Sorin Burnete şi Liviu Opriş din clanul Lenis recidivează. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi bătut mai mulţi oameni în stradă, la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Burnete
Sorin Burnete

Cercetaţi de ani de zile în cel mai mare dosar de crimă organizată instrumentat la Sibiu, doi dintre membrii clanului Lenis sunt acuzaţi că ar fi fost implicaţi într-o bătaie în plină stradă, la Sibiu. Una din victime este internată la secţia de boli maxilo faciale, cu multiple traumatisme la nivelul feţei, inclusiv fractură de oase nazale.

Sorin Burnete şi Liviu Opriş, alături de alte patru persoane, au dat miercuri declaraţii la Poliţia din Sibiu, în urma unui scandal petrecut în plină stradă, în oraş, la sfârşitul săptămânii trecute.

„În sarcina acestora, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au reţinut faptul că, în seara zilei de 19 mai a.c., într-un cartier din municipiul Sibiu au agresat mai multe persoane în mediul stradal, două persoane suferit vătămări corporale ce au necesitat internarea în Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.

Actele materiale săvârşite de cei şase învinuiţi au adus atingere bunelor moravuri, au produs scandal public şi au tulburat liniştea şi ordinea publică. De asemenea, prin acţiunile lor, au creat o stare de temere şi indignare în rândul opiniei publice”, se arată într-un comunicat al IPJ Sibiu.

Membrii clanului Lenis recidivează

Burnete şi Opriş fac parte din celebrul clan Lenis, cea mai mare grupare de crimă organizată destructurată în ultimii ani la Sibiu. Potrivit DIICOT, între 207 şi 2009 mai multe persoane rămase în libertate după destructurarea unor grupuri infracţionale organizate, ca de exemplu gruparea TÂMPLARU s-au unit într-o singură grupare de dimensiuni foarte mari (aproximativ 40-50 pers.), care şi-a propus ca scop obţinerea supremaţiei în cadrul cluburilor de noapte, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc din Sibiu, scop pentru realizarea căruia membrii grupării au săvârşit o multitudine de fapte antisociale, cu violenţă, creând în mod deliberat un sentiment pronunţat de teamă, chiar teroare în rândul patronilor cluburilor, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc, clienţilor acestora şi agenţilor de pază ai acestor societăţi.

Atingerea acestui obiectiv, avea ca şi scop final obţinerea prin şantaj, în mod mascat, de importante sume de bani cu titlu de taxă de protecţie şi chiar săvârşirea de tâlhării, a căror sesizare nu era făcută de persoanele vătămate din cauza sentimentului de teamă indus acestora, uneori persoanele vătămate fiind determinate să-şi retragă plângerile depuse sau să îşi modifice declaraţiile din acelaşi motiv.

Dosarul Lenis se judecă de 3 ani

Eliberaţi în octombrie 2010 din cauza unor vicii de procedură, o parte din membrii grupării au continuat să fie implicaţi în scandaluri. Unul dintre ele a avut loc în octombrie 2011, când Sorin Burnete şi Marian Ghizăşan, aflaţi la Alba la un termen al procesului, au lovit maşina un unui bărbat, în urma unui scandal pentru un loc de parcare.

După ce dosarul s-a plimbat între Sibiu şi Alba pe motiv de competenţă teritorială a instanţei, a ajuns într-un final la Tribunalul Alba. Nici până acum, instanţa nu s-a pronunţat.

Tantana, condamnat separat

Un alt membru al grupării, Cosmin Nicolae zis Tantana, a fost déjà condamnat, acesta fiind judecat separate după ce şi-a recunoscut fapta. Tantana a fost trimis în judecată pentru un şir lung de infracţiuni, respectiv aderarea şi constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune, şantaj, complicitate la şantaj, complicitate la violare de domiciliu, violare de domiciliu, ameninţare, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală gravă, instigare la lipsire de libertate, distrugere, portul fără drept a unor obiecte confecţionate pentru lovire, ultraj contra bunelor moravuri, folosirea şi deţinerea fără drept de arme de foc şi a muniţiei aferente.

Iniţial, magistraţii Tribunalului Alba l-au condamnnat pe Tantana la pedepse care cumulează 57 de ani de închisoare. Dintre acestea urma să execute doar pedeapsa cea mai grea, 5 ani şi 6 luni,  pentru aderare şi constituire a unui grup infracţional organizat, pedeapsă pe care judecătorul a decis să o majoreze cu 2 ani şi 6 luni, astfel încât, în total opt ani de închisoare.

Acesta a făcut recurs, în urma acestuia pedeapsa fiindu-i redusă la 7 ani de închisoare.

Au încălcat interdicţiile

După eliberarea din 2010, Burnete şi Opriş au primit interdicţie să părăsească ţara şi de asemenea nu aveau voie să comunice între ei sau să se întâlnească. Pentru încălcarea acestor dispoziţii a fost sesizată instanţa.  

Cinci dintre cei implicaţi în scandalul de duminică au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.     







 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite