În ce condiţii purtarea măştii este eficientă în prevenirea răspândirii bolilor. Avertisment: „Măştile cu pânză nu sunt recomandate în nicio situaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurarea măştilor de unică folosinţă este deja o aventură, însă nici purtarea acestora, în cazul în care le avem, nu ne garantează că vom fi feriţi de pericolul contractării unui virus. Eficienţa lor depinde de mai mulţi factori.

Deşi pericolul contractării gripei deja începuse să-i determine pe români să poarte masca de unică folosinţă, ameninţarea COVID-19 a dus această atitudine aproape de isterie. Pretutindeni, în special în locurile aglomerate, vedem persoane care cred că se protejează purtând aceste măşti de unică folosinţă, însă am putea avea o convingere falsă, avertizează specialiştii, care atrag atenţia că eficienţa măştii depinde enorm de purtarea ei în mod corect. Mai mult, nu în toate situaţiile se impune să purtăm mască, altfel vom cheltui inutil.

Sfaturi pertinente în acest sens au fost postate pe site-ul official al Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, în secţiunea specială- Infecţia cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).
„Purtarea măştii este una dintre măsurile de prevenire şi limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măşti nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecţie şi ar trebui adoptate şi alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măştii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor şi cu alte măsuri de prevenire şi control a transmiterii noului coronavirus de la om la om“, spun specialiştii, care avertizează în continuare: „purtarea măştii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achiziţiilor şi poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esenţiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măşti poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere“, mai spun specialiştii.

Ce faci dacă nu ai simptomele unei infecţii respiratorii

Când nu ai simptomele unei infecţii respiratorii ar trebui:

 să eviţi aglomeraţiile şi frecventarea spaţiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri);
 să menţii o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut);
 să-ţi speli frecvent mâinile, folosind apă şi săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;
 să utilizezi tehnica de a tuşi sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-ţi acoperi nasul şi gura în timpul tusei şi strănutului cu un şervetel de unică folosinţă, urmată de aruncarea acestuia după utilizare şi spălarea IMEDIATĂ a mainilor cu apă şi săpun;
 să te abţii de la atingerea gurii, nasului şi ochilor;
 să respecţi regulile privind modul de purtare, îndepărtare şi eliminare a măştilor, asociat cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

Ce faci dacă ai simptomele unei boli respiratorii

Conform specialiştilor infecţionişti, persoanele cu simptome respiratorii trebuie să respecte indicaţiile de mai sus, dar  şi următoarele:
 să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse şi respiraţie dificilă şi să solicite consult medical la medicul de familie, cât mai curând posibil;
 să urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvată a măştilor.

Cum foloseşti corect masca

Pentru a avea siguranţa că purtarea măştii efectiv se protejează, ar trebui să respectaţi următorii paşi:
 Să aplicaţi corect masca respectând instrucţiunile de mai jos;


 în timpul utilizării, trebuie să evitaţi atingerea măştii;
 să îndepărtaţi masca folosind tehnica adecvată (nu atingeţi partea din faţă, ci îndepărtaţi snururile din spate), acţiune urmată de spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă şi săpun;
 să nu reutilizaţi măştile de unică folosinţă.
„Măştile cu pânză (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situaţie“, spun specialiştii, iar un medic de familie contactat de Adevărul a explicat şi de c ear trebui să evităm acest lucru. Pe de o parte aceste măşti nu au acelaşi sisten efficient de filtrare şi se umezesc mult mai repede, din acest motiv fiind nevoie să le înlocuim mai des. Pe de alta, tocmai faptul că măştile din pânză sunt mai „rezistente“ s-ar putea să ne încurajeze să le refolosim, ceea ce de asemenea nu este indicat, nici măcar în condiţiile în care acestea sunt spălate.
Dacă prezentaţi simptome de infecţie respiratory şi aţi ajuns în spital, atunci trebuie să:
 purtaţi mască în timp ce se vă aflaţi în zonele de aşteptare/ triaj sau în timpul transportului în spital;
 purtaţi mască atunci când staţi în zonele de aşteptare dedicate cazurilor suspectate sau confirmate;
Dacă sunteţi izolat în încăperi individuale, în lipsa altor persoane, puteţi să nu purtaţi mască, în schimb va trebui în continuare să vă acoperiţi gura şi nasul cu şerveţele de unică folosinţă atunci când tuşiţi sau strânutaţi, pe care să le aruncaţi IMEDIAT după utilizare şi să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun.

Imagine indisponibilă
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite