Extravaganţele regelui romilor, Florin Cioabă: a regizat un film, iar de 8 martie i-a cumpărat soţiei o stea de pe cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extravaganţele nu au lipsit din viata lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care duminică a murit într-o clinică din Antalya.

Anul trecut, de 8 martie, soţia regelui romilor, Maria, a avut parte de o surpriză de proporţii. Dragostea lui Cioabă pentru ea a fost atât de mare, încât i-a cumpărat o stea botezată cu numele ei. Alături de steaua de pe cer, femeia care i-a stat alături încă de când Cioabă avea 14 ani a primit şi un splendid colier din aur. 

La fel de darnic a fost regele şi cu copiii săi, dar mai ales cu nepoţii. În urmă cu câţiva ani, de Crăciun, de exemplu, a comandat pentru micuţi bolizi Ferrari şi Lamborghini, drept cadouri. 

Regizor de film

Tot la capitolul lucruri mai puţin obişnuite poate fi menţionat şi faptul că regele Cioabă a regizat un film despre Holocaustul ţigănesc. 

”Tot timpul am avut în mintea mea drama prin care au trecut aceşti oameni. Au fost duşi de Antonescu la Bug, în lagărele morţii, deposedaţi de averi, duşi în bordeie ascunse la 3 metri sub pământ. Se vorbeşte despre 30.000-40.000 de romi deportaţi, însă cifra este mult mai mare, pentru că romii nu aveau acte. Vorbim de peste 20.000 de romi morţi în lagăre”, povestea Florin Cioabă.

Acesta a spus că a vorbit, pentru documentare, cu aproape 100 de supravieţuitori, iar cele mai elocvente mărturii apar în documentarul care are 43 de minute.
 

”Printre cei cu care am vorbit se numără tatăl meu, Ion Cioabă, şi bunicul meu, Gheorghe Mihuţescu, acesta petrecând 3 ani la Bug. Au povestit că ajunseseră să mănânce chiar carne de om, erau împuşcaţi când mergeau să-şi ia mâncare, mulţi s-au îmbolnăvit de tifos şi au murit”, spunea la vremea respectivă Florin Cioabă.

Echipa de filmare a folosit, pe lângă mărturiile supravieţuitorilor, imagini şi fotografii de arhivă, şi a filmat în comunităţile de romi din Alba, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Sibiu. Regele Cioabă a mai spus că experienţa de regizor a fost una inedită, însă principalul merit pentru rezultatul obţinut le aparţine supravieţuitorilor care au fost de acord să împărtăşească experienţele prin care au trecut.

”La început a fost ceva nou, nu am mai fost regizor, dar am făcut din inimă, am trăit aceste mărturii şi am plâns împreună cu supravieţuitorii. Succesul nu este al meu, este al supravieţuitorilor care au mărturisit”, a mai spus Florin Cioabă.

Pentru realizarea filmului, s-au cheltuit aproximativ 15.000 de euro, lansarea fiind făcută la Sibiu în cadrul Astra Film Fest, eveniment de referinţă al cinematografiei documentare în Europa.

Adevărul despre Holocaust

Citeşte mai multe materiale despre moartea lui Florin Cioabă, regele romilor:

Pe aceeaşi temă:

A început circul: „Ciobizarea” României

„Ani de zile s-a vorbit de «manelizare», de «otevizare», de «becalizare» în România. Acum, urmează o nouă acţiune, «ciobizarea»”, scrie profesorul de istorie Florin Olteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Urmaşul lui Cioabă, prinţul cu două facultăţi

Florin Cioabă, autoproclamatul rege al romilor,  a murit, ieri, într-un spital din Antalya, lăsând familiei o avere impresionantă. Dorin, fiul său, are cele mai mari şanse să îi urmeze la tron.

Ce s-a întâmplat cu inima „Regelui“

Florin Cioabă, autointitulat „Regele romilor“, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Fostul ministru al Sănătăţii, profesorul Mircea Cinteză, a declarat pentru adevărul.ro că dispozitivul de asistare circulatorie, care i-a fost montat lui Cioabă, are rolul de a prelua o parte din funcţiile inimii pentru a o ajuta.

Regele Cioabă va fi înmormântat după tradiţiile ţigăneşti: el nu trebuie atins, iar prin faţa lui nu au voie să treacă femei

Romii vor ţine 30 de zile de doliu după moartea regelui Cioabă, timp în care nu au voie să facă nunţi, nici botezuri. Pregătirile de înmormântare vor dura trei zile, după care regele va fi înhumat în cimitirul din Sibiu, în cavoul familiei. „În cele 30 de zile de doliu nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul ţării. Suntem romii nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi”, explică Iulian Rădulescu, împăratul romilor.

Cine a fost Florin Tănase Cioabă. Povestea de viaţă a celui autoproclamat „regele ţiganilor de pretutindeni“

Născut pe 17 noiembrie 1954, în oraşul Târgu Cărbuneşti, „Regele“ romilor Florin Cioabă s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi „pionieratul“, cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede. Mediatizată a fost şi prietenia  acestuia cu familia preşedintelui Băsescu. Cioabă s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor de pretutindeni“ în 1997.

VIDEO Regele Cioabă, un gurmand recunoscut. Ospeţele de familie sunt celebre

Regele romilor, Florin Cioabă, a fost un gurmand recunoscut, iar ospeţele de familie de la casa Cioabă sunt celebre. Gurmand recunoscut, regele Florin Cioabaă a fost întotdeauna adeptul meselor mari, îmbelşugate, cu toţi membrii familiei, copii şi zeci de nepoţi şi strănepoţi.

Cum a primit mass media europeană vestea morţii lui Florin Cioabă

Interesul pentru cultura exotică a romilor a fost regăsit şi în articolele publicate de presa franceză, după ce un comunicat de presă al agenţiei AFP a anunţat decesul „regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă.

FOTO Florin Cioabă, un rege apropiat al familiei prezidenţiale

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a fost un apropiat al familiei Băsescu, el participând inclusiv la nunta mezinei preşedintelui, Elena Băsescu, alături de soţia şi de fiul său.

Damian Drăghici: „Cioabă avea o energie de adolescent, e o mare pierdere“

Cântăreţul Damian Drăghici, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat pentru adevarul.ro că „Florin Cioabă a fost un lider foarte important pentru comunitatea romă din România“, iar moartea sa reprezintă pierderea „unui om care a luptat pentru integrarea romilor cu o energie fantastică“.

FOTO Florin Cioabă a murit. Dorin Cioabă cere sprijin financiar de 350.000 de dolari pentru aducerea în ţară a tatălui său

Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, precizează Centrul Creştinilor Romi. Acesta a încetat din viaţă, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Acesta ar urma să fie adus în ţară luni, cu un avion privat.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite