Litoralul Ardealului, cu fenomenul de heliotermie şi cel mai adânc lac sărat, la preţ promoţional FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacurile naturale de la Ocna Sibiului Foto YouTube
Lacurile naturale de la Ocna Sibiului Foto YouTube

Complexul Lacurilor Naturale de la Ocna Sibiului îşi deschide porţile pentru un nou sezon estival sâmbătă, 14 mai, cu o ofertă specială.

Situată la doar 15 km depărtare de municipiul Sibiu, accesul în staţiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului, cunoscută drept „Litoralul Ardealului”, este destul de facil. Aici se poate ajunge fie cu transport individual, fie cu mijloace de transport în comun: tren sau autobuz.

Administratorul complexului, Ionuţ Costea, a anunţat că noul sezon estival se deschide cu preţuri promoţionale, oferta fiind una generoasă pentru familii, copiii având amenajate locuri speciale de joacă. Timp de două săptămâni, adulţii vor plăti tarife la jumătate de preţ faţă de cele normale, iar copiii vor avea acces gratuit.

Din cele 52 de lacuri cu apă sărată care au adus aici turişti din toate colţurile lumii, astăzi, doar 14 dintre ele mai sunt funcţionale. Ele reprezintă principala atracţie a zonei şi principala sursă de venit a oraşului. Se întind pe cele 53 de hectare de perimetru de protecţie hidrologică. Şapte dintre lacuri cu apă sărată din care două au preponderent nămol sapropelic, iar restul au un mare conţinut de iod. 

Aici, s-au înregistrat chiar şi 15.000 de turişti / zi şi în media 200.000 de turişti pe sezon. 

Lacurile naturale de la Ocna Sibiului - „Litoralul Ardealului” - văzute din dronă (Sursă imagini YouTube Romania News) 

Cel mai adânc lac antroposalin şi lacul cu cel mai puternic fenomen de heliotermie

La Ocna Sibiului întâlnim cel mai adânc lac antroposalin din România - Ocna Pustie (Avram Iancu) - peste 130 metri, format pe locul unei vechi saline cu o adâncime de 160 metri; lacul cu cel mai puternic fenomen de heliotermie (păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată în comparaţie cu zonele învecinate) - Lacul fără fund, declarat monument al naturii; precum şi unul dintre cele mai sărate lacuri din ţară - Brâncoveanu - în care salinitatea apei la suprafaţă este de 310 g/l - 400g/l, dar şi lacuri cu mineralizare a apei la suprafaţă apreciabilă – (Lacul Rândunica şi Lacul Verde) – de 8 – 9 g/l. 

Pe lângă renumitele lacuri sărate, Complexul Lacurilor Naturale oferă şi o piscină cu apă sărată pentru copii, piscine cu apă dulce, foişoare (filigorii), duşuri cu apă rece şi caldă, parcări supravegheate video, terase. 

Hotelurile, pensiunile şi campingul au o capacitate de peste 500 de locuri de cazare, din care 144 locuri în hotel, 150 locuri în căsuţele popasului turistic şi 80 locuri în Satul de vacanţă al elevilor. Şi localnicii au o ofertă bogată când vine vorba de cazarea turiştilor.

Tarife şi program de funcţionare

Timp de două săptămâni, până pe 27 mai, preţul de intrare la Ocna Sibiului va fi unul promoţional, de 15 lei/intrare/adult, în intervalul orar 07:00 – 18:00. Copiii vor avea gratuitate, la fel şi parcarea. După ora 18:00 până la 20:00, când complexul se închide, accesul este gratuit. 

Preţuri promoţionale vor exista şi în prima parte a lunii iunie, mai exact de pe 28 mai până la 10 iunie, când adulţii vor plăti 20 lei pentru o singură intrare, în timp ce copiii peste 10 ani vor avea tarif la jumătate faţă de adulţi – 10 lei. Pentru restul, accesul este gratuit. Parcarea va costa şi ea 10 lei. Iar după ora 18:00, doar adulţii vor plăti 10 lei şi bineînţeles preţul parcării.

În perioada 11 iunie – 28 august, preţurile vor fi cele de sezon: 30 lei/adult, 15 lei/copil peste 10 ani, iar pentru restul gratuit. Parcarea va avea tot preţul de 10 lei. După ora 18:00, doar adulţii vor plăti 15 lei, pe lângă parcare, dacă vin bineînţeles cu transport individual. 

Din 29 august până în 4 septembrie inclusiv, se va reveni la tarifele promoţionale, respectiv 20 lei/adulţi, 10 lei/copil şi 10 lei parcarea, la fel ca în perioada 28 mai – 10 iunie. Iar după această perioadă (5 – 30 septembrie, când se preconizează că se va încheia sezonul estival 2022), preţurile vor fi aceleaşi ca cele de la început: 15 lei/adult, restul fiind gratuit.

Lacurile naturale de la Ocna Sibiului Foto planiada ro

Lacurile naturale de la Ocna Sibiului Foto planiada ro

Administratorii au gândit şi un sistem pentru cei care doresc să-şi petreacă mai multe zile la Ocna Sibiului, astfel că un abonament porneşte de la 180 de lei (pentru 7 zile) şi ajunge la 340 de lei (14 zile). În cazul pensionarilor peste 60 de ani (femeile), respectiv 65 de ani (bărbaţii), tarifele pentru abonamente sunt mai mici: 130 de lei (7 zile) şi 220 de lei (14 zile), la fel şi în cazul copiilor peste 10 ani: 80 de lei (7 zile), respectiv 120 de lei (14 zile). 

Mai există un abonament pentru toate aceste categorii, pentru 10 zile. Mai multe informaţii aflaţi AICI

Ar mai fi de menţionat că pentru persoanele cu handicap grav / accentuat, accesul este gratuit. Abonamentele sunt valabile 30 de zile şi permit două intrări pe zi, la un interval de trei ore. 

Scurt istoric

În urmă cu două milenii, sarea de pe tărâmurile mioritice era la fel de valoroasă precum aurul, în mod special pentru romani care o exploatau de cum începea primăvara până toamna. În acele timpuri exploatarea era de suprafaţă, vechile excavări fiind înlocuite în timp de lacuri naturale cu apă sărată, precum cele de astăzi de la Ocna Sibiului.

Aşezarea a fost atestată documentar în1263, deşi este locuită încă din vremea dacilor. Însă, abia în 1820 au început primele cercetări ale efectelor curative ale apelor sărate de aici, după aproximativ patru decenii localitatea fiind declarată staţiune. Inaugurată în 1858, abia în 1948 a căpătat caracter permanent. 

La început, în jurul lacurilor s-au ridicat câteva cabine, apoi s-au plantat o serie de pomi şi ulterior au început să apară pavilioanele pentru băi calde şi reci. 

Pavilionul central şi clădirea băilor, spre exemplu, au mai mult de un secol de existenţă. De-a lungul timpului ace stea au oferit băi calde, împachetări cu nămol, terapii cu aerosoli şi bazine cu apă sărată. 

Curele cu apă sărată şi nămol de la Ocna Sibiului sunt benefice pentru tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, a afecţiunilor reumatismale degenerative cronice, preartroze şi artroze, spondiloze, inflamatorii, precum şi a diverselor afecţiuni ginecologice sau de piele.

Vă mai recomandăm şi:

„Marea Olteniei” şi satul de vacanţă recăpătat după două decenii de procese: schi nautic, debarcader, insule artificiale FOTO VIDEO

România de basm la televiziunea publică din Coreea de Sud: „A Fairy Tale Village” FOTO VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite