EXCLUSIV Detalii despre cum ar fi ajutat Alexandru Tancou, ofiţer la Crimă Organizată, gruparea traficanţilor de etnobotanice de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
traficanti etnobotanice sibiu

Rechizitoriul procurorilor în cazul lui Alexandru Tancou, ofiţerul de la Crimă Organizată acuzat că ar fi sprijinit gruparea lui ”Adi Foto”, cea mai mare reţea de traficanţi de etnobotanice destructurată la Sibiu, arată cum ar fi ”ajutat” ofiţerul de poliţie gruparea, în special pe liderul acesteia.

Gruparea de traficanţi a fost destructurată la Sibiu în luna ianuarie a acestui an, iar Tancou a fost trimis în judecată în luna aprilie, fiind acuzat de către procurorii DIICOT de sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.    

”Din cercetările efectuate în cauză rezultă probe conform cărora gruparea a fost sprijinită în toată perioada de către inculpatul Tancou Alexandru Teofil, subcomisar în cadrul SCCO Sibiu. Astfel, inculpatul Tancou Alexandru furniza informaţii membrilor grupării legate iniţial de controalele care se preconizau la magazinul deţinut de aceştia pe strada Calea Dumbrăvii iar ulterior, după ce membrii grupării au trecut la comercializarea stradală a produselor, acesta îi sprijinea prin evitarea declanşării unor dosare penale, ca urmare a depistării în trafic a unora dintre membrii grupării, în timp ce deţineau în vederea comercializării diferite cantităţi de produse etnobotanice”, arată rechizitoriul procurorilor. 

Dosar reţinut ”timp de 3 luni, nejustificat”

În rechizitoriu, este menţionat cazul unei sibience care, în aprilie 2012, s-a prezentat la sediul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu, unde a reclamat faptul că că fiica sa era consumator de substanţe etnobotanice. Cea din urmă le-a povestit apoi anchetatorilor că produsele erau cumpărate de la magazinul de pe Calea Dumbrăvii aparţinând lui ”Adi Foto”, după o perioadă fiindu-i trimise prin poştă de către Darius Andrei Stanciu, unul din inculpaţii din dosar. Afirmaţiile au fost ulterior confirmate şi de declaraţiile lui Stanciu, vânzător la magazinele lui ”Adi Foto”, precum şi de rezultatele unei percheziţii informatice din care rezultă corespondenţa dintre victimă şi Stanciu, privind trimiterea de colete care conţineau substanţe etnobotanice de la magazinul unde lucra cel din urmă. 

”Respectiva lucrare a fost repartizată în aceeaşi zi inculpatului Tancou Alexandru în vederea efectuării de verificări şi propunerea de măsuri legale, însă acesta a reţinut lucrarea fără a efectua vreun act legal timp de 3 luni, până în data de 17.07.2012 când lucrarea a fost preluată de un coleg al învinuitului, tot atunci fiind sesizat DIICOT – BT Sibiu. Obligaţia inculaptului Tancou Alexandru, în calitate de subcomisar în cadrul SCCO Sibiu, era aceea ca, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, acesta trebuia de îndată să sesizeze procurorul din cadrul DIICOT – BT Sibiu, conform prevederilor legale, având obligaţia de a înainta de îndată lucrarea procurorului competent. Inculpatul a reţinut timp de trei luni nejustificat lucrarea, fără a efectua actele procedurale necesare în astfel de situaţii, tergiversând soluţionarea acesteia, mai mult acesta anunţându-l ulterior pe numitul Negru Adrian despre sesizarea menţionată”, arată rechizitoriul procurorilor. 

Traficant prins de jandarmi, acte dispărute

Materialul de urmărire penală menţionează de asemenea o situaţie din luna mai a anului 2012, când Radu Tarcea, unul din membrii grupării, a fost depistat de un echipaj de jandarmi pe bulevardul Mihai Viteazu din Sibiu având în maşină 100 de plicuri cu substanţe etnobotanice de diferite tipuri. Jandarmii i-au confiscat produsele iar ulterior procesul verbal întocmit cu acest prilej, împreună cu declaraţii de martori şi plicuri de etnobotanice găsite, au fost înaintate SCCO Sibiu. 

Jandarmul care a înaintat înscrisurile le-a povestit anchetatorilor că a sunat la SCCO Sibiu, unde a vorbit cu Alexandru Tancou, care i-ar fi spus să formuleze adresa respectivă şi să o lase la Poliţia Municipiului Sibiu, la lucrătorul de la poartă. Ajuns acolo, jandarmul i-a explicat agentului de serviciu că trebuie să lase respectivele înscrisuri pentru Alexandru Tancou însă acesta nu a vrut iniţial să le primească.  

”Martorul i-a cerut în aceste condiţii să-l contacteze telefonic pe inculpatul Tancou Aleaxndru. În urma discuţiei telefonice dintre cei doi inculpatul i-a confirmat agentului faptul că înscrisurile sunt pentru el şi i-a cerut acestuia să primească bunurile, întrucât urma să se întoarcă în cursul aceleiaşi zile şi să le ia personal. Ulterior ridicării bunurilor, inculpatul Tancou Alexandru nu le-a dus la sediul SCOO Sibiu, cum era legal, ci le-a sustras, restituindu-le numitului Negru Adrian. Mai mult înscrisurile depuse de către lucrătorii IJJ Sibiu au fost distruse de către inculpatul Tancou Alexandru, fiind recuperate doar copiile acestora, existente la sediul IJJ Sibiu”, se arată în rechizitoriu. 

Traficanţii ar fi fost anunţaţi de percheziţii

Procurorii menţionează în rechizitoriu şi cazul unui dosar în cadrul căruia erau cercetaţi cinci din cei şase membri ai reţelei de traficanţi, fiind solicitate în acest sens autorizaţii de efectuare a unor percheziţii domiciliare. 

”Există date certe că în seara zilei de 21.01.2013 numitul Negru Adrian a fost înştiinţat de către inculpatul Tancou Alexandru despre activităţile ce urmau să se deruleze, acesta închizându-şi în mod brusc şi inexplicabil telefonul mobil şi părăsind totodată imobilul în care locuia”, arată rechizitoriul. Potrivit documentului citat, în seara respectivă după ce Negru ar fi fost anunţat telefonic de către Tancou despre o acţiunea DIICOT – BT Sibiu ce urma să se desfăşoare a doua zi, acesta a plecat împreună cu prietena lui la un hotel din Sibiu, părăsind casa în care locuiau şi unde a doua zi a fost efectuată percheziţia. 

Mai mult, susţin procurorii, în seara aceleaişi zile Negru şi-ar fi trimis un apropiat acasă la Darius Stanciu, pentru a-l anunţa de acţiunea de a doua zi, acesta aruncând plicurile cu etnobotanice pe care le avea acasă. 

De altfel, anchetatorii susţin că nu a fost singura acţiune de acest gen, şi că Adrian Negru ar fi fost anunţat şi de alte percheziţii. 

”Din probele administrate în cauză, ca mod de operare, rezultă că numitul Negru Adrian păstra lunar legătura cu inculpatul Tancou Alexandru, sens în care cei doi foloseau diferite cartele telefonice pe care le schimbau la intervale regulate de timp. Numitul Negru Adrian se ocupa de achiziţionarea cartelelor telefonice atât pentru el cât şi pentru inculpatul Tancou Alexandru. Aceştia schimbau cartelele în fiecare lună, le activau în aceeaşi zi şi le păstrau până la expirarea creditului de 30 de zile. După acest interval, Negru Adrian cumpăra alte cartele şi la acel moment se întâlnea cu inculaptulş Tancou Alexandru căruia îi preda cartela şi discutau”, susţin procurorii în rechizitoriu. 

”Protecţia oferită de inculpat este totală”

Anchetatorii susţin că există ”indicii temeinice” conform cărora Tancou ar fi primit lunar de la Negru o sumă de bani, cauza fiind disjunsă şi declinată DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia – deoarece, susţin procurorii, ”se conturează comiterea de către inculpatul Tancou Alexandru a infracţiunii de luare de mită”. 

”Protecţia oferită de inculpat este totală, indiferent care dintre locotenenţii lui Negru Adrian ar fi fost prinşi cel mai important lucru era ca aceştia să nu declare nimic despre persoana care îi coordona, respectiv Negru Adrian. (...) Există indicii temeinice în cauză conform cărora inculpatul Tancou Alexandru primea de la numitul Negru Adrian lunar o sumă de bani, respectiv 2.500 de lei, indiferent dacă inculpatul îndeplinea vreun act în favoarea acestuia, în sensul de a-l sprijini în activitatea sa infracţională, în acest fel acesta din urmă simţindu-se protejat, putând în acest context să îşi continue nestingherit faptele ilegale reţinute în sarcina sa”, arată procurorii în rechizitoriu. 

Potrivit documentului, Tancou, care nu a recunoscut faptele de care este acuzat, are la activ şi alte abateri. ”În activitatea desfăşurată în cadrul SCCO Sibiu, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, inculpatul Tancou Alexandru a încălcat în mai multe rânduri, cu intenţie, normele etice şi deontologice specifice, precum şi atribuţiile profesionale, manifestând în repetate rânduri dezinteres şi neglijenţă în respectarea dispoziţiilor transmise de şefii ierarhici precum şi în soluţionarea în termen a lucrărilor repartizate. În câteva situaţii şefii săi ierarhici au propus efectuarea de controale  de către ofiţerii desemnaţi din cadrul BCCO AlbA iulia asupra activităţii profesionale a inculpatului. Mai mult, chiar şi procurorii din cadrul DIICOT – BT Sibiu au sesizat în câteva rânduri şeful SCCO Sibiu cu privire la neîndeplinirea de către inculpatul Tancou Alexandru a dispoziţiilor date de procuror în termenul stabilit de acesta”. 

Cea mai mare reţea destructurată la Sibiu

Reţeaua de traficanţi pe care Tancou este acuzat că ar fi sprijinit-o este cea mai mare de acest gen destructurată la Sibiu şi, potrivit anchetatorilor, s-a constituit între 2011 şi 2013, dealerii fiind iniţial în atenţia oamenilor legii pentru că aveau preocupări pe linia traficului de droguri. În urma cercetărilor iniţiale, unul dintre magazinele de vise din Sibiu, cel de pe strada George Coşbuc, s-a închis, însă a fost deschis un altul, pe strada Calea Dumbrăvii. 

În cadrul cercetărilor anchetatorii au stabilit că deşi magazinul nu funcţiona în mod legal în fiecare noapte în interior se aflau persoane care vindeau etnobotanice contracost, acest lucru fiind de notorietate în rândul consumatorilor din Sibiu. Mai mult, la solicitarea clienţilor fideli etnobotanicele erau livrate şi în locaţii indicate de aceştia. Membrii grupării aveau de asemenea în oraş locaţii prestabilite unde livrau unor consumatori atât din Sibiu cât şi din judeţele limitrofe. 

Etnobotanicele erau vândute elevilor şi studenţilor, la preţuri cuprinse între 5 lei şi 50 de lei pentru un pliculeţ, iar câştigul mediu zilnic al membrilor grupării era de aproximativ 5.000 de lei. Marea majoritate a consumatorilor sunt minori, şi toţi au acte medicale că au fost internaţi în spital cu delir, după consumul de etnobotanice. Mai mult, printre ei sunt consumatori cu tentative de suicid şi doi dintre ei au murit, iar consumul de etnobotanice e posibil să le fi agravat stările care au dus la gesturile suicidale, spun anchetatorii.

Pe 22 martie, cinci dintre cei şase inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la închisoare cu executare, Adrian Negru, liderul grupării, primind 4 ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, iar apelurile DIICOT şi ale inculpaţilor se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Tot acolo se judecă şi dosarul lui Tancou. La ultimul termen, cel din 11 iunie, instanţa a dispus amânarea cauzei şi a respins cererea lui Tancou de revocare a măsurii arestării preventive. 

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Fostul şef al SRI Sibiu a dat Poliţia în judecată, după ce ar fi fost prins de oamenii legii băut la volan

EXCLUSIV Comisarul şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a urcat rupt de beat la volan şi a băgat un om în spital

EXCLUSIV Un subofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu a fost arestat preventiv pentru că ar fi favorizat inculpaţi în dosarul reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite