Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Un psiholog explică înclinaţia spre vandalism a unor oameni. Cum au fost distruse autobuze de milioane de euro

7
16 May 2022 17:33:40
Autor: Daciana Mitrache
Bunurile companiei de transport public în comun din Siibiu - Tursib - distruse de-a lungul timpului Foto colaj
Bunurile companiei de transport public în comun din Siibiu - Tursib - distruse de-a lungul timpului Foto colaj

Şeful Colegiului Psihologilor Vâlcea, expertul Adrian Sandu, a vorbit pentru „Adevărul” despre impulsul de necontrolat al omului de a distruge tocmai lucrurile după care tânjeşte, cum ar fi transportul în comun modern, util şi civilizat.

Ultima ţintă a unor astfel de oameni înclinaţi spre vandalizarea unor bunuri comune au reprezentat-o autobuzele ecologice din Sibiu, recent achiziţionate de către compania de transport public în comun, cu peste 15 milioane de euro. 
 
GALERIE FOTO CU BUNURI ALE COMPANIEI TURSIB DE TRANSPORT PUBLIC DIN SIBIU, VANDALIZATE
 
La nici trei zile de la punerea în funcţiune, unul dintre ele a fost mâzgălit în interior cu un fel de grafitti, motiv pentru care oficialii Tursib s-au văzut nevoiţi să facă apel la pasageri, în speranţa că în acest mod făptaşii vor fi marginalizaţi şi apoi daţi pe mâna justiţiei, dar la prinderea acestora vor contribui şi imaginile obţinute graţie sistemul de supraveghere video cu care sunt dotate.
 

Tineri care asistă la violenţă domestică 

 
„Majoritatea actelor de agresiune asupra lucrurilor indică o frustrare a agresorului sau o tendinţă de a epata, în faţa grupului de referinţă - prieteni, colegi de şcoală. Agresivitatea asupra obiectelor, în cazul de faţă vandalizarea maşinilor, autobuzelor, apare şi pe fondul unor frustrări din familie sau din mediul şcolar. Astfel de comportamente decompensatorii sunt frecvente la tinerii care asistă la violenţă domestică - conflictualitate / agresivitate verbală sau fizică între părinţi, devalorizare socială etc., specifice, conform studiilor, celor care provin din familii dezorganizate”, explică psihologul Adrian Sandu.
 
Psih. expert Adrian Sandu, preşedintele Colegiului Psihologilor Vâlcea, Foto Arhiva personală
 
Potrivit sursei citate, la vârsta adolescenţei apare aşa-numita criză de originalitate sau de personalitate, când tinerii caută modele. „Dacă aceste modele nu sunt identificate în familie, din diverse motive, atunci sunt căutate în exterior. De cele mai multe ori, comportamentele negative sunt cele care impactează cel mai mult”, mai spune psihologul.
 

Când apare agresivitatea împotriva obiectelor

 
Când vine vorba despre agresivitate asupra obiectelor se întâlnesc două cazuri: „În primul caz, vorbim despre un copil interiorizat, devalorizat acasă şi la şcoală care, din dorinţa de a epata şi a fi valorizat de grup, recurge la astfel de comportamente, iar în al doilea caz despre un copil marginalizat de grupul şcolar, inadaptat social, care manifestă dorinţa de a fi integrat în cadrul grupului şi atunci încearcă să facă lucrul acesta tot printr-un comportament epatant, de genul - fac ceva negativ pentru ca grupul să mă accepte şi să mă valorizeze”, mai atrage atenţia psiholog clinician principal Adrian Sandu. 
 
Specialistul aminteşte că teoria hormonală a agresivităţii susţine că existenţa în exces a adrenalinei şi testosteronului conduce la comportamente agresive, iar frustrarea se numără printre cauzele psihologice şi psihiatrice ale agresivităţii.
 

Autobuze şi zeci de staţii, ţinta vandalilor

 
Episodul din luna mai, de la Sibiu, nu este unul singular. De ani de zile, bunurile companiei Tursib sunt ţinta vandalilor. În ultima ispravă, autobuzul Mercedes Benz, unul dintre cele 40 achiziţionate pentru flota de transport, nici nu apucase să-şi facă rodajul. Acestea reprezintă cele mai moderne autobuze care au circulat până acum în Sibiu, atât din punct de vedere al combustibilului utilizat, cât şi al consumului, dotărilor şi facilităţilor pentru călători. Şi nu este prima dată când un autobuz este vandalizat.
 
Şi în trecut, au mai existat autobuze nou achiziţionate care la nici o lună de folosinţă aveau tapiţeriile de la scaune tăiate sau pătate, mânerele de susţinere rupte etc.. La finele anului trecut, un bărbat a spart un panou de informare dintr-o staţie de autobuz cu o bâtă, iar în urmă cu trei ani, la fel s-a procedat cu geamurile a nu mai puţin de 40 de staţii de autobuz din Sibiu făcute ţăndări.
 
În 2020, în timpul mersului, şoferul unui autobuz s-a trezit cu geamul din stânga spart de un grup care a aruncat cu pietre. Iar exemplele de acest gen pot continua.  
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

defu gabi
16.05.2022, 18:17:41

Pana nu se introduc pedepsele cu munca silnica pentru reeducare nu se va rezolva nimic. Munca taie pofta de batjocura.

-7 (17 voturi)
Ilie de la sculărie™
16.05.2022, 19:26:25

Mai pe scurt, denota ca nu au mai luat de mult timp o bataie serioasa.

+4 (4 voturi)
Ilie de la sculărie™
16.05.2022, 19:36:26

Amenda + bataie, ambele instant.

+2 (4 voturi)
un motan intransigent
16.05.2022, 20:07:59

E nevoie de camere de filmete in autobuze. Mai e nevoie de un program de recunoastere faciala. Urmeaza ca Politia sa-i adune pe huliganii constatati si sa-i puna la plata dubla a stricaciunii facute. Ordine se poate face doar daca se vrea. Daca nu, nu.

+2 (2 voturi)
Just Joe
16.05.2022, 20:59:03

Nu cred ca e corect ce scrie. Am vazut in parc un pustan (de bani multi, se vedea pe el) care, ca sa "impresioneze" o fata, a decis ca cel mai bun mod de a arata ca este barbat este sa calce in picioare un rond de lalele proaspat semanate. L-am "felicitat" si l-am fugarit vreo 50... 60 de metri (nu l-am prins, pentru ca el, avand vreo 16-17 ani, a fugit cu o viteza demna de un sprinter, cred ca fata a avut ceva de furca pana sa il gaseasca prin cartier pe unde o fi fugit el - sper ca treaba l-a umilit suficient ca sa-i treaca cheful). Nu parea nici abuzat nici batut, ci numai un mucos de bani gata care vroia sa se dea mare. Prin zona Dorobanti am vazut doi pustani care intr-o seara rupeau oglinzile de pe partea dreapta a masinilor parcate la bordura. Rupeau cate o oglinda (cu piciorul), apoi fugeau vreo 50 de metri, se opreau langa alta masina, o operau la fel, si tot asa. Pana am cautat numarul politiei, pana mi-a raspuns cineva, pana am explicat, pana ce mi-a spus ca nu au pe cine sa trimita pentru asa ceva (!!!), aia erau deja pe alta strada. Am vazut extrem de multe de astfel de fapte in Bucuresti. Desigur, politia doarme in cizme, si sta la sectie jucand carti si asteptand pensia speciala. Nu am vazut niciodata politie in patrulare, simpla patrulare, noaptea pe strazi. Niciodata.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările