Proiect european de 10 milioane de lei pentru înlocuirea aparatelor vechi din Spitalul de Pediatrie Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România încă se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte calitatea serviciilor în Sănătate. Medicii şi autorităţile recunosc că le este complicat să concureze cu statele dezvoltate, fiind inferiori la capitolul dotare tehnică. Autorităţile din Sibiu încearcă să obţină 10 milioane de lei, fonduri europene, pentru dotarea unui spital.

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu nu a mai fost dotat corespunzător cu tehnică nouă de diagnostic deja de mai bine de 18 ani. Unele echipamente sunt atât de vechi, încât riscă să iasă din uz în orice zi. Se întâmplă în condiţiile în care în judeţul Sibiu natalitatea este în creştere, ceea ce solicită şi servicii în creştere. Mai mult, instituţia deserveşte şi judeţele limitrofe.

Acum, administraţia spitalului este pe punctul de a înnoi ambulatoriul printr-un proiect de finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. În acest sens, a fost elaborat un studiu de oportunitate care demonstrează necesitatea dotării ambulatoriului cu tehnică, inclusiv amenajarea de cabinete noi: de endocrinologie şi de alergologie. 

Fără dotări esenţiale de un deceniu şi jumătate

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Pediatrie nu a mai beneficiat de dotări performante de mai bine de 18 ani, recunoaşte administraţia instituţiei. În schimb, volumul de solicitări este foarte mare. În 2017, de exemplu, în ambulatoriu s-au acordat peste 26.000 de consultaţii, iar numărul investigaţiilor de laborator a trecut de 180.000, iar în 2016 – aproape 30.000 de consultaţii şi peste 160.000 de analize medicale şi investigaţii de laborator. Responsabilii recunosc că din cauza investiţiilor insuficiente în serviciile de ambulatoriu se generează un flux crescut de adresări către spitale, unde se întâmplă ca pacienţii să fie internaţi doar pentru faptul că este nevoie de mai multe investigaţii. În rezultat avem servicii spitaliceşti mult prea solicitate şi costuri mai mari decât ar fi fost cazul.

Imagine indisponibilă
„Ambulatoriul nu a beneficiat de dotări semnificative de la înfiinţarea sa. În aceste condiţii, ambulatoriul integrat nu beneficiază de aparatura necesară, iar cea existentă este uzată moral şi fizic. Astfel, de cele mai multe ori pentru asigurarea serviciilor medicale se recurge la utilizarea echipamentelor medicale din secţiile spitalului, iar dacă este nevoie de executarea unor manevre mai complexe în ambulatoriu, pacienţii sunt internaţi, lucru care duce la creşterea costurilor serviciilor medicale, timpul de diagnosticare este mai mare, gradul de satisfacţie al pacienţilor este scăzut, iar activitatea spitalului este îngreunată din cauza utilizării în comun a aceleiaşi infrastructuri”, explică administraţia Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu în studiul de oportunitate al proiectului pregătit pentru finanţare.

De exemplu, pneumologii din cabinetul de pediatrie utilizează un spirometru (aparat pentru măsurarea capacităţii de respiraţie a plămânilor) deja de 10 ani. Cu ajutorul acestuia s-au făcut aproximativ 6.000 de spirometrii şi pulsoximetrii pentru 2.250 pacienţi. Echipamentul funcţionează de peste 10 ani fără întrerupere, iar din cauza uzurii se poate defecta în orice moment, fără a exista altul pentru a fi înlocuit. Potrivit administraţiei acum se mai lucrează cu un aparat împrumutat de la Facultatea de Medicină care permite realizarea doar a spirometriei. Medicii ar avea nevoie acum de un spirometru performant cu trei module, care să permite realizarea spirometriei, pulsoximetriei şi măsurarea rezistenţei la flux. Medicii spun că este important pentru a afla localizarea şi gradul de obstrucţie a căilor respiratorii în cazul unui pacient astmatic şi este foarte util pentru a alege tipul potrivit de medicaţie.  

Tot pentru pediatrie este vital un aparat ECG. Acum electrocardiograme nu se realizează, deşi sunt foarte necesare nu doar pentru a descoperi o problemă în funcţionarea inimii, dar şi pentru a exclude patologia cardiacă pentru un pacient cu astm bronşic, bunăoară.

Imagine indisponibilă

Aparatul ce testează funcţia respiratorie, cu un modul de pulsoximetrie din Cabinetul explorări funcţionale. Are aproape 12 ani şi este depăşit. Angajaţii spun că e stricat acumulatorul, funcţionând cu unul artizanal pentru că nu se mai găsesc piese de schimb

Imagine indisponibilă

În sala de tratamente ar mai fi nevoie de un glucometru, pentru depistarea nivelului de glicemie, dar şi de un cântar. Cel existent are o vechime de 8 ani şi fie dă eroare, fie se deconectează brusc. Pediatrii însă sunt nevoiţi să prescrie medicaţie în funcţie de greutatea copilului.

Mare nevoie este şi de un ecograf performant. Cel existent are o vechime de 12 ani şi nu mai asigură o bună acurateţe. În cazul copiilor însă această metodă de explorare este cea mai bună, deoarece nu iradiază ca şi razele X şi nici nu necesită anestezie generală sau imobilizare strictă prin alte metode pe durata investigaţiei.

Un diagnostic corect face diferenţa între viaţă şi moarte

Acum Spitalul Clinic de Pediatrie nu dispune de tehnică performantă în ambulatoriu pentru a stabili un diagnostic clar şi rapid în cazurile de intoleranţă alimentară, la lactoză, malabsorbţie sau a infecţiei cu Helicobacter Pylori. În acelaşi timp, având statut de centru de monitorizare a pacienţilor cu fibroză chistică, unde se adresează atât pacienţii din Vâlcea, Alba şi Hunedoara, Clinica de Pediatrie nu dispune de un aparat care ar permite realizarea testului sudorii, care permite confirmarea prezenţei maladiei congenitale timpuriu, chiar de la naşterea copilului. 

Imagine indisponibilă

Cabinet Ortopedie Pediatrică

Cabinete de endocrinologie şi alergologie, pentru prima dată la Sibiu

Tot prin bani europeni instituţia îşi propune să doteze modern două cabinete, unul pentru endocrinologie şi al doilea de alergologie. Servicii de diagnostic complete nu sunt posibile acum, deşi cazurile de astfel de afecţiuni sunt în creştere.

„În ultimii 50 de ani se evidenţiază o creştere semnificativă a cazurilor de alergii, în special în rândul copiilor. Specialiştii pun acest fenomen pe seama creşterii consumului de medicamente, în special a antibioticelor administrate în mod abuziv, însă atrag atenţia şi asupra modificărilor ce ţin de factorii de mediu. În perioada 2014-2016 s-a constatat o creştere cu aproximativ 20% a pacienţilor cu diagnostic alergic, de la 3.519 la 4.220 pacienţi, motiv pentru care este necesară dotarea la standarde moderne a unui cabinet de alergologie”. 

Bolile endocrine sunt şi ele în creştere, conform autorităţilor judeţul Sibiu fiind situat în zonă endemică pentru patologia tiroidiană. 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Echipament cu ajutorul căruia sunt examinaţi copiii care vin cu probleme ale urechii, gâtului şi nasului. Cei mai mulţi tineri se adresează cu dureri ale urechii: cauzele - rinofaringitele, bolile de la piscină.

Un nou laborator

Instituţia medicală are nevoie şi de un laborator nou care să deservească doar ambulatoriul. Acum, pacienţii trebuie să fie programaţi într-o altă zi decât cea a consultaţiei si să se deplaseze într-o altă locaţie, strada Pompeiu Onofreiu, pentru efectuarea investigaţiilor. Acest lucru duce la întârzieri de diagnostic sau la internări de scurtă durată. În anul 2017 numărul internărilor de zi a crescut cu 37%, comparativ cu situaţia înregistrată în anul 2016, iar acest lucru înseamnă cheltuieli suplimentare.

Imagine indisponibilă

Echipamentul din cadrul cabinetului oftalmologic. Urmează să fie schimbată lampa examinală, cu ajutorul căreia se determină dioptriile la consultaţia copiilor mici.

În general, proiectul de finanţare prevede dotarea ambulatoriilor de specialitate existente: pediatrie, chirurgie, ortopedie, recuperare medicală, dermatologie, oftalmologie şi ORL, precum şi crearea a două ambulatorii noi – endocrinologie şi alergologie, precum şi un laborator nou de analize medicale şi o sală de tratamente pediatrice. Pentru toate acestea este nevoie de aparataj de diagnostic, dispozitive medicale, consumabile, tehnică IT, mobilier pentru medici, dar şi pentru sălile de aşteptare. Valoarea totală a proiectului este de 10,2 milioane de lei cu TVA.

Procedurile birocratice

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu funcţionează în subordinea administraţiei municipiului Sibiu. Pe 28 iunie Consiliului local a aprobat Studiul de oportunitate privind dotarea Ambulatoriului. Acum urmează ca reprezentanţii administraţiei să demareze şi celelalte proceduri pentru redactarea şi depunerea cererii de finanţare din fonduri nerambursabile. Abia după verificarea acesteia şi după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, vor putea începe procedurile care să ducă la achiziţia efectivă a echipamentelor necesare.

În luna aprilie instituţia a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer pentru întreaga activitate, de către Klaus Iohannis, preşedintele României, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite