Sibiu: Livia Ognean: zi de zi, pentru vieţile nou-născuţilor (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Livia Ognean: zi de zi, pentru vieţile nou-născuţilor (PORTRET)
Sibiu: Livia Ognean: zi de zi, pentru vieţile nou-născuţilor (PORTRET)

Doctor Maria Livia Ognean este medic primar neonatolog în cadrul Spitalului Judeţean Sibiu şi, prin ceea ce face, dă şanse la o viaţă normală copiilor născuţi cu probleme de sănătate. CITEŞTE ŞI: 2009, anul băieţilor!?

„La mine este foarte foarte simplu, fac ceea ce-mi place. Nu au fost niciun fel de tentaţii să rămân în altă parte, lucru pe care l-aş fi putut face de multe ori“, răspunde dr. Maria Livia Ognean primei mele întrebări, „De ce neonatologie“. „Înainte să fac rezidenţiatul îmi doream să profesez în pediatrie. Am optat pentru neonatologie şi nu am regretat nicio secundă. Acum mă străduiesc să-i conving şi pe alţi rezidenţi să-şi aleagă neonatologie“, continuă Livia Ognean. Face parte din prima generaţie de neonatologi din România, este medic primar neonatolog din anul 2002 şi lucrează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde este foarte apreciată.

O meserie în care urgenţele sunt non-stop

În meseria pe care şi-a ales-o nu există zile normale. Sau poate că există, dacă numim normalitate lupta cu moartea în fiecare oră a programului de muncă. „Când lucrezi în Terapie Intensivă, mereu este o urgenţă. O zi nu seamănă deloc cu alta şi întâmpini dificultăţi tot timpul. Dar cele mai grele zile sunt cele în care nu avem ce ne trebuie ca să ajutăm un copil“, afirmă doctorul. Asta pentru că există mereu cazuri dificile şi complicate. „Patologia se schimbă mereu. Săptămâna trecută a fost un copil cu o boală în forma sa cea mai severă, de care citeşti în cărţi ca posibilă, dar pe care nu o întâlneşti niciodată. Îţi trebuie şi multă răbdare să aştepţi să vezi cum răspunde la tratament. Trebuie să ştii şi când să te opreşti, pentru că unui nou născut îi poţi face şi rău când intervii“, încearcă doctorul să mă facă să-i înţeleg universul. Dar dă asigurări că şi satisfacţiile fac parte din cotidian, la fel de des precum urgenţele. „Toate zilele sunt frumoase, este o meserie care-ţi dă satisfacţii zi de zi. Nou-născuţii sunt foarte prompţi în a răspunde la tratament. Aşa că sunt fericită când unui copil îi merge bine, oricărui copil“, povesteşte cu căldură în voce Livia Ognean.

Este formator pentru promovarea alăptării

De câţiva ani Livia Ognean este şi formator pentru promovarea alăptării, evaluator naţional UNICEF pentru iniţiativa „Maternitate - prieten al copilului”, are calificare de instructor –formator pentru resuscitare neonatală şi urgenţe neonatale şi susţine cursuri de pregătire postuniversitară şi cursuri de instruire pentru maternităţile de nivel I şi II, pentru medici şi asistente. De un an este doctor în ştiinţe medicale, titlu pe care l-a obţinut cu teza de doctorat „Aportul ecografiei transfontanelare în diagnosticul patologiei neurologice la nou nascut”. Are o viaţă profesională plină, care nu-i lasă prea mult timp pentru familie, dar nu găseşte că ar fi sacrificat ceva pentru a deveni un bun specialist. „Poate din punctul de vedere al altora pare că am făcut sacrificii, dar eu nu consider asta. Doar că nu petrec suficient timp cu familia mea“, conchide Livia Ognean.

Profil
Născută: 21 septembrie 1967, Deva
Studii: Facultatea de Medicină Tg. Mureş (1992); Doctorat susţinut la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca (2008)
Familie: Necăsătorită

Ce-i place
Timpul liber şi-l petrece cu studiile de specialitate iar concediile şi le face în călătorii. „Îmi place să călătoresc în străinătate şi să fac fotografii. Ador să văd mereu locuri noi şi ultima ţară în care am ajuns este Israel. M-a marcat această experienţă, tot ce am trăit acolo mi-a plăcut“, declară Livia Ognean.
Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna, lipsa de seriozitate, lenea, oamenii pe care nu poţi conta, care înşală, care nu muncesc. De fapt, tot ce este legat de aceste trei lucruri“, precizează doctorul neonatolog.

Întrebări şi răspunsuri

De ce n-aţi rămas să profesaţi în străinătate?
Poate pentru că-mi plac provocările. Am decis să încerc să-mi fac meseria atât de bine încât să nu conteze unde o fac. Oricum, îi respect pe cei care-şi fac curaj să plece într-o altă ţară, cu un sistem sanitar sănătos, dar îi admir şi pe cei care aleg să rămână.

Cum vedeţi noile generaţii de medici?
Sistemul nostru sanitar este o harababură, indiferent cât de bine vin pregătiţi viitorii medici din sistemul de învăţământ, dacă nu sunt blindaţi cu răbdare şi pasiune, nu pot face nimic. Pentru că sistemul sanitar nu-i ajută. Salariile pe care le oferă sistemul de sănătate şi condiţiile de lucru sunt mizerabile.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite