Mărginimea Sibiului, „Destinaţie Europeană de Excelenţă” în turism şi gastronomie locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turistii sunt asteptati in Marginimea Sibiului - Foto Arhiva
Turistii sunt asteptati in Marginimea Sibiului - Foto Arhiva

Mărginimea Sibiului a fost desemnată Destinaţie Europeană de Excelenţă în turism şi gastronomie locală în cadrul unui proiect european, candidatura fiind depusă şi susţinută de Primăria din Răşinari în parteneriat cu Asociaţia Pensiunilor Agroturistice din localitate.

Proiectul European Destinations of Excellence Network (EDEN) – Destinaţii Europene de Excelenţă a fost lansat în anul 2006 de Comisia Europeană, iar obiectivele urmărite sunt dezvoltarea turismului durabil, decongestionarea destinaţiilor clasice, reducerea sezonalităţii, redirecţionarea fluxurilor de turişti către destinaţii non-tradiţionale şi încurajarea creării de reţele între participanţii la proiect. 

În acest an, Primăria din Răşinari în parteneriat cu Asociaţia Pensiunilor Agroturistice din localitate şi-a depus candidatura în cadrul proiectului cu un program care are ca scop intensificarea turismului gastronomic în Mărginimea Sibiului. Programul a fost declarat câştigător iar premiul va fi primit în luna decembrie, în cadrul unei festivităţi care va avea loc la Bruxelles. Zona Mărginimii Sibiului va fi promovată pe site-ul www.edenineurope.eu, prin crearea unei pagini speciale, iar cu ocazia ediţiei de toamnă a Târgului de Turism al României, organizat de Romexpo în perioada 12-15 noiembrie 2015, această destinaţie va beneficia de spaţiu de prezentare în cadrul standului Autorităţii Naţionale pentru Turism. 

”Primaria Comunei Răşinari şi Asociaţia Pensiunilor Agroturistice Răşinari, prin câştigarea concursului EDEN 2015 – Turismul şi gastronomia locală, au creat astfel o oportunitate enormă în creşterea vizibilităţii zonei Mărginimii Sibiului atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.  De asemenea, acest fapt va duce la diversificarea activităţilor destinate promovării Mărginimii şi a dezvoltării unei imagini tot mai atractive a zonei şi, implicit, a propulsării beneficiilor care decurg din existenţa zonelor rurale. Toate manifestările, activităţile şi evenimentele care se desfaşoară în Mărginimea Sibiului (Festivalul Brânzei şi al Ţuicii organizat la Răşinari, Festivalul Sus pe Muntele din Jina, Festivalul Bujorului din Gura Râului, Drumul Brânzei şi altele) pot intensifica premisele unui turism gatronomic în Mărginimea Sibiului”, spune Bucur Bogdan, primarul comunei Răşinari. 

Bunătăţi din Mărginime 

Delegaţii Autorităţii Naţionale pentru Turism au petrecut două zile în Mărginimea Sibiului, timp în care au descoperit farmecul unic al locurilor şi savoarea inegalabilă a preparatelor culinare tradiţionale. 

”Le-am pregătit tot ce am putut noi mai bun, numai cu produse tradiţionale, s-au dus la stână, pe munte, unde au degustat de asemenea preparate tradiţionale, şi ce au apreciat cel mai mult e faptul că noi putem să ne dirijăm turişti, 5 zile la rând, pe diferite trasee, pot vizita Păltinişul, Sibiul, Muzeul Satului, pot face drumeţii pe traseele montane care sunt foarte bine marcate. Şi le-a plăcut de asemenea faptul că noi avem grupuri de turişti care vin de ani de zile pentru partea gastronomică”, spune Ioan Badiu, proprietarul uneia dintre cele mai cunoscute pesniuni din Răşinari. 

Vă mai recomandăm: 

Povestea celei mai frumoase locuinţe de saşi din Sibiu - Casa Baronului. Cum a reînviat o profesoară de română tradiţiile şi deliciile culinare ale saşilor

Aurelia Rusu (68 de ani), fostă profesoară de limba română, acum pensionată, a amenajat într-o veche casă săsească din localitatea Bazna un mini-muzeu splendid cu obiecte vechi săseşti, şi a publicat de asemenea o carte cu reţete tradiţionale ale saşilor.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

Calfa călătoare care s-a îndrăgostit de România şi a rămas aici: un german cucerit de plaiurile noastre şi-a făcut un atelier de dogărie în satul sibian Richiş

Germanul Christian Rummel (30 de ani) s-a mutat în România în 2010, după ce a ajuns pentru prima dată aici în 2007, în cadrul unui program pentru calfele călătoare. Cucerit de farmecul tradiţiilor locale, şi-a întemeiat o familie şi trăieşte în satul sibian Richiş, unde a repornit atelierul de dogărie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite