Zeci de sibieni ajung la spital cu mâinile şi picioarele rupte pe gheaţă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avalansa de fracturi la Sibiu
Avalansa de fracturi la Sibiu

Zeci de persoane ajung în fiecare zi cu mâinile şi picioarele rupte la spital, după ce cad pe "patinoarele" formate pe străzile şi trotuarele din oraş. În cabinetul de ortopedie din policlinica Spitalului Judeţean se lucrează la foc continuu, iar după-amiază victimele gheţii iau cu asalt Unitatea de Primiri Urgenţe. Oamenii sunt revoltaţi, mai ales că recuperarea în cazul celor cu fracturi este de durată.

Cabinetul de ortopedie din policlinica Spitalului Judeţean este suprasolicitat în această perioadă. Zeci de persoane apelează la ajutorul medicilor, după ce cad pe gheaţă şi îşi rup mâinile sau picioarele.

„Am alunecat pe gheaţă şi mi-am fracturat mâna. Trebuie să stau 6 săptămâni cu mâna în ghips”, spune Constantin Popel, un bărbat care a căzut pe trotuar, în zona Mihai Viteazul.

Cei care au astfel de probleme sunt atât tineri cât şi vârstnici. „La biserica Ursuline, pe Magheru, m-am accidentat. Am alunecat pe trotuar, nu era curăţat trotuarul, şi mi-am rupt glezna, trebuie să stau cu ghipsul 5 săptămâni”, a povestit Romulus Gavrilă, un pensionar care îşi aştepta miercuri rândul la cabinetul de ortopedie.

Dacă în cursul dimineţii oamenii merg la policlinică, după-amiezele, când aceasta nu mai are program, cei care se accidentează ajung la Unitatea Primiri Urgenţe. 

„În fiecare an în perioada în care iarna este mai grea, în sensul că avem de-a face cu zăpadă şi după ce avem căderi mai serioase de zăpadă bineînţeles că urmează un strat de gheaţă pe caldarâm, noi ne confruntăm de fiecare dată în astfel de condiţii cu un număr mai mare de probleme ortopedice, oamenii ies din case, e şi greu să fii echipat corespunzător pentru un strat de gheaţă, numai dacă ai dispozitive din acelea speciale pentru un alpinist, şi evident cad pe gheaţă şi vin în Serviciul de Urgenţă sau în policilinica de Ortopedie cu diverse fracturi.



Sunt fracturi de diverse gravităţi, cele mai grave bineânţeles că sunt fracturile de membre inferioare, fracturile de col femural, de şold, mai ales la persoane vârstnice, şi bineînţeles fracturi mai puţin serioase ca îngrijiri medicale dar totuşi cu probleme funcţionale şi cu repercusiuni asupra capacităţii de muncă a persoanelor, mai ales la cele active – vorbim de fracturile de încheietura mâinii, radicarpiene cele mai frecevente.

Recuperarea în astfel de cazuri este destul de lungă, o fractură de oase mai mici sau de oase mai subţiri, cum sunt cele ale mâinii, poate dura aproximativ trei săptămâni de stat în ghips după care urmează o perioadă de recuperare cu o durată în funcţie şi de vârsta persoanei, cam 2 luni cel puţin omul poate fi scos din funcţiune parţial sau chiar total”, spune Cotizo Draia, medic în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe. 

Avalansa de fracturi la Sibiu

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe  fotografia de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

image

   

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite