Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Notarul Răzvan Mărginean şi ceilalţi inculpaţi din dosarul cămătăriei de la Sibiu îşi petrec sărbătorile după gratii

0
12 Dec 2012 09:37:34
Autor: Ramona Găină
Inculpatii din dosarul camatariei de la Sibiu raman in arest preventiv
Inculpatii din dosarul camatariei de la Sibiu raman in arest preventiv

Notarul Emilian Răzvan Mărginean şi ceilalţi inculpaţi din dosarul cămătăriei de la Sibiu îşi petrec sărbătorile în închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile declarate de patru dintre inculpaţi la prelungirea măsurii arestării preventive.

 

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus pe 7 decembrie prelungirea arestării preventive până pe 10 ianuarie 2013 în cazul lui Răzvan Mărginean, Constantin Cornea, Bogdan Jucan, Nicolae Şandru, Dumitru Damian, Daniel Iliuţ şi Ion Tanciu, toţi cercetaţi în cel mai complex dosar instrumentat de procurorii DIICOT în ultimii ani la Sibiu, după cel al grupării Lenis.  
 
“Instanţa remarcă faptul că acuzaţiile aduse inculpaţilor nu sunt grave numai sub aspectul încadrării lor juridice - limite mari de pedeapsă, ci şi din perspectiva modalităţii în care se susţine că au fost comise. Există la dosar indicii privind înşelarea şi şantajarea unui număr mare de părţi vătămate care au fost spoliaţi de bunuri de valoare deosebită,în termen relativ scurt, şi au fost supuşi ameninţărilor şi umilinţelor astfel că pericolul social al celor acuzaţi de săvârşirea unor astfel de fapte poate în mod justificat să fie caracterizat drept ridicat. 
 
Distinct de acestea Curtea arată că şi din perspectiva datelor care caracterizează conduita socială a majorităţii inculpaţilor se poate concluziona că lăsarea acestora în libertate sau aplicarea unor măsuri preventive fără privare de libertate, în raport cu stadiul cercetărilor, prezintă pericol concret pentru ordinea publică. 
 
Faptul că unii dintre inculpaţi au şi surse de venit licite, că au familii organizate ori suferă de anumite afecţiuni, fără a fi lipsite de relevanţă, nu reprezintă totuşi în acest moment procesual un temei suficient şi în plus au fost avute în vedere la analiza propunerii de arestare preventivă.
 
Instanţa arată că admiterea propunerii de prelungire a arestării preventive este justificată şi de nevoia asigurării bunei desfăşurări a cercetării penale având în vedere numărul mare de inculpaţi şi părţi vătămate, caracterul delicat al probaţiunii şi complexitatea cauzei”, se arată în motivarea instanţei. 
 
 
Anchetatorii spun că membrii grupării dădeau bani cu împrumut, cu dobânzi foarte mari, împrumuturi garantate cu terenuri sau case.Dobânzile foarte mari erau impuse prin contracte notariale, iar prejudiciul în dosar depăşeşte un million de euro. 
 
 
Cămătarii acţionau în Sibiu de ani buni, mai exact din 2001, însă actuala formulă de grup infracţional a luat fiinţă undeva în anul 2008. Victimele sunt de toate vârstele, şi erau racolate cu precădere din cazinouri, însă îi contactau şi direct pe cămătari, aceştia fiind cunoscuţi în oraş. Dobânda era de 10-15 la sută, lunar sau săptămânal, iar sumele pe care oamenii le primeau cu împrumut variau între câteva sute şi câteva zeci de mii de euro. Anchetatorii au identificat până acum 15 părţi vătămate, însă spun că numărul celor care au avut probleme este mult mai mare. 
 
Potrivit acestora, după semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una din victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit, însă nimeni nu s-a prezentat la spital. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut. 
 
Alături de cămătari şi notari, în dosar este cercetată şi Bianca Jucan, o angajată în cadrul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu. Potrivit DIICOT, ”actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării  şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară”. Bianca Jucan este soţia lui Bogdan Jucan, unul din liderii grupării, lucrează la Cadastru din 2006 iar de anul trecut a intrat în concediu prenatal şi apoi de îngrijire a copilului. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările