Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Postarea unui medic militar la adresa unui medic de familie: „Cât de bou poţi să fii, profesional vorbind?“. Ce sancţiune a primit

13
19 Feb 2020 19:32:12
Autor: Cristina Stancu
Foto arhivă Diana Frîncu
Foto arhivă Diana Frîncu

O angajată a Spitalului Militar Sibiu, medic specialist, a contestat la Tribunalul Vâlcea decizia prin care a fost sancţionată pe motiv că a făcut pe Facebook afirmaţii jignitoare la adresa unui medic de familie şi a postat, fără acceptul acestuia şi al pacientului investigat un act medical, în timpul programului de lucru.

Faptele asupra cărora instanţa de fond, Tribunalul Vâlcea, s-a pronunţat la sfârşitul anului trecut printr-o decizie care nu este definitivă, s-au petrecut vara trecută, când dr. C.O, medic specialist medicină de urgenţă în cadrul Compartimentului de primiri urgenţe al Spitalului Militar Sibiu a primit un pacient cu suspiciune de accident vascular.

„Că tot vreţi salarii ca ale fraierilor din Urgenţă“

La scurt timp, pe pagina de Facebook a medicului a apărut o postare în care se făcea referire la faptul că medicul de familie al pacientului l-a trimis pe bolnavul cu suspiciune de AV cu maşina familiei, fără ambulanţă, la 40 de kilometri distanţă, fără să îi aplice niciun fel de tratament şi fără ca acesta să beneficieze pe drum de asistenţă medicală, punându-i, din punctul său de vedere, viaţa în pericol.

"Cât de profund şi profesionist !!! Aceştia sunt medicii de familie; profesioniştii sistemului! Profund nemulţumiţi că siuiul nu merge, că asistenta trebe plătită, curentul electric, dările şi toate alea, ce credeţi că fac ei ???? Well, cam ce se vede - trimit pacienţii la Urgenţă ptr…… ex de specialitatea! Cât de bou poţi să fii, profesional vorbind? Fix/ exact cât se vede! Promit că voi publica în fiecare zi câte un prost, d ăsta cu pretenţii! Să l fac celebru! Că tot vreţi salarii ca ale fraierilor din Urgenţă …", a scris pe pagina de Facebook medicul militar, potrivit considerentelor deciziei Tribunalului Vâlcea (www.rolii.ro).
 
„Aveau legătură cu grija pentru salvarea vieţii pacientului“

Asociaţia Medicilor de Familie din Sibiu şi-a exprimat indignarea referitor la comportamentul medicului care a făcut afirmaţii ofensatoare şi denigratoare despre o altă colegă medic, membră a Asociaţiei Medicilor de Familie din Sibiu, iar unitatea militară la care medicul specialist este angajat i-a dat un avertisment, pe care doctorul l-a contestat în instanţă.

Dr. C.O., a explicat că pe pagina ei de Facebook nu figurează faptul că este angajata unităţii militare, că aprecierile sale nu erau lipsite de sens, ci ele „aveau legătură cu grija pentru salvarea vieţii pacientului care trebuie să fie primordială pentru fiecare medic”, că numele pacientului nu apare în documentul postat şi că postarea, al cărei text şi-l asumă, a fost făcută de pe contul ei de către soţ, medic şi el, cetăţean englez, fost manager de spital în Marea Britanie, indignat de caz.

Medicul specialist a arătat în instanţă că „singura persoană care se putea plânge cu privire la postarea sa era medicul de familie care a emis actul medical, dar aceasta nu a făcut-o, aspect de natură să confirme că nu s-a simţit prejudiciat în nici un fel de postarea sa”, după cum se arată în poziţia consemnată în considerentele aceleiaşi decizii. 

„Respectul faţă de confraţi“ din Codul de deontologie medicală

Conform deciziei de sancţionare luată de unitatea militară la care medicul specialist este anjajat, fapta săvârşită reprezintă, printre altele, o încălcare a art. 10 "Respectul faţă de confraţi" din Codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România, conform căruia: "De-a lungul întregii sale activităţi, medicul îşi va respecta confraţii, ferindu-se şi abţinându-se să îi denigreze".

În decembrie 2019, Tribunalul Vâlcea i-a respins contestaţia, apreciind că sunt îndeplinite elementele constitutive pentru angajarea răspunderii disciplinare, respectiv: persoana sancţionată este salariata intimatei, relaţiile ocrotite privesc relaţii sociale de muncă, ordinea şi disciplina la locul de muncă, iar fapta săvârşită constă într-o acţiune respectiv în efectuarea unei postări pe o reţea de socializare în timpul programului de lucru şi încălcându-se astfel obligaţiile din raportul de muncă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

geek-a-contra
19.02.2020, 19:38:28

ok, si pina la urma, i-a raspuns? deci: cit de bou trebuie sa fii, profesional desigur, ca sa trimit un suspect de av cu masina si fara insotitor, la 40km?

+9 (9 voturi)
Sorin Constantin
20.02.2020, 00:15:35

@ geek-a- contra..., doftoroaia de la armîțică a dezvăluit un secret de servici, să fie judecată și pentru divulgare de secrete ! De ce să știe contribuabilul că din banii plătiți de el sînt salarizate persoane puțin competente ???

+2 (2 voturi)
Un Observator
19.02.2020, 20:47:30

Acest doctor are dreptate. Medici de familie nu sunt interesati sa trateze pacientii. Medicul meu nici macar tensiunea nu mi-o ea chiar daca stie ca sunt hipertensiv. Trebuie sa cer eu investigatii medicale, el nici macar sa puna tetoscopul pe mine nu a facut. Mractic ma duc la el numai sa iau reteta si trimiterea.

+6 (8 voturi)
Dab Lia
19.02.2020, 23:17:52

Medicul meu de familie nici macar nu ma intreaba cum ma simt.Nu trateaza tigani sau oameni de culoare.Dar e fericita sa povesteasca cum s-a rupt ea in figuri prin restaurantele din strainatate. Cei mai prosti medici sunt medicii de familie.

0 (2 voturi)
Mihai Popescu
19.02.2020, 21:15:31

Si medicii formeaza o mare gasca care se apara intre ei in orice situatie. Iar Colegiul medicilor este din aceeasi categorie. Daca vreun medic indrazneste sa arate neregulile din sistemul medical imediat este sanctionat de mafia medicilor. Avem destule exemple.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)