Mocăniţa din Sibiu porneşte într-o nouă aventură pe Valea Hârtibaciului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mocăniţa de pe pitoreasca Vale a Hârtibaciului din Sibiu, Foto Press One
Mocăniţa de pe pitoreasca Vale a Hârtibaciului din Sibiu, Foto Press One

Prietenii Mocăniţei repornesc trenul, de sâmbătă, 3 aprilie, când revine pe Valea Hârtibaciului, în apropiere de municipiul Sibiu, în fiecare weekend, cu câte două curse pe zi.

Anunţul a fost făcut de Asociaţia Prietenii Mocăniţei pe pagina de Facebook, împreună cu orarul de funcţionare. 

Deocamdată, Mocăniţa va circula în fiecare weekend, între Hosman şi Cornăţel, cu două curse dus-întors pe zi, dimineaţa şi după-amiaza, preţul unei călătorii fiind de 25 lei adulţi, respectiv 15 lei copii. 

GALERIE FOTO CU TRASEUL PITORESC DE PE VALEA HÂRTIBACIULUI AL MOCĂNIŢEI DIN SIBIU

Biletele se achiziţionează la urcarea în tren şi nu este nevoie de rezervare. Mocăniţa va fi compus dintr-o locomotivă Diesel şi, de această dată, doar dintr-un un vagon deschis de călători, cu o capacitate de 40 de locuri, puse la dispoziţie de S.C. Calea Ferată Îngustă SRL. 

„Menţionăm că Mocăniţa va continua să circule şi după luna aprilie, dar s-ar putea să modificăm orarul de circulaţie, în funcţie de cum decurge această lună de test”, se mai precizează pe pagina de socializare a Asociaţiei Prietenii Mocăniţei unde a fost postată şi o filmare cu mocăniţa şi traseul străbătut, realizat de prietenii de la „Mocăniţa Transilvaniei”.

Traseul dintre Cornăţel şi Hosman are o lungime de 7 kilometri, iar călătoria dus-întors durează mai bine de o oră şi jumătate. Locomotiva cu abur 764.431 a fost adusă din Bucovina, pentru a plimba turiştii timp de două weekenduri. 

Povestea Mocăniţei de pe Valea Hârtibaciului a început în urmă cu mai bine de un deceniu odată cu înfiinţarea „Asociaţiei Prietenii Mocăniţei” al cărei scop era chiar repornirea acestui tren legendar pe traseele Sibiu – Agnita şi Cornăţel - Vurpăr, prin conservarea şi restaurarea căii ferate cu ecartament îngust. Cu paşi mici, dar siguri, visul s-a transformat în realitate, iar pentru realizarea lui au contribuit voluntarii. 

La început, pe linia abia scoasă la iveală, de sub vegetaţia care pusese stăpânire pe ea, doritorii au fost plimbaţi cu mici drezine - vagonete deschise, acţionate manual, cu pedale sau cu un motor, care servesc la transporturi uşoare pe o linie ferată de oameni, în număr mic sau materiale uşoare. Cererea a fost atât de mare încât voluntarii nu au reuşit să mai facă faţă şi de aici a plecat ideea de a readuce mocăniţa pe şine şi a de organiza excursii.

În 2015 s-a finalizat reabilitarea tronsonului dintre Cornăţel şi Hosman, şi odată cu aceasta au fost puse în circulaţie, ocazional, trenuri turistice. Erau tractate de o locomotivă cu abur şi aveau vagoane închiriate.

Astfel, s-a reuşit readucerea la viaţă a unui simbol al zonei. Ultima cursă a Mocăniţei, pe ruta Sibiu – Agnita, avusese loc în vara anului 2001, cu o locomotivă achiziţionată la începutul anilor `50. Apoi, în 2007, calea ferată a fost clasată drept monument istoric.

Chiar dacă din cei 52 de kilometri de cale ferată îngustă dintre Sibiu şi Agnita au fost salvaţi doar 7 kilometri, excursia cu Mocăniţa pe pitorescul traseu de pe Valea Hârtibaciului este o adevărată aventură.  

Din acest an se vor realiza curse regulate cu locomotiva Diesel şi curse ocazionale cu locomotiva cu abur. Plecările au loc în fiecare weekend, la orele 09:45 şi 16:00, din Gara Hosman, aflată la 27 km depărtare de municipiul Sibiu.

Vă mai recomandăm şi:

Imagini înduioşătoare cu ursuleţi orfani, de doar două luni, găsiţi în Sibiu şi Harghita FOTO VIDEO

Patron de fermă, bătut cu lopeţi, sape şi scaune. A ajuns în spital cu capul spart şi fracturi la coloană

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite