Sibiu: Miruna Gritu, mama animalelor rănite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Miruna Gritu, mama animalelor rănite
Sibiu: Miruna Gritu, mama animalelor rănite

Miruna Gritu are o gospodărie cu opt câini, paisprezece pisici, şase berze şi un porumbel voiajor, cultivă legume într-un mod ecologic şi-şi pregăteşte lucrarea de doctorat.

Povestea cu ecologia în România este utopie. Aşa spune o absolventă de Ecologie şi Protecţia Mediului, actual doctorandă. Dar nu renunţă nici în ruptul capului la ideea de a ecologiza, împreună cu un grup de elevi, de câte ori este nevoie, albia râului Cibin. Miruna Gritu locuieşte în localitatea Cristian şi toţi consătenii o ştiu ca „doamna cu berzele“. Este unul din fondatorii Asociaţiei „Prietenii Berzelor“ şi din 2007 îngrijeşte barza albă, specie care nu-i pe cale de dispariţie dar care este protejată.

„Toată viaţa o să mă lupt pentru berze“
„Eu am înţeles suferinţa berzelor şi am vrut să fac ceva mai mult pentru această specie. La început pe banii noştri, în timp cu finanţare, am reuşit să construim suporturi pentru cuiburile de berze. Soţul meu le-a făcut, cu mâinile lui. Cel puţin în localitatea Cristian toate cuiburile de barză albă erau făcute pe stâlpi electrici şi prin contactul direct dintre fire şi cuib se produceau scurtcircuite care puneau în pericol berzele şi puii lor. Au avut loc multe astfel de accidente în care cuibul a luat foc şi puii care nu învăţaseră să zboare au murit“, povesteşte Miruna.

Şi nu s-a oprit aici, chiar a luat acasă berzele cu probleme de sănătate, fracturi de stern ori femur, prinse de câini, cu aripile tăiate sau frânte. Le-a găzduit cu dragă inimă în curtea sa pe timpul iernii, în perioada când acestea ar fi trebuit să fie în ţările calde şi le-a îngrijit pentru a le reda sălbăticiei primăvara. Până acum, de doi ani de când se dedică berzei albe, a îngrijit în adăpostul improvizat 21 de berze. „M-am lămurit, ăsta este drumul meu. Cât timp am de trăit, o să mă lupt pentru berze“, conchide Miruna.

Se visa medic în Africa
Dar Miruna nu adăposteşte doar berzele năpăstuite, în curtea casei sale găsindu-şi loc şi opt câini, paisprezece pisici şi un porumbel poştaş. „N-am refuzat niciodată să iau un animal rănit. Şi pe copii i-am crescut aşa, în spiritul respectului pentru natură“, declară Miruna Gritu. Spune că trebuia să fie medic, pentru că se vedea în ţările lumii a treia din Africa încercând să salveze lumea de SIDA, iar acum nu face un lucru mai puţin important.

Din această vară Miruna s-a apucat de cultivat plante ecologice. „Fiind sătulă de legumele pline de chimicale de pe piaţă, am hotărât să cultiv alimente sănătoase pentru familia mea, în special pentru copii. Terenul unde este sera acum n-a mai fost stropit de câţiva ani cu substanţe chimice şi acum aveam tot ce ne trebuie, de la castraveţi la vinete, conopidă şi ardei. Toate crescute doar cu apă şi soare. Acum pregătesc şi cultura de salată verde ecologică, pentru vânzare. Cum eu am renunţat la serviciu, trebuie să fac bani cumva. Întreţinerea berzelor nu este ieftină“, mărturiseşte Miruna.

Ce-i place
„Îmi place să stau să citesc. Citesc ce apuc, ce-mi cade în mână, ultima carte citită care mi-a plăcut este „Maja Desnuda“ de Vicente Blasco Ibanez. Hermann Hesse este totuşi scriitorul meu preferat, tot timpul mi-a plăcut. De asemenea, cu mare plăcere citesc şi Oscar Wilde“, precizează Miruna Gritu.
Ce nu-i place
„Prostia mă deranjează foarte mult. Îi mai găseşti o scuză, dar răutatea mi se pare de-a dreptul înfiorătoare. Alt lucru care nu-mi face plăcere sunt fiţele din România“, declară Miruna.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vă supără cel mai mult când vine vorba de activitatea de protejare a berzelor?

Mentalitatea oamenilor. Toată lumea cu care vorbesc mă întreabă ce câştig de pe urma berzelor. Aşa gândesc oamenii. Dar nu vă zic ce fericire este când vezi un pui că apucă cu cioculeţul lui după săptămâni în care i-am dat mâncare pe cioculeţ. Asta câştig.
Pot fi berzele o atracţie turistică pentru Cristian?
Având în vedere că aici sunt cele mai multe berze din ţară, aş vrea să creem un fel de brand al localităţii. Avem în plan să facem un punct de observaţie al berzelor în turnul Bisericii Evanghelice şi chiar un traseu ecoturistic.
Cu atâta treabă, mai aveţi timp de studiu?
Încerc să-mi fac, pregătesc lucrarea mea de doctorat în comportamentul berzelor. Vreau să demonstrez că acel clămpănit este forma lor de comunicare, un fel de vorbit.

Profil
Născută:
12 ianuarie 1977, Orăştie
Studii: Facultatea de Ştiinţe, specializare Ecologie şi Protecţia Mediului
Familie: Căsătorită, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite