Top 6 reţete savuroase de borş de casă. Secretele pregătirii faimosului preparat românesc, dezvăluite de mari bucătari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai bun bors se prepara in vase de pamant - Foto Arhiva
Cel mai bun bors se prepara in vase de pamant - Foto Arhiva

Borşul este unul dintre cele mai populare preparate în rândul gospodinelor. Preparatul culinar se pregăteşte relativ uşor, neapărat într-un vas de pământ, iar apoi se foloseşte în diferite combinaţii, la preparate cu o savoare deosebită.

Reţete delicioase de borş găsiţi în volumul „Bucătărie Românească”, scris de I. Negrea şi F. Bucşă, dar şi în „Cartea de bucate“, scrisă de Didi Balmez. Iată mai jos câteva reţete din cele două volume: 

Borş pentru ciorbe

Aveţi nevoie de 500 de grame de tărâţe de grâu, 300 de grame de mălai, 20 de grame de drojdie, o lămâie, 2-3 felii de pâine neagră. 

Borşul se prepară într-un vas de lut de 5-6 litri. În el se pun tărâţele de grâu şi mălaiul. Se adaugă drojdia de bere, iar peste ele se toarnă apă fierbinte până când se umple vasul, care se va păstra la loc cald. După răcire, se adaugă o lămâie cu coajă cu tot, tăiată în felii, împreună cu 2-3 feliuţe de pâine neagră. În timpul fermentaţiei, borşul se amestecă folosind o lingură de lemn, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Se gustă din când în când şi când este destul de acru se pune într-un loc rece să se limpezească. Se scurge apoi borşul limpede, se pune în sticle şi se păstrează la loc răcoros. 

Borş de fasole boabe 

Aveţi nevoie de 300 de grame de fasole boabe, 200 de grame de morcovi, 2 cepe, 100 de grame de ţelină, 5 căţei de usturoi, cimbru, leuştean, 800 de mililitri de borş, 60 de mililitri de ulei şi sare după gust. 

Fasolea se pune la fiert într-o oală cu apă rece. După ce a dat în clocot se lasă să fiarbă 15 minute apoi se scurge zeama. Se adaugă 2 litri de apă rece şi fasolea se pune din nou la fiert, iar când este pe jumătate fiartă se adaugă zarzavatul curăţat şi tăiat în felii subţiri, ceapa tăiată mărunt, usturoiul şi cimbrul. După ce fasolea a fiert se toarnă borşul, care a fiert separat. Când adăugaţi borşul, gustaţi ciorba pentru a o acri în funcţie de gustul ficăruia. Se pune sare, se adaugă uleiul şi se mai lasă să fiarbă încă 10 minute. Se adaugă leuştean şi se serveşte fierbinte. 

Borş de viţel

Aveţi nevoie de 600 de grame de piept de viţel, 600 de grame de os de viţel, 150 de grame de ceapă, 200 de grame de morcovi şi ţelină, 60 de mililitri de ulei, 200 de grame de castraveţi muraţi, o jumătate de litru de borş, un litru se zeamă de carne, leuştean, pătrunjel şi sare după gust. 

Osul de viţel se pune la fiert într-o oală cu apă rece şi sare. După ce clocoteşte, se spumează şi se lasă să fiarbă la foc mic încă o oră. Se adaugă carnea tăiată bucăţi şi se lasă să fiarbă în continuare iar când se ridică spuma aceasta se îndepărtează şi se adaugă ceapa tăiată mărunt. Când carnea este pe jumătate fiartă se adaugă zarzavatul tăiat în felii subţiri, împreună cu uleiul. Castraveţii muraţi se curăţă de coajă şi seminţe, se taie în felii, se spală şi se pun în zeama de carne, atunci când carnea este aproape fiartă. Borşul se fierbe separat şi apoi se adaugă în zeama de carne, adăugând sare după gust. Frunzele de leuştean şi pătrunjel, spălate şi tăiate mărunt, se pun în borş după ce oala se ia de pe foc. 

Borş de miel

Aveţi nevoie de 700 de grame de carne de miel, 2 cepe, 100 de grame de morcovi, 100 de grame de ţelină, 12 fire de ceapă verde, 60 de mililitri de ulei, 1,5 litri de borş, pătrunjel, leuştean, o lingură de orez şi sare după gust. 

Zarzavatul se pune la fiert într-o oală de apă cu sare. Se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se lasă să fiarbă o oră. Carnea se spală, se curăţă, se taie în bucăţi, se sărează şi se lasă 10 minute să stea. Apoi, bucăţile se pun într-o oală cu apă, să clocotească de 2-3 ori. Se scurge apa, carnea se spală şi se adaugă în oala cu zarzavatul care fierbe. Când carnea este aproape fiartă se adaugă orezul. Borşul se fierbe separat şi se adaugă încep în zeama de miel, acrind-o după gust. Ceapa verde se taie mărunt şi se căleşte separat în ulei, apoi se pune în borş. Frunzele de leuştean şi pătrunjel, tăiate mărunt, se adaugă când oala se ia de pe foc. 

Borş de cartofi

Aveţi nevoie de 3-4 cartofi, un morcov, un pătrunjel, o ţelină, o ceapă, 1 litru de apă, 1 litru de borş, leuştean, sare, smântână. 

Se curăţă şi se taie cubuleţe legumele în afară de cartofi şi se pun într-o oală cu apă fierbinte şi puţină sare să fiarbă. Când sunt pe jumătate fierte, se adaugă cartofii tăiaţi bucăţi. Se lasă să fiarbă la foc mic, iar când sunt aproape gata se adaugă leuşteanul şi se lasă să mai fiarbă puţin. Se acreşte cu borş şi se lasă să mai dea câteva clocote, iar la masă se serveşte cu smântână. 

Borş de crap

Aveţi nevoie de un kilogram de crap, un morcov, un pătrunjel, un păstârnac, o jumătate de ţelină, o ceapă, o lingură de orez, pătrunjel şi mărar verde, leuştean, un litru de apă, un litru de borş, sare după gust. 

Peştele se curăţă şi se taie în bucăţi, iar de la baza capului se scoate osul pătrat care dă un gust amar. Apa se pune la foc şi când clocoteşte se adaugă legumele tăiate mărunt. Când sunt fierte se pune orezul şi se lasă să fiarbă 10 minute. Apoi se pun bucăţile de peşte şi se lasă să fiarbă alte 15 minute. Se adaugă borşul cald şi sare iar la final leuşteanul, mărarul şi pătrunjelul. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite