Tradiţii populare despre „Sâmbătă lui Lazăr” şi „Duminica Floriilor”: „Cine nu mănâncă plăcinte va cădea din pom” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serenela Mureşan - actriţă a Teatrului Naţional din Sibiu - într-o scenetă despre tradiţii populare Foto captură video
Serenela Mureşan - actriţă a Teatrului Naţional din Sibiu - într-o scenetă despre tradiţii populare Foto captură video

O actriţă a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă printr-o scenetă obiceiuri şi poveşti cu tâlc legate de trei sărbători populare: „Tradiţiile de Sîngiorz”, „Sâmbăta lui Lazăr” şi „Floriile”.

În urma unui parteneriat cu Muzeul Astra din Sibiu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” a lansat la începutul anului un proiect inedit: „Tradiţii TO GO”. 

Ideea reprezintă o continuare a unei iniţiative integrate în repertoriul digital al Naţionalului sibian în 2020 şi urmăreşte prezentarea într-o manieră teatrală a unei serii de „povestiri, mituri şi legende ce se ascund atât în spatele calendarului creştin, cât şi în spatele tradiţiilor păgâne pe care încă le mai regăsim în prezentul nostru”, după cum aflăm din publicaţia locală „Star sibian”

Un astfel de episod, din Albumul „Tradiţii To Go”, dedicat celor trei sărbători ale acestui sfârşit de săptămână, marcate în calendar creştin ortodox drept Sfântul Gheorghe, Sâmbăta lui Lazăr şi Intrarea Domnului în Ierusalim, este oferit, prin intermediul poveştilor şi obiceiurilor, de actriţa Serenela Mureşan. 

Printre obiceiurile din „Sâmbăta lui Lazăr”, spre exemplu, se numără şi cel al plăcintelor: „Cine nu mănâncă plăcinte în Sâmbătă lui Lazăr va cădea din pom... Şi primim fetele, ca şi cum ar fi cu colindul la poartă, cu ramuri verzi de sălcii şi coroniţe din sălcii, şi cântă şi joacă... şi le dăm bani, şi ouă şi făină. Şi nu lucrăm nimica”, povesteşte actriţa, printre altele, în sceneta dedicată celor trei sărbători, postată pe reţelele de socializare.

Iar de Florii sunt pomeniţi morţii, se duc ramuri de salcie la biserică pentru a fi sfinţite şi puse apoi la Icoana Maicii Domnului pentru vindecarea bolilor, sporul holdelor şi a stupilor, pentru vrăji şi descântece. „Salcia e bună de leac, de dragoste, de sperietură, de trăznete şi de cutremur. Mâţişorii se pun în scaldă, sub pernă, în hrană, în pământ, în pomi, pe morminte pentru tihna morţilor”, se mai menţionează sceneta Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

În aceste zile, tot în tradiţia populară se mai spune că nu este bine să te speli nici pe cap, pe motiv că ai albi înainte de vreme. „Şi nu trebuie să faci curat şi nimica să lucri, dacă nu vrei să-ţi meargă rău tot anul. N-ai voie să semeni, că nimic nu va răsări, numai flori, n-ai voie să mănânci urzici şi bătrânii spun că şi dacă numai culegi flori - trebuie să le ceri iertare. Că şi ele au sufletul lor. Aşa se spune”, mai aflăm graţie Serenelei Mureşan. 

Vă mai recomandăm şi:

Captură impresionantă: 19 persoane arestate, arme letale, valută falsă şi droguri de 300.000 de euro - confiscate. Afacere orchestrată de după gratii

Fetiţă de 7 ani muşcată de câine în centrul Sibiului. Proprietarul, găsit cu ajutorul camerelor de luat vederi: „Rănile sunt cumplite”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite