Senatorul Sorin Ilieşiu a demisionat din PNL. Scrisoarea deschisă adresată de senatorul de Sibiu membrilor partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propus pentru excluderea din partid după ce a susţinut că liderul PNL Crin Antonescu ar trebui scos de la şefia partidului şi înlocuit de Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Ilieşiu şi-a anunţat joi dimineaţa demisia din PNL.

După declaraţiile sale, Sorin Ilieşiu a fost înlocuit din comisia de cultură din Senat, Crin Antonescu anunţând ulterior că a propus excluderea acestuia din PNL. În această dimineaţă, senatorul de Sibiu şi-a anunţat demisia, printr-o scrisoare deschisă adresată membrilor PNL. 

Scrisoarea deschisă a lui Sorin Ilieşiu 

"Nu mă aşteptam ca preşedintele Partidului Naţional Liberal să propună conducerii PNL excluderea mea din partid pentru culpa de a spune ceea ce gândim aproape toţi: fiind un partid naţional, nu avem voie să punem între paranteze interesul naţional şi să-l sacrificăm din cauza unor ambiţii minore, nu avem dreptul să împiedicăm mersul ascendent al României care, datorită guvernării Uniunii Social-Liberale, a devenit ţara cu cea mai mare creştere economică din întreaga Uniune Europeană. În plus, pentru un dialog constructiv în cadrul USL astfel încât ţara să poată ieşi din criză, am propus să-i acordăm încrederea noastră domnului Călin Popescu Tăriceanu - fostul Prim-Ministru al României în perioada de maximă bunăstare a românilor din ultimii 70 de ani, crezând că actualul preşedinte ar putea să facă un pas înapoi, inclusiv pentru că o viitoare alianţă politică a PNL cu domnul Traian Băsescu ar însemna sinuciderea politică şi morală a PNL, trădarea votului covârşitor dat de trei ori de români împotriva politicii domnului Băsescu, aruncarea României într-o gravă şi interminabilă criză, amplificarea, în anii care urmează, a circului politic dirijat de domnul Băsescu.

Nu mă aşteptam ca din cei 67 de membri ai Biroului Politic Naţional al PNL care au votat propunerea de excludere a domnului preşedinte, doar doi să fie împotrivă. Sper din tot sufletul că votul să fi fost de fapt fraudat după metoda stalinistă, adică nu contează cine şi cum votează, contează doar cine şi cum numără.

Nu mă aşteptam ca preşedintele Senatului României să mă numească “nătărău”, respectiv neghiob, nătâng, gogoman sau dobitoc, pentru ca apoi să dispună excluderea mea - atât ca secretar cât şi ca simplu membru - din Comisia pentru Cultură şi Media, fiind singurul parlamentar doctor în Cinematografie şi Media (Magna cum laude), autor a trei cărţi de specialitate de nivel academic şi al unor documentare apreciate, precum filmul “Apocalipsa după Cioran” (realizat împreună cu domnul Gabriel Liiceanu).

Nu mă aşteptam ca liderul grupului parlamentar al PNL să-mi spună să nu mai particip la şedinţele grupului chiar dacă propunerea de a fi exclus nu a fost validată de către Delegaţia Permanentă a PNL, întrucât aceasta ar putea fi convocată doar peste câteva luni în care ar fi bine să nu mai iau cuvântul.

Nu mă aşteptam să fiu certat de către o persoană care reprezintă interesele politice ale domnului preşedinte al PNL, pentru că, într-o emisiune televizată de dezbatere politică, à propos de faptul că domnul Băsescu a declarat că va scoate lumea în stradă, am considerat că Senatul României pe care îl reprezint şi eu, ar trebui să ia atitudine faţă de abuzurile repetate şi faţă de încălcările Constituţiei de către domnul preşedinte. Am mai spus că Parlamentul ar trebui să adopte o scrisoare către forurile de conducere ale Uniunii Europene în care să prezinte lista abuzurilor repetate ale celui demis de peste 7.400.000 de români, în condiţiile în care domnia sa a fost şi este încă susţinut de respectivele foruri. Am mai spus că orice abuz nepenalizat al domnului preşedinte se va repeta în formă accentuată şi că e foarte grav că aceste abuzuri au devenit ceva normal astfel încât nici măcar nu mai sunt percepute ca abuzuri. Nu mă aşteptam să mi se spună să nu fac aceste propuneri în plenul Senatului României, ci doar, dacă insist, în grupul parlamentar al PNL, într-o şedinţă nepublică a acestuia.

Nu mă aşteptam ca preşedintele Senatului României, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, preşedintele unui partid cu zeci de mii de membri martirizaţi de regimul totalitar comunist, să refuze să dea curs apelului meu din 9 decembrie 2013 pentru adoptarea de către membrii Parlamentului României a condamnării morale - în spiritul iertării creştine şi al reconcilierii naţionale -, a crimelor totalitarismului comunist, în baza unui raport incontestabil, elaborat de Academia Română - cel mai înalt for ştiinţific şi, totodată, o autoritate neangajată politic. Nu mă aşteptam la refuzul unui asemenea apel doar ca să nu se supere domnul Băsescu care şi-a dat seama că în acest fel va intra în istorie fără nici o îndoială, ca cinicul farsor al condamnării comunismului.

Demisionez aşadar, considerând că nu mai există nici o speranţă pentru invalidarea propunerii de excludere a mea din PNL, făcute de domnul preşedinte". 

Sorin Ilieşiu a fost ales senator în 2012 în Colegiul 1 din municipiul Sibiu, obţinând 57,37% din voturile valabil exprimate. 

Vă mai recomandăm:

Alina Gorghiu: „Ştiţi cui aparţine marca USD? Vărului regelui Cioabă“

Deputatul PNL Alina Gorghiu susţine că marca USD a fost înregistrată încă din 2012 de către vărul regelui Cioabă, Ion Cioabă Mihuţescu, care este vicepreşedinte PSD în Sibiu.

PDL invită PNL să trântească Guvernul USL

Preşedintele PDL Vasile Blaga i-a transmis o scrisoare liderulu PNL Crin Antonescu în care îl anunţă că la grupul PDL îl aşteaptă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta şi îi invită pe liberali să semneze. Pentru a iniţia o moţiune de cenzură, este nevoie de o pătrime din numărul total al parlamentarilor.

Antonescu: E clar că oamenii fac pe dracu-n patru să nu vină Iohannis. Marţi, România va avea ori un Guvern USL, ori un Guvern USD

Preşedintele PNL Crin Antonescu a reacţionat dur după decizia premierului Victor Ponta de a numi interimari miniştri USD în locul miniştrilor propuşi de PNL. Antonescu i-a dat chiar un ultimatum premierului: până luni, Ponta trebuie să se decidă dacă va continua în formula USL sau va prefera majoritatea USD. Cât despre noua alianţă USD, liderul liberal şi-a menţinut opinia: încalcă protocolul USL şi nu are legitimitate.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite