Muzeul Astra din Sibiu, emisarul României la Târgul Internaţional al Patrimoniului Cultural de la Paris FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Astra - Sibiu - singurul reprezentant al României în cadrul Salonului Internaţional al Patrimoniului Cultural de la Paris 2021 Foto Adevărul
Muzeul Astra - Sibiu - singurul reprezentant al României în cadrul Salonului Internaţional al Patrimoniului Cultural de la Paris 2021 Foto Adevărul

Muzeul Astra din Sibiu este singurul emisar al României în cadrul Salonului Internaţional de Patrimoniu Cultural de la Paris, din acest an.

Organizat de Ateliers d'Art de France, Târgul Internaţional al Patrimoniului Cultural de la Paris primeşte anual peste 300 de expozanţi şi 20.000 de vizitatori, timp de 4 zile, la Carrousel du Louvre din Paris.

Ediţia desfăşurată anul acesta, în perioada 28 - 31 octombrie, a reunit factorii interesaţi de patrimoniu şi actorii din profesiile specifice: profesionişti în restaurare, conservare şi punerea în valoare a patrimoniului construit sau imaterial, sub tematica „Patrimoniu / moştenire şi teritorii”.

GALERIE FOTO CU IMAGINI DIN CADRUL SALONULUI INTERNAŢIONAL AL PATRIMONIULUI CULTURAL PARIS

Personajele principale ale expoziţiei au fost reprezentanţii unor profesii rare din 12 ţări, gardienii unor moşteniri unice încă de la crearea lor, meşteri, ateliere de artă, firme de construcţii, cu toţii hotărâţi să se adapteze vremurilor, dar şi să-şi perpetueze cunoştinţele. Peste 40 de profesii şi domenii de activitate au fost reprezentate anul acesta în cadrul evenimentului.  

Printre ei, singurii români prezenţi la târg au ajuns la Paris graţie Muzeului Astra din Sibiu, unica instituţie de cultură din România cu standuri în cadrul salonului internaţional. 

VIDEO

Premieră: o componentă esenţială a patrimoniului românesc - ceramica de Horezu

Muzeul sibian participă din 2018 în cadrul Expoziţiei Patrimoniului Cultural de la Paris, fiind la a treia participare, întrucât ediţia de anul trecut a fost anulată din cauza pandemiei. 

Până acum, muzeul românesc oferea în cadrul târgului animaţii cu ajutorul restauratorilor instituţiei, însă anul acesta în premieră Astra s-a prezentat la Paris cu o componentă esenţială a patrimoniului românesc, inclusă pe lista UNESCO. Este vorba despre ceramica de Horezu pusă în valoare de soţii Ionuţ şi Ramona Bîscu. 

„Fenomenul ASTRA duce România Culturală acolo unde merită! Salonul Internaţional de Patrimoniu de la Paris este organizat, ca de fiecare dată, la Carrousel du Louvre, în Paris. Anul acesta, standul Muzeului Astra promovează din nou valorile patrimoniului cultural românesc, expoziţiile şi proiectele Muzeului Astra şi obiective turistice din judeţul Sibiu, prin intermediul materialelor puse la dispoziţie de Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. Animaţiile marca Muzeul Astra cuprind ateliere de olărit, cu ceramica de Horezu în rolul principal, înscrisă în Patrimoniul UNESCO. La roata tradiţională, dar şi la cea electrică, lucrează tânărul olar Ionuţ Bîscu, susţinut pe componenta decorativă de Ramona Bîscu (Ceramics Art of Horezu). De asemenea, Raluca Miriţoiu, restaurator al Muzeului Astra, va desfăşura ateliere de restaurare textile. Standul Muzeului Astra este deschis în cadrul Sălii Gabriel – A15, păstrând acelaşi loc ca la ediţia precedentă, organizată înainte de pandemia de Covid 19”, au menţionat reprezentanţii Astra Sibiu.

În prezentarea făcută de către organizatori reprezentantului României în cadrul expoziţiei din Paris se menţionează: „Muzeul Astra din Sibiu are o vastă experienţă în conservarea şi transmiterea meşteşugurilor tradiţionale. La Târgul Internaţional de Patrimoniu de la Paris, Muzeul este prezent cu demonstraţii de restaurare a obiectelor din lemn policrom, ceramică şi textile, dar şi cu o mică expoziţie etnografică”, constând în costume populare şi obiecte tradiţionale.

„Patrimoniul, soluţie pentru viitor”

La fel ca în cadrul târgurilor de turism, Salonul Internaţional al Patrimoniului Cultural din Paris reprezintă o oportunitate pentru fiecare ţară de a-şi prezenta nu numai oferta pe partea turistică, ci tot ceea ce are mai frumos şi reprezentativ pe componenta patrimonială, inclusiv tradiţii, obiceiuri, prin intermediul meşteşugurilor rare şi a artizanilor, dar şi de a-şi promova know-how-ul publicului larg şi profesioniştilor într-un loc emblematic din inima Parisului. 

Astfel se creează şi dezvoltă oportunităţi reale de afaceri, în diverse domenii, contacte şi reţelele inter-expozante, cunoştinţe din domeniu, schimburi de experienţă, documentare pe partea de restaurare etc..  

„Patrimoniul, construit sau nu, material sau imaterial, joacă un rol fundamental în dezvoltarea teritoriilor şi constituie o soluţie pentru viitor, chiar dacă reprezintă o legătură cu trecutul pe care tinde să-l promoveze. Un pilon al dezvoltării regionale durabile şi o pârghie majoră a atractivităţii turistice, patrimoniul contribuie la dinamismul economic al regiunilor... Prin acest eveniment, ambiţia noastră este de a promova sectorul patrimoniului în ansamblu: un sector unitar, încercat de probleme şi provocări comune, vegheând asupra viitorului său. Un loc de descoperire, reflecţie şi discuţie cu actori cheie din domeniul patrimoniului, expoziţia este adevăratul loc de întâlnire al profesiilor şi un instrument economic esenţial pentru dezvoltarea sectorului patrimoniului”, a menţionat printre altele preşedinta Târgului Internaţional al Patrimoniului Cultural şi totodată a Ateliers d'Art de France, 

Aude Tahon.

De aproximativ două decenii, salonul de la Paris reuşeşte să adune sub acelaşi acoperiş expozanţi, organizaţii de patrimoniu, actori din zona restaurării, a meşteşugurilor, instituţii publice de cultură, artişti, scriitori etc.

Complexul Naţional Muzeal Astra este cea mai importantă instituţie etno-muzeală din România.

Vă mai recomandăm şi:

Terme romane vechi de 2.000 de ani, distruse de bălării. „Am lăsat să crească vegetaţia să nu se mai fure piatra“ VIDEO

Descoperire uimitoare în Mediaş: schiţele unei rachete celebre, descoperite într-un pod. Cui aparţineau FOTO


 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite