VIDEO Obicei unic în România: Ionii şi Ioanele, udaţi în apa rece ca gheaţa a râului din localitatea sibiană Tălmăcel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Udatul Ionilor al Talmacel - Fotografii Ramona Găină
Udatul Ionilor al Talmacel - Fotografii Ramona Găină

În localitatea Tălmăcel din judeţul Sibiu se păstrează, de mai bine de o sută de ani, un obicei unic în România: toţi cei care poartă numele sfântului Ioan, bărbaţi sau femei, sunt luaţi pe sus şi băgaţi cu picioarele în apa rece ca gheaţa a râului din localitate.

Agitaţia la Tălmăcel începe încă de la primele ore ale dimineţii de 7 ianuarie, atunci când în câteva gospodării sunt împodobiţi cai şi care alegorice. Familiile cu flăcăi tineri care poartă numele sfântului Ioan împodobesc cu migală cai, cu care băieţii lor vor face apoi paradă pe uliţele satului. Sunt folosite lucruri ţesute în casă, beteală şi nelipsita păpuşă.  

”Fetele fac de mici lucruri de mână, asortăm culorile cât mai frumos, cât mai bogat, şi împodobim calul”, povesteşte Ana Bobeică (63 de ani), o localnică din Tălmăcel. În gospodăria ei e mare agitaţie, pentru că Ionuţ Bancea (19 ani), nepotul ei, e unul dintre băieţii care vor defila cu calul, anul acesta. 

Costume populare moştenite de al bunici

În timp ce, în curte, toată familia munceşte de zor la împodobitul calului, în casă Ionuţ se pregăteşte cum se cuvine de sărbătoare. Imbracă plin de mândrie un costum popular vechi de câteva zeci de ani, iar la picioare îşi prinde nelipsiţii zurgălăi. ”Bunica mi-a făcut cadou pantalonii şi fusta iar cămaşa mi-a făcut-o cadou bunica cealaltă, are câteva zeci de ani. Pălăria este de miel şi e împodobită cu şnur făcut de noi cu nişte mărgele cusute pe el. Este un sentiment foarte plăcut, îmi place să duc mai departe tradiţia, să mă îmbrac româneşte, e foarte frumos”, povesteşte Ionuţ. 

Dacă el va merge prin sat călare prietena lui, Bianca Epure (16 ani), se va urca pe carul alegoric alături de alţi ţineri din sat. Carul este de asemenea special împodobit pentru sărbătoare, şi cât timp defilează pe uliţele satului tinerii cântă melodii tradiţionale. ”Costumul popular l-am primit, e vechi de câteva zeci de ani şi are ie, poale, tricolor şi vestă. Sunt mândră când îl îmbrac, îmi place foarte mult în costum şi mă bucur că păstrăm tradiţia”, spune Bianca.

”Udaţi” în apa rece ca gheaţa

Punctul culminant al sărbătorii e pe malul râului din sat, acolo unde toţi cei care poartă numele sfântului Ioan sunt lauţi pe sus şi băgaţi cu picioarele în apa rece ca gheaţa. Primii ”udaţi” sunt preotul şi primarul, indiferent dacă se numesc sau nu Ioan.

”Acest obicei datează de peste 100 de ani, caii au apărut undeva la 1919 când reprezentanţi ai acestui sat, satul Tălmăcel, au participat la Unirea de la Alba Iulia iar când s-au întors au fost primiţi în gară de cetăţenii acestui sat cu caii, au venit, n-au putut să sărbătorească, fiind post, şi au trenat puţin de au ajuns în 7 ianuarie, când au sărbătorit odată cu udatul Ionilor”, spune Constantin Barbu, primarul oraşului Tălmaciu, de care ţine satul Tălmăcel. 

În apa îngheţată ajung şi băieţi şi fete, şi tineri dar şi vârstinci care aproape că au pierdut şirul anilor de când sunt ”botezaţi” în apa îngheţată. ”A fost rece apa, în fiecare an ne bagă, eu am 55 de ani acum şi de cel puţin 20 de ani sunt băgat în apă în fiecare an, noi suntem fii ai satului”, spune Ion Călăraş (55 de ani). ”A fost foarte bine, puţin apa cam rece dar e ok, e al cincilea an când sunt băgat în apă”, spune şi Ioan Andreiu (22 de ani).

Udatul Ionilor 2016

Vă mai recomandăm: 

Un tată din Sibiu îşi creşte singur cele cinci fete recuperate dintr-un orfelinat: „Nu mă pot mişca de lângă ele. Tot ce fac pentru ele fac“

Un bărbat în vârstă de 42 de ani din localitatea Ighişu Nou, judeţul Sibiu, îşi creşte singur cele cinci fete, pe care mama le-a abandonat într-un centru de plasament.

Afacere de succes cu bunătăţi de Avrig: dulceţurile şi fursecurile delicioase ale bunicii, reinventate alături de decoraţiuni handmade

Bianca Cotora (39 de ani), din localitatea Avrig, judeţul Sibiu, a reinventat, împreună cu mama ei, dulceţurile şi fursecurile bunicii, transformându-le într-un mic business.

Un sibian a construit o casă pentru o familie săracă din satul lui: „E o mulţumire foare mare când te gândeşti că ai schimbat viaţa unor oameni“

Toma Stupu, un bărbat din comuna Vurpăr, judeţul Sibiu, şi-a mobilizat prietenii şi împreună au ridicat o casă nouă pentru o familie cu nouă copii a cărei locuinţă s-a prăbuşit.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite