Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Sibiu: Mitropolia Ardealului a recuperat clădiri şi terenuri importante

0
5 Dec 2009 10:21:43
Autor: adevarul
Sibiu: Imobilul în care funcţionează Şcoala numărul 15 este printre cele mai importante clădiri recuperate de Mitropolia Ardealului.
Sibiu: Imobilul în care funcţionează Şcoala numărul 15 este printre cele mai importante clădiri recuperate de Mitropolia Ardealului.

Instituţia bisericească administrată de Înalt Prea Sfinţia sa, Laurenţiu Streza, mitropolit al Ardealului a anunţat vineri seară, că a reuşit redobândirea mai multor imobile din capitala judeţului din sudul Ardealului.

Clădirile cu pricina care au aparţinut bisericii ortodoxe, dar au fost luate abuziv de către statul roman, în timpul regimului communist, care le-a folosit pentru înfiinţarea de şcoli, grădiniţe sau alte tipuri de instituţii de învăţământ sau administraţie public. Anunţul a fost făcut printr-o notă oficială care a fost făcută publică imediat după şedinţa Consiliului Eparhial din Arhiepiscopia Sibiului, întâlnire la care au participat Laurenţiu Streza, episcopul-vicar Andrei Făgărăşanul, consilieri şi protopopi din eparhie şi nu numai. Cei prezenţi au dezbătut problema patrimoniului bisericilor, în ceea ce priveşte redobândirea proprietăţilor tradiţionale ale bisericilor şi parohiilor. Mitropolia Ardealului spune însă într-un comunicat oficial că nu are de gând să ceară insituţiilor care îşi desfăşoară activitatea în clădirile retrocedate să elibereze aceste spaţii. "În acele imobile sunt fie înstituţii de învăţământ, fie instituţii spitaliceşti şio s-a decis la nivelul Mitropoliei Ardealului ca aceste clădiri să rămână ceea ce sunt şi după cei cinci ani în care legea spune că nu avem voie să schimbăm destinaţiile actuale", a explicat consilierul economic al Mitropoliei Ardealului, Valer Dumitrean.

Ce a recuperat Mitropolia

Biserica Ortodoxă a reuşit până acum în ultima vreme să redobândească imobilele în care funcţionează Liceul Teoretic "Carol I", Colegiul Naţional "Octavian Goga", Şcoala Generală nr. 15 , Spitalul de Fizioterapie şi fostul sediu al Casei Corpului Didactic, precum şi câteva parcele de păduri de pe Valea Oltului. Pe lângă acestea justiţia a decis ca Mitropolia să primească pentru alte cazuri despăgubiri de 375.000 de euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările