Iohannis: „Nu sunt adeptul uninominalului pur”. Despre blaturile politice: „Există astfel de situaţii. Nu le agreez, dar ele există"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi, la Sibiu, că personal nu este adeptul votului uninominal pur care, în opinia sa, nu asigură proporţionalitatea reprezentării. Iohannis a spus că, din punctul său de vedere, nici actualul sistem de vor nu garantează acest lucru iar rezultatul este „un megaparlament care cu siguranţă nu e mai eficient decât cel dinainte”.

Iohannis a declarat că nu-i place nimic la sistemul de vot uninominal pur, acesta subliniind însă că opinia este pur personală şi nu angajează în niciun fel PNL-ul.

„Nu-mi place ideea mie personal, nu sunt adeptul uninominalului pur, dar evident că aici vor exista discuţii în USL, vor exista discuţii mai ample şi se va lua o hotărâre, acest răspuns nu implică PNL-ul, este părerea mea de primar.

Alegerile parlamentare trebuie să asigure într-o măsură rezonabilă proporţionalitatea reprezentării. Un uninominal pur, după părerea mea, nu garantează acest lucru, nici măcar un uninominal aşa cum este în vigoare acum nu garantează acest lucru în cadrul unui număr prestabilit de parlamentari şi rezultatul îl ştim cu toţii, un megaparlament care cu siguranţă nu e mai eficient decât cel dinainte, ca să nu formulez altfel”, a spus Iohannis.

Ca exemplu de asigurare a proporţionalităţii reprezentării Iohannis a dat sistemul de vot german. „Nu întâmplător unul din sistemele pe care Forumul German le-a propus şi sunt în continuare membru şi în continuare am aceeaşi părere este sistemul german care prevede ca fiecare cetăţean să aplice două ştampile, una pe un nume şi una pe un partid, este un sistem uninominal mixt. Asigură reprezentarea proporţională a partidelor, garantat, asigură pe de altă aprte intrarea în parlament pentru politicienii care sunt foarte bine văzuţi, fiindcă primesc un număr mare de voturi, inclusiv ordonează politicienii în interiorul partidului fiindcă partidele ţin cont câte voturi a primit fiecare pe listă”, a mai spus Iohannis.

Despre blaturi politice: „Există astfel de situaţii”

Întrebat cum comentează posibilele negocieri şi treceri ale unor primari de la PDL la PNL, Iohannis a spus că, din punctul său de vedere, în măsura în care un primar doreşte „cu ardoare” să devină membru PNL şi „acest lucru se poate legal”, primarul respectiv nu trebuie „respins din oficiu”.

„Politicienii au avut grijă să formuleze legislaţia în aşa fel încât să existe portiţe. Vă dau un exemplu. Dacă un primar de la partidul X doreşte să devină membru în partidul Y şi se înţeleg şefii de partide, X şi Y. Dacă un primar este dat afară din partid el nu mai este legat de chestiunea că nu poate să schimbe partidul, fiind dat afară de partid legea îi permite să se înscrie unde vrea şi atunci vă daţi seama, dacă se înţeleg şefii partidului X şi Y, X îl dă afară şi Y îl primeşte e totul super”, a spus prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat ce fel de interes ar avea şefii de la partidele X şi Y, Iohannis a răspuns: „Păi, poate fac un mic blat politic sau un blat pe bune, există astfel de situaţii, credeţi-mă. Nu le agreez şi nu mi se par bune, dar ele există”.    

Vă mai recomandăm:

Iohannis, despre regula „ciocu' mic”: „Nu cred că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziţii diferite faţă de anumite abordări“

Iohannis: USL va deveni tot mai vulnerabilă. Despre acuzaţia ANI: „Nu mă simt deloc incompatibil”

Klaus Iohannis: „PNL nu a vrut să înceapă un demers de tip troc de piaţă. Nu a fost vorba despre împărţirea ciolanului, noi mergem pe nişte principii“

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite