Pagube de milioane de lei, provocate de inundaţii. Ce trebuie să fie reparat în judeţul Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 7 milioane de lei este suma de care e nevoie pentru a îndepărta pagubele provocate de ploile abundente de la începutul săptămânii trecute în judeţul Sibiu. Autorităţile vor aloca însă, deocamdată, mai puţin de jumătate din sumă.

De evaluarea pagubelor în localităţile afectate de inundaţii în judeţul Sibiu s-a ocupat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Astfel, valoarea pagubelor materiale provocate de ploi torenţiale, scurgeri de pe versanţi, alunecări de teren la căile de comunicaţii şi obiectivele de utilitate publică din judeţ a fost stabilită la 2.977.950 de lei. „La această sumă s-ar putea adăuga, în funcţie de expertizele tehnice, suma de aproximativ 4.000.000 de lei”, a precizat Instituţia Prefecturii.

Potrivit rapoartelor de sinteză aprobate la ultima  şedinţă a CJSU, suma stabilită se împarte astfel:

Miercurea Sibiului – 205.000 lei (pentru opt podeţe avariate) Tălmăcel – 100.000 lei (zid de protecţie şi alunecare de teren) Moşna – 315.000 lei (14 podeţe afectate) Apoldu de Jos – 26.000 lei (un podeţ afectat) Cristian – 6.000 lei (zid protecţie mal Cibin) Arpaşu de Jos – 50.000 lei (două podeţe afectate) Gura Râului – 125.000 lei (cinci podeţe afectate) Orlat – 1.473.000 lei (staţia de tratare – captare apă ptabilă) Ocna Sibiului – 75.000 lei (trei podeţe afectate) Sălişte – 75.000 lei (trei podeţe afectate) Mihăileni – 22.950 lei (protecţii mal) Valea Viilor – 330.000 lei (14 podeţe afectate) Tilişca – 175.000 lei (şapte podeşe afectate)

La acestea se mai adaugă necesitatea efectuării unui studiu de specialitate după alunecarea de teren de pe drumul comunal 71 Sălişte – Aciliu, care va costa aproximativ 3.000.000 de lei, precum şi o expertiză la DJ 106E, despre care am scris recent că autorităţile locale l-ar dori să fie trecut în categoria drumurilor naţionale pentru că este foarte popular, făcând legătura dintre Sibiu şi Transalpina. Expertiza va costa aproximativ 1.000.000 de lei.

De asemenea, încă nu au fost evaluate pagubele provocate pe drumul Sibiu – Păltiniş, la fel afectat masiv pe unele porţiuni din cauza aluviunilor.

Imagine indisponibilă

Toate aceste informaţii au fost transmise Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne şi Guvernului României, pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale.

De asemenea, pe 12 iulie, Guvernul României a alocat Consiliului Judeţean Sibiu 1.305.000 lei pentru refacerea drumului judeţean DJ 106E (Transalpina) la km 44+400, km 44+550, km 46+850, km 47+450, km 47+700.

Atenţionare pentru primari

Marţi, membrii celulei de criză, constituită în perioada 8-11 iulie 2018, s-au reunit într-o şedinţă la care au participat şi primari, viceprimari şi reprezentanţi ai localităţilor afectate de inundaţii: Ocna Sibiului, Sălişte, Miercurea Sibiului, Şelimbăr, Avrig, Moşna, Valea Viilor, Arpaşu de Jos, Copşa Mică, Cristian, Roşia, Nocrich, Apoldu de Jos, Tilişca şi Orlat. Aceştia s-au declarat mulţumiţi de „mobilizarea exemplară a Instituţiei Prefectului şi ISU”, însă la rândul lor au fost mustraţi.

Şeful ISU Sibiu, colonelul Cosmin Balcu, le-a reamintit că permanenţa la primării trebuie asigurată în mod real în perioadele de cod portocaliu şi roşu. „Ar fi bine să fiţi pregătiţi, să vă faceţi o minimă bază materială la primării: o motopompă, saci pentru nisip. ISU intervine la toate solicitările, însă, dacă sunt multe zone afectate concomitent, nu putem fi nici noi peste tot”, le-a recomandat şeful ISU.

O săptămână în ape

Imagine indisponibilă

După ce vremea s-a mai potolit, iar apele începeau să se retragă în majoritatea localităţilor unde au intervenit salvatorii, oamenii din Cornăţel încă se simţeau izolaţi. În această duminică mai mulţi locuitorii s-au plâns jurnaliştilor locali că nicio autoritate nu a intervenit în localitate pentru a evacua apele din subsoluri, pivniţe şi grădini. „Trebuia să vină cineva cu pompe să scoată apa. Aşa ne-au spus. N-a mai venit nimeni. S-a împuţit apa în pivniţă şi în bucătărie, am doi copii, nu pot să îi ţin în condiţiile astea. Toată comuna e un focar de infecţie şi nu vine nimeni să ne ajute. Nu se ocupă nimeni de noi. Suntem ai nimănui? Să vă spun drept, de o săptămână stăm aşa cu apa asta împuţită, de 3 zile tot dau eu să iasă. S-au mai retras apele, dar tot degeaba. Noi nu avem canale, şanţuri, a intrat apa atunci peste tot, în grădină, în bucătărie…”, spunea Florin Lăcătuş, unul dintre locuitori.

La scurt timp, ISU Sibiu s-au autosesizat şi a intervenit în sprijinul cetăţenilor din localitatea Cornăţel pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate de inundaţii. Mai mult decât atât, instituţia a precizat că nu a fost solicitată să intervină în localitatea respectivă.

În această perioadă, echipe ale Sistemului de Gospodările a Apelor din Sibiu, Alba şi Mureş încă mai acţionează în mai multe localităţi din judeţ (Ocna Sibiului, Apoldu de Jos, Sălişte) pentru curăţarea albiilor. În municipiul Sibiu, albia Cibinului a fost curăţată de crengi şi copaci rupţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite