VIDEO FOTO Tradiţie şi poveste. Sute de juni şi junese s-au reunit la Sălişte, în judeţul Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sălişte, oraşul considerat capitala culturală şi spirituală a Mărginimii Sibiului, sute de tineri duc an de an mai departe, în a patra zi de Crăciun, o tradiţie veche de mai bine de 100 de ani.

Povestea junilor începe în satele de poveste din Mărginimea Sibiului pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, când junii se adună şi îşi găsesc o gazdă, unde vor face zilnic repetiţii până în ajunul Crăciunului. În Ajun, cetele de tineri îmbrăcaţi în costume populare colindă casele din satele Mărginimii, cântând colinde splendide, specifice. Iar pe 28 decembrie, în a patra zi de Crăciun, cetele din toate satele Mărginimii dar şi din Galeşu de Argeş şi Vaideeni, judeţul Vâlcea, se strâng în Piaţa Junilor din centru oraşului Sălişte, oraş considerat capitala spirituală şi culturală a Mărginimii Sibiului. 

Cântec, joc şi voie bună

Încă de la primele ore ale dimineţii junii şi junesele, îmbrăcaţi în splendide costume populare, se adună pe străduţele înguste, unde fac ultimele repetiţii, acompaniaţi de muzicanţi. ”Suntem de la Gura Râului, Ceata Junilor, care ducem tradiţia înainte, din moşi-strămoşi. Cântecele şi jocul ne-a învăţat judele, am început să jucăm înainte cu 6 săptămâni de sărbători. E fain tare, costumul îl am de bunica”, spune cu mândrie Ioan Stoica, un june în vârstă de 22 de ani.

Apoi, la orele amiezii, de pe străduţele laterale cetele se îndreaptă spre piaţa din centrul localităţii, unde încing cu mândrie horele vechi de sute de ani. Jienele, haţeganele şi învârtitele prind în ele fete frumoase şi flăcăi mândri, obraji îmbujoraţi, tradiţie şi poveste. ”E din moşi-strămoşi tradiţia, şi haine şi tot, costumul e de tata de acasă iar sentimentul e bucurie, de fericire”, spune Radu Lupe, în vârstă de 18 ani, aflat la primul an de ceată a junilor, ”cu emoţii multe”. 

Vornicirea ploconului şi Hora Unirii

Când horele se domolesc iar muzicanţii se opresc din cântat, pe scena din centrul oraşului, judele (căpetenia) fiecărei cete de juni prezintă mesajul cetei sale. Pe margine, câteva gospodine din Jina, renumită localitate din Mărginimea Sibiului, au pregătit ”ploconul”, bunătăţi de casă puse într-un coş mare, împodobit cu beteală şi globuri. 

”Potrivit tradiţiei, se bagă un colac în care se înfig 7 ţăruşi, şi se pun deasupra, la fiecare ţăruş, un măr, şi înăuntru se pune un platou cu cârnaţi, scoverzi, acritură, şi asta se duce la juni şi junii îl desfac, merg la sală şi se mănâncă din el. Am muncit aproximativ o zi la el”, spune Cornelia Sterp, una din gospodinele care au pregătit ploconul.

Ploconul este dus pe scenă atunci când aici urcă judele cetei de la Jina, Dan Ioan,  alături de junesa lui, Ionela Sterp. După ce judele citeşte mesajul cetei, fata ”vorniceşte” ploconul, cu versuri vechi, învăţate de la bunici. 

”Mulţumim, vătave/Precum ai pornit/Un pahar de vin/Din sănătatea sănătăţilor/Pentru mine, pentru tine/Pentru noi, pentru amândoi/Pentru masă, pentru casă/Pentru dalba jupâneasă/Pentru/acel cocon de-aseară/Care-a pus picioru-n scară/Şi-a trecut pe-a noua ţară/Să ne/aducă veste nouă/De unde dealul cu vinul/Ţesul cu grâul/ Lacul cu peştele/Satul cu nevestele/De unde mândruliţă cu mâneci pestriţă/Să trăieşti dragă bădiţă/Să trăiţi, să fiţi sănătoşi”. 

Când coboară de pe scenă, îmbujoraţi şi veseli, judele şi junesa recunosc zâmbind că ”sunt ceva emoţii, când e atâta lume”. 

După mesajele cetelor de juni, o mână de copii cântă pe scenă, cu emoţie, în faţa unui microfon parcă mai mare decât ei, Pluguşorul, după care toată lumea, juni, junese şi sutele de oameni strânşi să-i admire se strâng într-o emoţionantă Horă a Unirii.

Vă mai recomandăm: 

FOTO Dinastia căldărarilor din Brateiu, de la cort la casă şi de la lei la euro

FOTO VIDEO Ghiţă, ciobanul cu acoperire naţională 

GALERIE FOTO Ultimii saşi din Richiş

FOTO Sibianul Cătălin Mustăţea, singurul român ales consilier la alegerile locale din Italia

VIDEO FOTO O poveste cum rar întâlneşti în România. Lecţia de viaţă a familiei Rotaru: creşte 10 copii, toţi talentaţi, toţi premianţi

Lecţie de implicare: Cum a refăcut complet o doctoriţă secţia unui spital de stat, fără niciun leu de la buget

SCHIMBĂ ROMÂNIA Un fost alcoolic, „îngerul“ celor dependenţi

FOTO VIDEO Învăţătoarea care a şcolit un întreg sat de romi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite