una singură, iubirea. Aş putea să vă arăt acesta făcând o scurtă prezentare a lecţiilor pe fiecare an de studiu. Acum, rândurile  sunt  limitate, dar, dacă e nevoie, am să mă străduiesc să vă fac să înţelegeţi că toate acuzaţiile pe care le aduceţi orei de religie sunt neîntemeiate. 
 
Câtă frumuseţe şi înţelepciune găsim în pildele Mântuitorului, pe care le aşteaptă elevii la oră şi sunt însetaţi să le cunoască! Aproape în fiecare oră de religie, ei zic: „Ne mai spuneţi şi astăzi o poveste?” Răspunsul este DA (până mai putem), pentru că nu putem să-i lipsim de înţelepciunea şi învăţăturile pildelor. Dacă lângă inteligenţă (deşteptăciune) punem pe Hristos, vom dobândi înţelepciunea. Nu putem să-i creştem pe copiii noştri fără Hristos. Nu puteţi, câteva glasuri, să luaţi acest dar al lui Dumnezeu, pe care l-am primit, dar pe care trebuie să-l valorificăm. Într-o lume care se străduieşte ca asemenea mentalităţi – educaţie fără religie - nu numai să fie cunoscute ci şi să fie impuse celorlalţi, desconsiderându-i dacă nu gândesc la fel, în loc să facă reverenţă în faţa celor ce văd evidenţa, misiunea dascălilor de religie - care au aceeaşi pregătire ca a colegilor profesori, devine tot mai grea. Avem încă generaţii de părinţi care, chiar dacă n-au făcut Religie în şcoală ( mă refer la generaţia mea, cei de 35-40-45 ani), au fost educaţi de părinţii lor, care L-au cunoscut pe Dumnezeu şi-n cadrul orelor de religie. A urmat o perioada în care copiii au fost lipsiţi de această bucurie. După revoluţie, am redobândit acest dar şi copiii lor au putut să-L cunoască pe Hristos, încă din şcoală, reuşindu-se astfel, ca acest liant între oameni, generaţii- Hristos, să rămână în mijlocul nostru. 
 
Şi acum...? Lăsaţi-i pe copiii acestor vremuri să devină părinţi adevăraţi şi nu doar „părinţi instruiţi” ca să nu ajungem în situaţia de a rupe acest liant  dintre generaţii. Lăsaţi-i să se bucure de izvorul nesecat al Sfintei Scripturi şi de Tradiţia Sfântă, pe care cei ce n-au cunoscut-o, descoperind-o, devin admiratori ai Sfântului Ioan Gură de Aur, ai Sfântului Vasile cel Mare şi ai altor Sfinţi Părinţi, care ni l-au arătat pe Hristos. Să ne ferim de învinuirea copiilor care,  mai târziu, dacă le vom lua această şansă, ne vor  reproşa că le-am furat darul primit de la Dumnezeu - ora de religie. În marea Sa iubire, Dumnezeu îi va ajuta şi pe ei, dar de ce să-i  punem în situaţia delicată de a cere explicaţii cu privire la faptul ca disciplina  Religie lipseşte din foaia lor matricolă şi de ce şi de ce...
 
Sunt multe lucruri pe care trebuie să le îndreptăm în predarea orei de religie şi a celorlalte ore şi-n general, în sistemul educaţional, dar nu aşa. De foarte multe ori, disciplina de învăţământ este asociată cu profesorul care o predă. Unor elevi le place o anumită materie pentru că le place profesorul. E firesc! De aceea, aceste noi provocări trebuie să ne determine pe toţi profesorii, nu numai pe cei ce predau religia, să medităm profund la ceea ce facem şi cum facem ca să nu fim părtaşi la ignorarea  acestui dar de la Dumnezeu – ora de religie”. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
Religia, şcoala şi dreapta măsură
 
Se discută aprins pe tema orelor de religie din şcoli. Dacă să existe sau nu, dacă să fie obligatorii sau facultative, dacă să focalizeze asupra creştinismului, a ortodoxiei, sau să prefere generalitatea unor prelegeri de istoria religiilor.
 
Nevoia unei altfel de Biserici a Neamului
 
Mândria, invidia, iubirea de argint, desfrânarea, lăcomia pântecelui, trândavia, mânia, nu sunt doar cele şapte păcate capitale, ci şi păcatele multor slujitori ai Bisericii noastre...Printre popi hulpavi, ici-colo câte unul cu vocaţie duhovnicească, veritabili oameni-sfinţi, cărora nu doar Biserica Ortodoxă le datorează supravieţuirea, ci fără de care poate nici poporul acesta n-ar mai fi existat!
 
VIDEO ÎPS Pimen: „Scoaterea religiei din şcoli, atentat la fiinţa naţională, la credinţa neamului, ofensă adusă maiestăţii divine”
 
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, critică dur, în Pastorala la sărbătoarea Naşterii Domnului, decizia privind eliminarea religiei dintre disciplinele studiate obligatoriu în şcolile din învăţământul de stat.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

6548155445666
5.01.2015, 10:26:15

si nu o cerceteaza nimeni pentru faptele astea? maine apare alta descreierata care vrea sa bage obligatoriu in scoala ...cine stie ce tampenii scoala e pentru educatie. religia s-o faceti la voi acasa

0 (8 voturi)
ADani
5.01.2015, 10:51:27

Toti "dreptcredinciosii"incearca sa ne inoculeze idea cum ca se incearca scoaterea predarii religiei din scoli, ceea ce este o abertie. Religia o sa ramana in scoala ca disciplina facultativa iar elevii mai "evlaviosi" vor putea alege sa o studieze. Insa BOR stie ca oricat de " ortodocsi" ar fi cu numele, elevii nu o sa se inghesuie sa faca cererile alea pt a participa la ora de religie si asta pt ca ii doare la patina!

+1 (5 voturi)
Stroescu Tit Emilian
5.01.2015, 11:31:22

Moralista da exemple despre morala potrivita pentru copiii nostri insa nu spune ce crede despre faptul ca Lot a facut sex cu fetele lui pentru a avea nepoti. Nu spune nimic despre criminalul din Sodoma si Gomora despre Genocidul din timpul Potopului despre uciderea vrajitoarelor, a celor care nu sunt virgine, a homosexualilor. Totul este prevazut in biblie. Copiii sunt invatati sa fie milogi si sfarsesc prin a nu mai intelege nimic. Ei ne vor prosti pentru a ne transforma in enoriasi lingatori de icoane si moaste(profanatori de morminte).

0 (8 voturi)
Stroescu Tit Emilian
5.01.2015, 11:43:59

Cand o sa inteleaga cei fara minte ca Iisus nu a existat iar daca e sa ne luam dupa personajul biblic acesta ne apare ca un schizofrenic care printre altele incalca o parte din legile universului ''creat'' de cel care l-a adus pe el pe lume in urma violului asupra mariei. Daca faci minuni, miracole inseamna sa schimbi o lege in univers pentru a demonstra cat de naspa esti tu.....bastardul lui dumnezeu.....Eu nu inteleg crestinii astia care vor religia in spatiul public. Baaaaa, daca voi credeti ca dumnezeul adevarat este cel al tarii in care te nasti... cred ca e suficient ca sa-mi dau seama cat ganditi. Dumnezeu poate fi doar Unul sau Niciunul, la noi Constitutia permite 3300 de dumnezei. Mare este gradina unora si plina cu prosti. Prosti dar multi sau multi dar prosti, cum e oare mai corect?

-1 (7 voturi)
mitrut
5.01.2015, 12:07:00

„Ora de Religie, darul lui Dumnezeu pentru noi. Nu putem să-i creştem pe copiii noştri fără Hristos” Poate pentru tine madam! Pe ai tai creste-i cum vrei. Si nu mai incercati sa transformati ceva facultativ in obligatoriu!

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările