FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La circa 20 de kilometri de Sibiu, o salbă de lacuri sărate îi aşteaptă pe turişti în Ocna Sibiului, staţiune cunoscută ca „Litoralul Ardealului”. Tot în judeţul Sibiu, la Bazna, există o adevărată porţie de sănătate cu apă minerală sărată, renumită pentru proprietăţile sale terapeutice. „Adevărul“ vă prezintă, în cadrul celei mai frumoase campanii, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, o parte superbă a Sibiului.

Nu există sibian care să nu fi dat o fugă, la sfârşit de săptămână, la Ocna Sibiului, staţiune aflată la doar 17 kilometri de fosta capitală culturală europeană. Pe lângă sibieni, sute de turişti, români şi străini, aleg an de an Ocna ca destinaţie de vacanţă, staţiunea fiind renumită pentru proprietăţile terapeutice ale apei din lacurile care au luat naştere în fostele mine de sare. 

La Ocna se ajunge uşor. La ieşire din Sibiu spre Alba, din DN 1, viraţi la dreapta, cu maşina, sau puteţi veni cu trenul, direct în staţiune. Atestată documentar pentru prima dată în 1263, Ocna a devenit oficial staţiune în 1846, 12 ani mai târziu, în 1858, au fost inaugurate băile calde, iar în 1930 s-a închis ultima mină de sare. 

Astăzi, pe locul fostelor saline o salbă de lacuri sărate vă aşteaptă pentru o adevărată porţie de sănătate. Salinitatea apei creşte de la suprafaţă spre profunzime, iar băile sunt recomandate celor cu tulburări de circulaţie, sciatică sau afecţiuni ginecologice.  

Legendele Ocnei – lacul fără fund sau vila în subsolul căreia se odihneşte Luisa, fata care şi-a curmat viaţa după o iubire interzisă 

Dincolo de proprietăţile lacurilor naturale, Ocna este un loc plin de legende frumoase. Cea mai cunoscută, cu siguranţă, este cea a Lacului fără fund. Astăzi, lacul este din păcate închis. 

 ”Cu mulţi ani în urmă, o Dacie 1100 a scăpat în lac şi la fel o căruţă cu doi cai, şi de acolo îi vine şi numele Lacul fără fund. Probabil că va avea un fund, dar având în vedere că ele comunică ca şi galerii cu lacurile exterioare e posibil să fie greu de găsit acel fund. Eu n-am făcut baie în el, dar au făcut foarte mulţi turişti, are o salinitate bună, lacul e super”, povesteşte Gheorghe Banciu, un localnic din Ocna Sibiului. 

O altă legendă care circulă este aceea că în lacurile de la Ocna nu se îneacă nimeni pentru că, indiferent dacă ştii să înoţi sau nu, lacurile de ţin la suprafaţă datorită concentraţiei ridicate de sare din apă. Gheorghe Banciu spune, râzând, că e doar o poveste. 

”Nu e adevărat deloc, când eram copil, dacă anul ăsta nu se îneca un om, anul viitor se înecau doi”, spune Banciu. 

Una din cele mai frumoase legende ale locului, prea puţin cunoscută din păcate, este aceea a Luisei, fata unui fost primar care şi-ar fi curmat zilele din cauza unei iubiri interzise. Despre ea se spune că şi-ar dormi somnul de veci în subsolul actualei vile Mary Luisa, una din cele mai cochete locaţii de cazare din Ocna Sibiului. 

”Clădirea are 101 ani şi s-a făcut pentru turism de la bun început de către fostul primar de aici, un domn Torok, înainte de primul război mondial, şi undeva în vilă la subsol e îngropată Luisa, o fată de-a lui de 17 ani care s-a sinucis din cauză că s-a îndrăgostit de un miner de aici, asta spune vecinătatea. 

Avem o cameră care este făcută cavou acolo, la subsol. Noi nu am deranjat-o, ştie toată lumea că ea este îngropată aici. Au mai fost şi nişte clarvăzători din Bucureşti aici şi au spus că mai sunt şi nişte argintării şi alte treburi, că a venit războiul şi toţi maghiarii din vremea aceea poate că şi-au depus acolo averile, noi suntem deja bogaţi, nu trebuie să fim mai bogaţi, şi ne bucurăm că putem spune povestea asta cui ne întreabă”, povesteşte zâmbind Stefan Jung, actualul proprietar al vilei. 

Alături de Luisa, vila a primit şi un al doilea nume, cel de Maria, în memoria fostei soţii a actualului proprietar. Are camere mari, de 4 metri înălţime şi o arhitectură superbă, fiind căutată cu precădere de turiştii străini. O cameră dublă costă 100 de lei, iar micul dejun, 15 lei de persoană, şi “se mănâncă după burtă, ce se vrea şi cât se vrea”. 

Cât ne costă vacanţa la Ocna

Intrarea la complexul lacurilor naturale de la Ocna Sibiului costă 12 lei pentru adulţi şi opt lei pentru copii iar parcarea de lângă lacuri, prevăzută cu bariere, costă zece lei pe zi, respective cinci lei pentru o jumătate de zi. Lângă lacuri sunt amplasate şezlonguri, gratuite, iar masa se poate lua la terasele din zonă la preţuri care pornesc de la zece lei pentru un meniu cu fel principal, garnitură şi salată şi ajung la 14 lei pentru o specailitate la ceaun, pregătită după reţeta bucătarului, sau la 26 de lei pentru o porţie de ceafă de mânzat. 

Peste drum de lacuri, la ştrandul cunoscut drept „La Motanu“ intrarea costă 20 de lei pentru adulţi şi cinci lei pentru copiii sub zece ani. Tot aici, amatorii de turism low cost de pot caza la căsuţe, care costă 50 de lei pe noapte, pot veni cu cortul sau cu rulota, în ambele cazuri tariful fiind de 30 de lei pe noapte.  

Pentru pretenţioşi, Complexul Balnear Ocna Sibiului are un hotel de trei şi unul de patru stele, dotate cu bază de tratament, bază de agreement şi centru spa. La patru stele, pentru o cameră dublă, cazare şi mic dejun, plătiţi 350 de lei până la sfârşitul lunii august, respectiv 270 de lei după întâi septembrie, în timp ce la trei stele, pentru aceleaşi servicii, 245 de lei până la sfârşitul lunii august, respectiv 210 lei după întâi septembrie. 

Accesul la piscina exterioară, cu apă naturală la salinitatea mării, este gratuit pentru cei cazaţi în complex. Cei care vor doar să facă plajă şi baie în piscină plătesc 30 de lei pe zi, respectiv 20 de lei după ora 16:00.

Cură de sănătate la Bazna

Tot în judeţul Sibiu, la aproximativ 70 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ şi aproape de graniţa cu judeţul Mureş sunteţi aşteptaţi la Bazna, o altă staţiune renumită pentru turismul balnear. 

Apa minerală sărată de la Bazna este renumită pentru proprietăţile sale terapeutice, fiind recomandată în celor care suferă de afecţiuni ale aparatului locomotor, reumatism, afecţiuni ortopedice, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, boli cronice ale aparatului respirator. Alături de băile sărate, turiştii pot face cure cu nămol sapropelic, tratamentele de la Bazna fiind renumite în ţară şi în afara ei. 

Turiştii care ajung la Bazna, români şi străini, au la dispoziţie două baze de tratament, fiecare dintre ele având piscină acoperită cu apă sărată. Lor li se adeaugă mai multe vile şi pensiuni, în staţiune fiind în total aproximativ 400 de locuri de cazare.   

La complexul balnear din localitate, cotat la trei stele, plătiţi 330 de lei pentru o cameră dublă, cazare cu mic dejun. Dacă vreţi să mergeţi doar la piscina complexului, tarifele sunt de 25 de lei pentru  adulţi şi 15 lei copii de luni până vineri, respectiv 50 de lei pentru adulţi şi 25 de lei copiii sâmbăta şi duminica. 

All inclusive de Bazna plus oferte trăsnite

La pensiunile din localitate, o cameră dublă plus mic dejun costă între 100 şi 120 de lei. Dacă sunteţi dintre cei nonconformişti, puteţi trage la Bassen Pension, locaţie cochetă cunoscută cu precădere pentru ofertele turistice ieşite din tipare. Astfel, în anumite weekend-uri puteţi plăti camera în funcţie de dimensiunea burţii bărbatului din familie. Calculul este simplu, pentru fiecare centimetru din circumferinţa burţii se plăteşte un leu, iar anul trecut, de exemplu, cel mai mult a plătit o familie al cărei ”cap” era mândrul posesor al unei burţi cu circumferinţa de 120 de centimetri. O altă ofertă trăznită, de asemenea valabilă în anumite weekend-uri din an, este cea prin care „îţi plăteşti mărimea pantofului“. Mai exact, preţul pentru o noapte de cazare se calculează adunând numărul de la pantof al domnului cu cel al doamnei şi înmulţind rezultatul cu 1,2.     

Tot la Bassen, pentru 820 de lei de persoană, locul în camera dublă, puteţi beneficia de un pachet de cinci zile „a la carte, all inclusive“. Mai exact, aveţi cinci nopţi de cazare, mic dejun, prânz şi cină unde comandaţi ce vă doriţi, din meniu, plus două gustări pe timpul zilei. Apa minerală sau plată, limonada şi sucurile realizate în casă, vinul casei, palinca şi vişinata sunt, de asemenea, incluse, iar turiştii au acces la toate facilităţile pensiunii. 

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Vacanţă în România: Mărişel, colţul de rai de unde a pornit legenda „Ioanei d'Arc a României”

FOTO VIDEO Incursiune în pădurile seculare ale Dobrovăţului, locul ales de Ştefan cel Mare pentru ultima ctitorie

Comorile ascunse din comuna Suliţa. Mănăstirea Cozancea, desfătare pentru suflet şi minte, şi iazul Dracşani – raiul pescarilor

FOTO VIDEO Totul despre Sfântul de la Bistriţa care aduce ploaia şi colţul de rai din Băile Govora şi din Rezervaţia Buila Vânturariţa

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa Regia

FOTO VIDEO Vacanţă în Grădina Zmeilor - locul unde o tânără s-a transformat în stană de piatră. Porolissum- cetatea gladiatorilor

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite