UPDATE Liviu Dragnea, la Sibiu: „Suntem în situaţia în care, la 23 de ani de la Revoluţie, avem cam aceleaşi instituţii publice comuniste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, şi Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, şi Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi prim-vicepreşedintele PNL, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, participă joi, la Sibiu, la o dezbatere pe tema regionalizării.

UPDATE 4: Liviu Dragnea a declarat la Sibiu că fosta capitală culturală europeană ” are multe argumente pentru a fi reşedinţă a regiunii”, adăugând că ”decizia nu este încă luată, analiza continuă, dar Sibiul reprezintă o opţiune extrem de serioasă pentru ca reşedinţa regiunii Centru să fie în această localitate”. 

”Este un set de criterii funcţionale la desemnarea regiunilor şi a reşedinţelor. Din punctul de vedere al cestor criterii – căi de comunicaţii, capacitate administrativă, capacitate locativă, instituţională, resurse umane capabile să gestioneze o administraţie regională  - Sibiul întruneşte suficiente argumente pentru a avea o opţiune serioasă pentru a avea capitala de regiune. Asta nu înseamnă că celelalte nu întrunesc, dar puteam spune că Sibiul nu întruneşte aceste criterii şi are şanse foarte mici. Dar sunt foarte sincer şi spun că are şanse farte mari din punctul de vedere al criterilor. Domnul Iohannis este de la alt partid, domnul Niţă este de la partidul meu, dar regionalizarea nu se face pentru Dragnea, Iohannis Niţă sau Cindrea”, a mai spun vicepremierul Dragnea. 

Potrivit acestuia, ”actualul sistem administrativ din România şi-a atins limitele, mai mult de atât Români nu poate performa cu actualul sistem”. 

Cât priveşte data la care va fi prezentată forma finală a proiectului, Dragnea a mai declarat la finalul dezbaterii că ”la sfârşitul lunii septembrie ar fi trebui să prezentăm proiectul final până să apară decizia Curţii Constituţionale care ne obligă să amânăm referendumul pe Constiuţie. În funcţie de decizia pe care o vom lua dacă ne implicăm sau nu în organizarea referendumului vom anunţa. Dacă vom ajunge la concluzia să face referendumul va vară cu europarlamentarele sau în toamnă cu prezidenţialele trebuie să ne gândim serios dacă punem pe masă un proiect pe care nu-l putem implementa de a doua zi şi care să fie tocat de nu foarte mulţi dar suficienţi adcversari ai acestui sistem care, de fapt, rupe foarte multe structuri mafiote de la nivel central. 

Din acest motiv nu ştiu când va fi prezentat proiectul regionalizării. Putem imagina referendumuri judeţene ca să-i întrebăm pe oameni unde ar vrea ei reşedinţa judeţeană. L-am putea face odată cu referendumuu pe Constituţie că poate aşa vin mai mulţi oameni la referendum. Dacă populaţia României nu este de acord cu regionalizarea spune Nu la referendumul pe constituţie”, a adăugat vicepremierul. 


UPDATE 3: Klaus Iohannis a declarat, la sfârşitul dezbaterii, că nu sunt lămurite până în acest moment nici forma şi nici numărul regiunilor. 

”Nu e lămurită forma regiunilor cum nu este încă lămurit nici numărul regiunilor, în continuare se poate discuta, ceea ce este important e să avem o dată o bază de la care pornim şi se vede că toată lumea vrea acelaşi lucru, o reformă a administraţiei, o îmbunătăţire a serviciilor către cetăţean şi o eficientizare a administraţiei. Evident, la acest rezultat se poate ajunge cu 3, cu 5, cu 15 regiuni, câte vor fi, ţine şi de alţi factori”. 

Nu s-a discutat despre reşedinţe decât la modul teoretic, s-a prezentat ce îşi doresc oamenii din anumite regiuni şi s-a văzut şi acolo că Sibiul are cam acelaşi număr de preferinţe ca şi Braşovul, dar cred că este un pic devreme să discutăm foarte foarte concret despre unde va fi sediul să zicem al consiliul regional dacă nici nu ştim care va fi regiunea şi cum va arăta în definitiv”, a spus Iohannis. 

Potrivit acestuia, până în acest moment între proiectul de regionalizare al PNL şi celo al PSD ”există diferenţe destul de mici, mai degrabă de detaliu decât de principiu” iar la final ceole două formaţiuni8 vor avea un grup comun, pentru a promova un proiect comun. 

”Vreau să subliniez un aspect care mi s-a părut foarte important din toată dezbaterea. Până la urmă putem să vorbim de modernizarea administraţiei în România, putem să vorbim despre regionalizare, putem să vorbim despre descentralizare, lucrurile sunt necesare şi trebuie făcute. Dar omul simplu, cel puţin asta este experienţa mea, întreabă de ce avem nevoie de regiuni. Există şi aici foarte multe răspunsuri, dar cred că unul este cel pe care trebuie să-l promovăm şi care este răspunsul pentru omul de pe stradă. 

În structura actuală este extrem de greu să provocăm dezvoltare econmică în teritoriu. Un stat centralizat are probleme majore în general în a dezvolta întreaga ţară iar numărul mare de judeţe nu ajută judeţele să fie ele motorul dezvoltării economice. Dacă stăm să analizăm ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani vedem că dezvoltare s-a produs în România, acolo unde a fost forţa economică, în special în municipiile reşedinţă de judeţ iar în rest mai puţin şi în unele locuri chiar deloc, şi atunci este nevoie ca aceste structuri ca şi motor al dezvoltării în continuare. Nu putem să stăm să vedem cum se dezvoltă câteva localităţi iar restul ţării asistă în admiraţie, trebuie să avem vehicule de dezvoltare şi acest vehicul numit regiune poate să fie motorul dezvoltării, poate să asigure atragerea de investiţii, poate să asigure crearea locurilor de muncă, locuri de muncă bine plătite, şi atunci prin această dezvoltare regionalizarea ajunge acolo unde este de fapt interesată, în buzunarul cetăţeanului, prin locuri de muncă mai bune, mai bine plătite, tot omul va simţi că această regionalizare a adus şi pentru el ceva, nu numai pentru politicianul de la televizor sau din sala de dezbateri, şi atunci dacă aducem şi dezvoltarea economică şi venitul crescut la cetăţean atunci omul va înţelege şi mai bine ce înseamnă să aducem serviciile mai aproape de cetăţean. 

Nu are rost să credem că o mai bună administrare fără o mai bună dezvoltare economică ne aduce ceva, ele trebuie să vină în pachet şi acest pachet poate fi realizat numai de regiune”, a mai spus Iohannis.      


UPDATE 2: Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus iohannis, a declarat joi, la Sibiu, la debutul dezbaterii pe tema regionalizării, că niciun guvern, după Revoluţie, nu a avut curajul să modernizeze administraţia şi că îl felicită pe vicepremierul Liviu Dragnea pentru „curajul şi determinarea cu care a început acest demers”. 

”România a avut în anii comunismului o administraţie care a funcţionat cum a funcţionat, iar după Revoluţie niciun Guvern nu a avut curajul să modernizeze administraţia. Îl felicit pe domnul Dragnea pentru curajul şi determinarea cu care a început acest demers. M-aş bucura dacă acest proces de modernizare ar fi dus la bun sfârşit şi ar duce la o administraţie eficientă, mai aproape de cetăţean şi suficient de performantă încât să rezolve problemele comunităilor pe care le reprezentăm”, a spus Iohannis. 


UPDATE 1: Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, la Sibiu, că actualul sistem românesc este unul ”de inspiraţie sovietică” ş are ”ca principal obiectiv sa facă din cetăţean curierul sistemului, curierul între diversele instituţii”. 

”Noi avem şansa, în această perioadă, ca prin regionlizare, prin înfiinţarea regiunilor administrative, prin reorganizarea administrativă a României, prin reorganizarea administraţiei publice, să rupem definitiv România de comunism. Suntem în situaţia în care, la 23 de ani de la Revoluţie, avem mai mult sau mai puţin cam aceleaşi instituţii publice comuniste. Sigur, cu denumiri schimbate, cu denumiri moderne, dar cu aceeaşi arhitectură a sistemului public, în multe locuri cam cu aceleaşi metehne, suntem într-un sistem destul de rigid, un sistem care, având inspiraţie sovietică, are ca principal obiectiv sa facă din cetăţean curierul sistemului, curierul între diversele instituţii. 

Practic acest proces de regionalizare în România este lupta dintre teritoriu şi Bucureşti, şi nu mă refer la cetăţenii din Bucureşti, inclusiv a cetăţenilor din Bucureşti cu Bucureştiu ca simbol al unei puteri supercentralizate, care doreşte să decidă destinul fiecărui om, viaţa fiecărei familii, dacă un tânăr are sau nu are şanse, dacî o comunitate are dreptul sau nu la dezvoltare şi la civilizaţie. Acest lucru trebuie să înceteze în România. România nu se poate dezvoolta dacă fiecare primar merge cu mâna întinsă la Bucureşti la vreun ministru, la vreun secretar de stat, la vreun director din minister, care dacă este în toane bune cu mare mărinimie îi spune să meargă acasă că o să-i trimită nişte bani ca şi cum ar da bani din veniturile proprii. 

Trebuie un sistem normal, un sistem sănătos, trebuie să ducem puterea mai aproape de oameni, aşa cum este în toate ţările civilizate şi dezvoltate, trebuie să creăm un sistem public care este un sistem neagresiv, dimpotrivă trebuie să fie un sistem care să ofere servicii publice de calitate”, a declarat Dragnea la Sibiu. 


Vicepremierul Liviu Dragnea şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, participă joi, la Sibiu, la o dezbatere publică privind procesul de regionalizare-descentralizare organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. 

Potrivit organizatorilor, „Guvernul României a demarat un amplu proces de reorganizare administrativă menit să asigure dezvoltarea economică şi socială echilibrată a României, dar şi eficientizarea administraţiei publice. Acest demers de mare anvergură, coordonat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, este unul transparent, bazat pe principiul democraţiei participative, în care sunt implicaţi un număr mare de reprezentanţi de la nivelul instituţiilor administraţiei publice centrale şi ai autorităţilor administraţiei publice locale, membri ai Parlamentului României, experţi din zona academică şi a societăţii civile. 

Având în vedere faptul că demersurile Guvernului României vor avea un impact major asupra întregii societăţi româneşti, în perioada următoare sunt programate o serie de dezbateri, susţinute prin proiectul „Reforma administrativ-teritorială, mai multă eficienţă în administraţia locală din România”, cofinanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, cod SMIS 32602, la care sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor de la nivelul administraţiei publice locale şi centrale, ai societăţii civile, specialişti din mediul universitar şi academic, astfel încât să se asigure premisele elaborării unui cadru legal eficient, coerent, adaptat realităţilor economice, sociale, culturale”. 

Dezbaterea de la Sibiu va avea loc la Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, corp A, et. 2, în intervalul orar 10:30 – 16:00.   

Vă mai recomandăm: 

Klaus Iohannis: „Părerea mea este că se va amâna referendumul pe Constituţie şi implicit se amână şi discuţia pe regionalizare”

PPMT ameninţă cu proteste împotriva proiectului de regionalizare al lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea: „Referendumul ar putea să dureze trei zile“

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite