Sibiu: Ultima zi cu troleibuze la Sibiu - „Primăria a îngropat ecologia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 15 noiembrie intră în vigoare noul plan de transport în comun al societăţii locale Tursib iar după 26 de ani, troleele sunt trimise în şomaj cu tot cu şoferi. Dispariţia troleibuzelor este pusă de Tursib şi Primărie pe seama cheltuielilor prea mari de întreţinere.

Sâmbătă  a fost o zi obişnuită de weekend pentru cei mai mulţi sibieni. Zi obişnuită de lucru şi pentru Vasile Cinezan şi Paul Deaconu, doi şoferi de troleibuz la Tursib. Deosebirea este că pentru ei a fost ultima zi de lucru.
Cei doi, împreună cu alţi opt şoferi sunt de luni şomeri pentru că posturile lor s-au desfiinţat odată cu „Noul Tursib“ şi renunţarea la troleibuze. “Aveam 20 de şoferi pe troleibuz, dar şapte şi-au luat permis pentru autobuz şi trei se pensionează”, explica în biroul lui, sâmbătă dimineaţă, la 5.45,  inginerul Titel Banea, şef de coloană la Tursib, întrerupt de telefonul omului său, Vasile Cinezan, care îl anunţa că iese pe traseu cu T1.

Elveţienele neobosite

La poarta Tursib, două bătrânele troleibuze elveţiene stau gata de plecare pe acealaşi traseu, T1, Gară Dumbrava şi retur. „T2 nu iese decât la 6.30“, ţine să precizeze inginerul Banea, salutându-şi apoi trist oamenii. Troleele nu pot pleca însă din cauza unui autobuz parcat în faţa lor şi Paul Deaconu, şofer de troleibuz de 26 de ani, ca şi Vasile Cinezan, strigă spre portar să-l cheme pe colegul de pe autobuz. Apare în cele din urmă un tinerel cu gura până la urechi:„Ce-i nea Deaconu? Nu încapi?” Şoferul îi mormăie un răspuns şi se suie la volan. Nu prea are chef de vorbă şi pare copleşit de necazuri. “O zi obişnuită..ce să mai facem” spune el plecând spre Dumbravă.

"Primăria a îngropat ecologia"

image

Colegul său, Vasile Cinezan, e mai deschis şi, deşi vorbeşte calm conducând ultima oară troleibuzul, din vorbele lui răzbate mânia. Nu şi-a închipuit niciodată că nu va ieşi la pensie ca şofer de troleibuz. „Pe 3 februarie am sărbătorit cu soţia 22 de ani de când m-am angajat şofer de troleibuz. Singurul meu loc de muncă. “ spune el, manevrând butoanele care deschid uşile unui călător matinal. Dincolo de pierderea locului de muncă, pe bărbatul de 42 de ani îl roade o întrebare la care nu găseşte nicicum un răspuns. „De ce scot acum troleibuzele, când se vorbeşte de transport ecologic? Păi mai ecologic decât troleibuzul, ce e? MAZ-urile astea care scot fum negru şi sunt ca vai de ele? Mie nu mi-e frică să spun” se revoltă Vasile Cinezan. De supărare, Vasile Cinezan a pregătit şi un banner dar pentru că ceilalţi colegi s-au consolat cu soarta, a renunţat să-l mai afişeze pe troleibuz “Îl am aici în spate, dar nu-l mai pun. Am stricat un cearceaf  şi am scris  „Primăria a îngropat ecologia“. În troleibuzul său e ca în farmacie şi se vede că i-a păsat de el şi l-a îngrijit, deşi când l-a primit acum cinci ani să lucreze pe el avea deja peste 25 de ani de funcţionare în Elveţia, de unde a fost cumpărat de Tursib în leasing. Nici călătorii nu înţeleg de ce s-au scos troleibuzele, dar nu îşi bat capul prea mult cu asta. „Erau bune, domnule, ce să zic, dar ce sa facem. Mergem cu ce se poate” a tras azi dimineaţă concluzia un ceferist, care circulă cu T1 din 1983, când a fost dată linia în folosinţă.


Doar autobuze
Transportul în comun va fi făcut doar cu autobuze şi intervin modificări importante ale traseelor principale şi secundare. Primăria şi Tursib au făcut în ultima lună o campanie susţinută de informare a sibienilor referitor la modificări. Totuşi, în primele zile, până când călătorii se obişnuiesc şi descoperă cu ce vor ajunge de acum la serviciu, angajaţi ai Tursib  vor fi prezenţi în staţiile principale Teatru, Constituţiei, Parcul Tineretului, Piaţa Rahova, Piaţa Vasile Aaron, Telefoane Bulevardul Mihai Viteazu, Cimitir, Ştrand, Bosch, Premium 2, Gară şi Simerom pentru a-i îndruma, fiind înfiinţată şi o linie verde pentru informaţii la numărul 0800 800 586.
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite