VIDEO FOTO O poveste emoţionantă - o familie a venit 1.500 de kilometri, din Germania, să-i cunoască şi să-i ajute pe orfanii de la Ruja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cecilia si Frank Deppe alaturi de copii
Cecilia si Frank Deppe alaturi de copii

Cecilia şi Frank au găsit întâmplător pe internet povestea orfanilor de la Ruja, publicată luna trecută de „Adevărul“. Şi i-a mişcat atât de tare, încât şi-au luat copiii şi au venit cu maşina 1.500 de kilometri pentru a cunoaşte familia greu încercată.

Într-un început de seară târzie, în capătul uliţei mici, care duce la căsuţa micuţilor de la Ruja, cei 7 orfani crescuţi doar de tată şi de oameni cu suflet, opreşte o maşină cu număr nemţesc, ticsită cu de toate. Cecilia caută din priviri copiii, şi se opreşte cu ochii şi cu sufletul la Nicoleta, minunea de 3 ani a familiei şi primul copil ajuns la maşina în care s-au înghesuit deopotrivă jucării şi poveşti, alimente şi dragoste, hăinuţe şi suflet.

Un val cât o mie de poveşti

Cecilia are un zâmbet cald, braţe în care ar vrea să-i cuprindă deodată pe toţi şi un suflet atât de mare încât a învins tot, şi distanţă şi timp, pentru câteva zâmbete de copii fericiţi.

Românca de 35 de ani, plecată în 1990 în Franţa şi apoi căsătorită în Germania, cu facultate de drept făcută în Franţa şi masterat la Strasbourg, a găsit întâmplător, într-o seară, povestea micuţilor, publicată de Adevărul. Când a terminat de citit, cu sufletul deja la sute de kilometri, a ştiut că va face tot ce ţine de ea pentru a încerca, atât cât poate, să le schimbe viaţa.

„Am găsit povestea din cea mai mare întâmplare, nu citesc presa din România, apar articole pe Facebook, am dat direct pe articol şi am citit povestea încet-încet. Am dat la poze imediat, apoi înapoi la poveste şi întrebarea a fost imediat unde e contul pay-pal. I-am căutat pe Facebook, de fapt e un val care alunecă peste tine şi nu se poate să fii om să nu mergi cu valul ăsta, din inimă. L-am chemat imediat pe soţul meu şi i-am spus că am ceva nemaipomenit şi că neapărat trebuie să ajutăm cât de repede”, povesteşte Cecilia Deppe.

1.500 de kilometri pentru o mie de zâmbete şi 7 poveşti

N-a mai contat nici distanţa, nici timpul, doar povestea şi ochii frumoşi, de culoarea castanei coapte. Proprietari ai unei agenţii de publicitate, au făcut un site în mai multe limbi unde popularizează povestea, le-au povestit mai departe vecinilor şi prietenilor.

„N-am cerut absolut nimic de la nimeni, doar le-am spus povestea şi ei au venit şi au adus hăinuţe, jocuri, le-am tradus, au citit. E o poveste prea frumoasă şi prea mare ca să gândim cu capul, gândim cu inima, din dragoste, sunt copii prea minunaţi pentru noi, cine îi vede, cine a văzut ochii şi pozele nu poate să rămână indiferent, e clar”, rezumă Cecilia, scurt.

Au umplut maşina cu de toate, şi-au luat cei 2 băieţi gemeni şi au venit 1.500 de kilometri, până la Ruja, doar pentru a-i cunoaşte şi a petrece cu ei câteva zile. Nu mai fuseseră în ţară, nici măcar la rude, de 3 ani.  

Copiii care au învăţat să deschidă cadouri

În casa mică din vârful colinei, dintr-un sac mare, Cecilia scoate cadouri. Pentru fiecare, împachetat separat, frumos, cu emoţie, cu dragoste. Copiii se uită nedumeriţi şi nu ştiu ce să facă. N-au mai primit niciodată cadouri împachetate frumos, nu ştiu cum să procedeze. Între pereţii casei mici, cu un singur bec, în mijlocul copiilor care învaţă abia acum ce înseamnă copilăria, sufletul mai încremeneşte o dată.

Mădălina scoate din punguţa elegantă câteva cordeluţe frumoase, de domnişoară. O cheamă imediat pe Ana, să împartă şi să se bucure împreună, şi ne strânge în braţe tare, tare, aşa cum ar fi strâns-o pe mami, dacă azi ar mai fi fost printre ei. Pentru prima dată de când ne cunoaştem, copilul frumos începe să vorbească timid, să povestească, vrea să înveţe să facă poze, să o fotografieze pe Ana zâmbind.

Pe patul nou, primit cadou de la un om de suflet din Italia, Alex o strânge în braţe pe Alina Fliter, mama de suflet a micuţilor. Iar Alina povesteşte cu lacrimi în ochi cum micuţul care până nu demult nu vorbea nu se mai dezlipeşte acum de ea şi îi spune cald, cât să rămână nerosite de emoţie toate cuvintele, „mami”.

Jocuri în salină şi sărbătoarea sarmalelor

Cecilia şi Frank Deppe împreună cu copiii lor au petrecut câteva zile cu orfanii care au înduioşat o ţară întreagă. Au fost împreună la salina de la Praid, şi apoi la sărbătoarea sarmalelor, iar micuţii au aflat, pentru prima dată, ce înseamnă un loc de joacă.

„A fost primul loc de joacă pe care l-au văzut, s-au jucat două ore, au fost extraordinar de încântaţi, de fericiţi”, povesteşte emoţionat Sorin Rogozan, „îngerul păzitor” al micuţilor, cel care i-a descoperit pe copii şi le-a popularizat povestea.

Povestea impresionantă a micuţilor poate fi citită AICI 

Vă mai recomandăm: 

FOTO Sibianul Cătălin Mustăţea, singurul român ales consilier la alegerile locale din Italia

VIDEO FOTO O poveste cum rar întâlneşti în România. Lecţia de viaţă a familiei Rotaru: creşte 10 copii, toţi talentaţi, toţi premianţi

Lecţie de implicare: Cum a refăcut complet o doctoriţă secţia unui spital de stat, fără niciun leu de la buget

SCHIMBĂ ROMÂNIA Un fost alcoolic, „îngerul“ celor dependenţi

FOTO VIDEO Învăţătoarea care a şcolit un întreg sat de romi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite