Patru spectacole care să alunge spiritele rele, de Halloween, la Teatrul Naţional Radu Stanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din spectacolul Take, Ianke si Cadar - Foto Paul Baila
Imagine din spectacolul Take, Ianke si Cadar - Foto Paul Baila

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă patru spectacole care să alunge toanele şi spiritele rele în acest weekend, cu ocazia sărbătorii Halloween. Publicul este invitat într-o lume a poveştilor în care se arată „jumătatea întunecată” a lumii, pentru a scoate în evidenţă „jumătatea sa luminoasă”.

Despre puterea omului de a supravieţui „intemperiilor” tinereţii, „bubelor” singurătăţii, „monştrilor” politici şi prejudecăţilor „sperietoare”, prin puterea iubirii şi a comuniunii, în patru reprezentaţii excepţionale programate în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie: „Culorile muzicii”, „Damen vals”, ,,Marat/Sade” şi „Take, Ianke şi Cadâr”.

„Culorile muzicii” este o poezie urbană despre visele şi victoriile efemere care apar în căutarea dragostei. Un spectacol original cu fragmente muzicale live al studenţilor Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, „Culorile muzicii” îmbină energia tinereţii, umorul, dar şi dezolarea, arătându-ne că viaţa poate părea o petrecere non-stop până când survin consecinţele. Reprezentaţia va avea loc joi, 30 octombrie, ora 20:00, la studioul CAVAS, din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte din Sibiu.

Ne aducem aminte de cei prezenţi, dar şi de cei plecaţi dintre noi, prin spectacolul „Damen vals”, un one woman show despre devotamentul până la sacrificiu al unei femei pentru cei mai apropiaţi. Amintirile şi regretele sunt companionii care-i însoţesc viaţa solitară, însă din când în când apare şi imaginea Frumosului Philip, tânărul pe care l-a iubit cândva şi de la care aşteaptă o simplă invitaţie la vals. Reprezentaţia va avea loc vineri, 31 octombrie, ora 19:00, la Sala Studio, din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor. 

Despre sfinţi, păcate şi politică, aflăm în spectacolul ,,Marat/Sade”. Închis în azilul de boli mintale Charenton, Marchizul de Sade pune în scenă o piesă despre ultimele ore din viaţa lui Jean-Paul Marat, unul dintre cei mai radicali scriitori şi politicieni ai Revoluţiei Franceze, alături de pacienţii şi deţinuţii politici închişi în azil. Lumea acestei piese dezvăluie nebunia lumii în care trăim, şi se pune întrebarea fundamentală: cine este cu adevărat nebun? Bolnavii sau cei care deţin puterea... şi abuzează de ea? Reprezentaţia va avea loc sâmbătă, 1 noiembrie, ora 19:00, la sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Spiritul de comuniune ni se arată în spectacolul „Take, Ianke şi Cadâr”, o comedie în trei acte despre un român, un evreu şi un turc. Negustori de o viaţă, cei trei şi-au împărţit între ei strada, mâncarea, clienţii, mahalaua, însă nu şi credinţa. Printr-un amestec de înţelepciune populară, voie bună, limbaj pitoresc şi poante aforistice, autorul V. I. Popa creează o comedie de moravuri despre o societate care se luptă cu prejudecăţi naţionale şi nu atât etnice, cât de credinţă. Reprezentaţia va avea loc duminică, 2 noiembrie, ora 19:00, la sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, sărbătorind zeiţa fructelor şi seminţelor, la celtici era festivalul Samhain, celebrând sfârşitul „jumătăţii luminoase” a anului şi începutul „jumătăţii întunecate”, iar la creştini, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo slăbeşte în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoşii familiei erau cinstiţi şi invitaţi acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că, dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.

Programul spectacolelor este afişat pe site-ul www.tnrs.ro. Biletele sunt disponibile la Agenţia Teatrală din Bdv. Nicolae Bălcescu nr. 17 şi online prin eventim.ro şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, librăriile Humanitas şi Cărtureşti. 

Vă mai recomandăm: 

Ce înseamnă România pentru ungurii din secuime: „Mă simt ungureşte, nu româncă. Părinţii sunt unguroaică”

O discuţie simplă în limba română, pe plaiurile Ţinutului Secuiesc, se transformă într-o adevărată încercare pentru mulţi locuitori de aici. Copiii recunosc că li se predă la şcoală limba ţării lor, chiar şi câte trei - patru ore pe săptămână, dar asta nu le este suficient pentru a putea să te înţeleagă sau să-ţi răspundă.

VIDEO Cum văd autonomia ungurii din Ţinutul Secuiesc: „Nu ştiu să vă explic ce este, nu prea gândesc despre aceste lucruri”

Cu puţin timp înainte de intrarea în campanie electorală, liderii UDMR au depus în Parlament un nou proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Jurnaliştii „Adevărul” au vrut să afle cum a ajuns acest proiect în inima Secuimii, în Harghita şi Covasna, la oamenii de rând. Părerile lor sunt împărţite.

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Klaus Werner Iohannis este primul personaj prezentat în detaliu, din seria candidaţilor la preşedinţia României, în cadrul campaniei „Alege preşedintele”, pe care ziarul „Adevărul” o demarează astăzi atât în ediţia tipărită, cât şi în cea online, pe www.adevarul.ro.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite