Amenzile pentru furtul de lemne ar putea creşte de cinci ori. Ministrul Lucia Varga: „Din păcate tăierile ilegale sunt un fenomen”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat joi la Sibiu că amenzile pentru cei care taie ilegal copaci ar putea ajunde la 50.000 de lei de la 10.000 de lei, în prezent. După scandalul şpăgii de la Direcţia Silvică Cluj, mai multe direcţii silvice din ţară sunt verificate.

Ministrul a declarat joi la Sibiu că printre actele normative finalizate se numără şi Legea privind regimul contravenţiilor şi infracţiunilor silvice dar şi Legea privind statutul personalului silvic.

Primul act normativ vine cu amenzi mai mari pentru cei care taie ilegal copaci. „În primul rând vrem să mărim cuantumul sancţiunilor aplicate pentru a descuraja furtul de lemn şi în al doilea rând infracţiunile pentru furtul de lemn vor fi ca şi pentru orice furt, deci se va aplica Codul Penal şi nu vor fi declarate infracţiuni doar dacă depăşesc de 5 ori valoarea masei lemnoase sustrase.

În acest moment sancţiunile sunt prea mici din punctul nostru de vedere, luăm în considerare mărirea acestor sancţiuni şi descurajarea furtului, suntem în discuţii inclusiv cu personalul de la Ministerul de Justiţie astfel încât să aliniem cuantumul sancţiunilor la legislaţia cealaltă de mediu existentă. Probabil că vom mări de 5 ori cuantumul sancţiunilor, acum sancţiunile fiind undeva în jurul a 10.000 de lei”, a declarat ministrul Lucia Varga.

Incompatibilităţi pentru pădurari

Cel de-al doilea act normativ, care reglementează statutul personalului silvic, stabileşte foarte clar, spune ministrul, regimul incomaptibilităţilor pentru angajaţii din sistem.

„Sunt situaţii în care din păcate angajaţi la ocoalele silvice de stat sau private sunt pădurari şi în acelaşi timp au şi firme de exploatare, ori este clar o incompatibilitate, o prevedem foarte clar în lege, o interzicem, pentru a separa lucrurile, cei care trebuie să protejeze pădurea să o facă în mod responsabil”, a spus ministrul.

Potrrivit actului normativ, nu vor putea avea firme de exploatare nici rudele de gradul I ale angajaţilor, respectiv părinţi şi fraţi.

Verificări extinse, după scandalul şpăgii de la Direcţia Silvică Cluj

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a admis că, după Revoluţie, în România tăierile de masă lemnoasă au fost masive, aceasta spunând că, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, între 1990-2011 s-au tăiat ileagal 80 de milioane de metri cubi de masă lemnoasă, pagubele estimate fiind de 5 miliarde de euro.

„Din păcate tăierile ilegale sunt un fenomen”, a admis ministrul, care a nominalizat printre judeţele în care s-a tăiat legal foarte mult Argeş, Alba, Cluj, Maramureş, Bihor, Giurgiu, Suceava, Neamţ. La polul opus, Sibiul este judeţul cu cele mai mici cantităţi de lemn tăiat ilegal.

Lucia Varga a spus că, până acum, a constatat complicitate între hoţii de lemn şi autorităţi doar la nivel de direcţii silvice judeţene, nu şi printre angajaţi ai ministerului.

După scandalul de la Direcţia Silvică Cluj, cercetările s-au extins la mai multe direcţii din ţară. „Sunt în verificare câteva direcţii silvice, în acest moment neavând rapoartele nu pot să vă spun dar avem verificări la Covasna, la Bihor, la Maramureş, la Giurgiu, sunt judeţe în care facem controale şi prin Romsilva şi prin inspectoratele Silvice”, a mai spus ministrul.

Vă mai recomandăm:

  Ministrul Apelor: „Unda de viitură pe Dunăre este prognozată în perioada 13-14 iunie”

 VIDEO Ministrul Pădurilor trimite corpul de control în Alba pentru verificarea exploatărilor de lemn de pe Valea Sebeşului: „Realitatea este mai gravă de cât îmi puteam imagina“

UPDATE Ministrul Pădurilor: „Mă gândesc să iniţiez un program pilot prin care să supraveghem pădurile din Cluj, prin satelit“. În control, ministrul era să prindă un hoţ



 

 
 

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite