Sărbătoare de trei zile la Mediaş – Festivalul „Mediaş, cetate medievală. Târg de meşteşuguri vii“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost trei zile de sărbătoare în municipiul Mediaş în perioada 11-13 august, cu ocazia celei de-a XIII-a ediţii a festivalului „Mediaş, cetate medievală. Târg de meşteşuguri vii”.

Totodată, anul acesta oraşul a sărbătorit 750 de ani de de la prima atestare documentară, prilej pentru ca Primăria Municipiului Mediaş să pregătească o serie de evenimente socio – culturale sub motto-ul Mediaş750, pe tot parcursul acestui an, evenimente care au culminat cu spectacolele care au avut loc la acest sfârşit de săptămână.

Medieşeni, turişti, precum şi aproximativ 1.000 de oaspeţi din ţară şi de peste hotare invitaţi la acest eveniment au sărbătorit împreună 750 de ani de la atestarea documentară a Mediaşului printr-o ediţie specială a festivalului „Mediaş, cetate medievală. Târg de meşteşuguri vii”.  La deschiderea oficială a festivităţilor din data de 11 august au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor publice judeţene, reprezentanţi ai saşilor plecaţi din Mediaş, prefectul de Sibiu Lucian Radu, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Câmpean şi preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban.

Cavaleri, domniţe şi zeci de meşteşugari

Piaţa Regele Ferdinand I a fost foarte animată în ultimele zile, această locaţie fiind principala „scenă” pe care s-au desfăşurat majoritatea manifestărilor organizate cu ocazia Festivalului „Mediaş, cetate medievală. Târg de meşteşuguri vii”. În piaţa centrală a oraşului, un loc încărcat de istorie şi nucleul în jurul căruia s-a dezvoltat oraşul Mediaş acum câteva secole, a reunit ateliere meşteşugăreşti, demonstraţii de lupte ale ordinelor cavalereşti, dansuri medievale interpetate de domniţe diafane, animaţie stradală cu statui vivante, bufoni sau marionete uriaşe.

350 de cavaleri, domniţe şi meşteşugari din toată ţara au participat la manifestările din cele trei zile de festival. Printre aceştia s-au numărat Lupus Dacus, Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores, Peregrinii, grupul Nosa, Şoiman Art, Draco Nigrus, Fraţii Corbi, Paladinii de Terra Medies, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Zânele Silvane, Păpuşile Bistriţei, Truverii, Clubul de echitaţie Transylvania şi Toboşarul din Sighişoara însoţit de menestreli.

La cele 20 de ateliere interactive, au participat peste 700 de persoane, care au învăţat să tragă cu arcul, să picteze, să scrie caligrafic, să ţese sau să creeze obiecte din lut. De asemenea, aproximativ 1.500 de persoane au participat la „şcolile” amenajate în piaţă, unde au învăţat să danseze dansuri medievale cu grupul Nosa, descântece de la Zânele Silvane sau au putut participa la şcolile de scutieri, străjeri sau paji.

În prima zi a festivalului, o impresionantă paradă a costumelor medievale la care au participat peste 150 de cavaleri şi domniţe a parcurs traseul vechilor fortificaţii medievale.

Evenimentele organizate în Piaţa Regele Fedinand I s-au adresat tuturor categoriilor de vârstă, de la demonstraţii de lupte, la ateliere interactive, dansuri şi concerte de muzică medievală, precum şi piese de teatru pentru copii şi teatru de păpuşi.

În a doua zi de festival, a avut loc şi un inedit spectacol cu cai organizat la Clubul Şcolar Sportiv Mediaş, cu participarea Clubului de echitaţie Transylvania. Sub privirile sutelor de spectatori, a fost interpretată una din legendele Mediaşului.

Expoziţii dedicate sărbătoririi celor 750 de ani de atestare documentară

Pe tot parcursul festivalului, Muzeul Municipal Mediaş, Galeria de artă Mediaş şi două dintre turnurile din oraş, Turnul Forkesch  şi Turnul Pietrarilor au fost deschise vizitatorilor, cu expoziţii dedicate diferitelor momente din istoria seculară a Mediaşului.

Sute de vizitatori au vizitat expoziţiile „Mediaşul în cartografie”, „Alt-Mediasch. Mediaşul Vechi” , „Mediaşul şi împrejurimile” sau „Mediaş - O călătorie în timp.”

Superconcerte în fiecare zi de festival

Şi Piaţa Corneliu Coposu a devenit neîncăpătoare, deoarece în fiecare seară au avut loc spectacole susţinute de artişti locali ca Tudor Turcu, Virgil Suciu, grupul Motto şi Ela Sol & Dixi, iar pe scena din faţa Primăriei Mediaş au urcat şi artişti de renume ai muzicii româneşti precum Luminiţa Anghel, Mirabela Dauer, Marcel Pavel, Alina Eremia, Horia Brenciu, Carla’s Dreams şi Loredana.

Zeci de mii de persone, medieşeni şi invitaţi din toate colţurile ţării sau din străinătate au petrecut trei zile de neuitat la Festivalul „Mediaş, cetate medievală. Târg de meşteşuguri vii”, una dintre cele mai frumoase tradiţii anuale care au loc în municipiul Mediaş.

După cum promit reprezentaţii Primăriei Municipiului Mediaş, şi în anul următor, medieşenii se pot aştepta la un program la fel de bogat şi variat în evenimente, astfel încât festivalul de la Mediaş să îşi consolideze renumele pe care îl are, ca fiind unul dintre cele mai reuşite festivaluri cu specific medieval din ţară.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite