În greva foamei, la 500 de kilometri de casă. Trei săteni din localitatea retrocedată în instanţă unor presupuşi moştenitori cer să li se facă dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva localnici din Nadăş, judeţul Arad, au bătut 500 de kilometri pentru a protesta în faţa Tribunalului Olt împotriva unei sentinţe pe care o consideră nedreaptă. Protestul lor este pe termen nelimitat.

UPDATE: Tribunalul Olt recunoaşte dreptul sătenilor din Nadăş, Arad, de a protesta faţă de ceea ce ei consideră a fi o sentinţă nedreaptă, însă se reaminteşte faptul că „hotărârile judecătoreşti pot fi desfiinţate sau modificate numai în căile de atac prevăzute de lege şi exercitate conform dispoziţiilor legale“.

„ Pe de altă parte, dispoziţiile art. 39 din Constituţia României consacră libertatea întrunirilor, statuând că „Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”, iar dispoziţiile art. 30, din acelaşi act normativ, consacră  dreptul la liberă exprimare“, menţionează reprezentanţii Tribunalului Olt într-un comunicat de presă, reamintind decizia civilă pronunţată de această instanţă, prin care a fost admis recursul declarat de recurenţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica, a fost admisă exceptia autoritatii de lucru judecat, a fost casată, în parte, sentinta nr.901/20.09.2017 pronunţată de Judecătoria Balş si încheierile de admitere in principiu a cererilor de interventie accesorie, în dosarul nr. 1184/246/2016, şi trimisă cauza spre rejudecare la aceeaşi instanta, respectiv Judecătoria Balş. 

UPDATE: Calvarul sătenilor din Nadăş, Arad, a început în 2006, când familia Colţeu, în baza unui certificat de moştenitor care ulterior, urmare a cercetărilor procurorilor DNA, a făcut obiectul unui alt proces, de fals în înscrisuri, a reuşit să intre în posesia a peste 8.400 de hectare de teren. Practic, din întreaga suprafaţă a satului doar 40 de hectare ar fi rămas neretrocedate, spun sătenii sosiţi la Slatina să-şi caute dreptatea. De retrocedarea bazată pe acte false, acuză sătenii, n-a scăpat nici cimitirul şi terenul de sub biserică, în vreme ce oamenii ar fi fost somaţi fie să le plătească noilor proprietari chirie pe terenurile pe care strămoşii acestor săteni şi-ar fi făcut case, fie să plece unde văd cu ochii. În timp s-au deschis peste 120 de procese, a estimat Nicolae Rad, unul dintre greviştii ajunşi în faţa Tribunalului Olt.

Un alt sătean vorbeşte, în schimb, nu doar de procese, ci de consecinţe mult mai grave: „Doi oameni au murit, doi îs în cărucior“, a spus bărbatul, care este dispus să stea în greva foamei „cât ne ţin oasele“.

Sătenii din Nadăş sunt susţinuţi la Slatina de membri ai Asociaţiei Civice Solidaritatea, iar în ajutor vor veni membri ai aceleiaşi asociaţii, din Bucureşti.

Decizia de a protesta la Slatina vine după ce Tribunalul Olt a pronunţat, în 6 martie 2018, o sentinţă în urma unui recurs formulat la hotărârea Judecătoriei Balş, prin această sentinţă Tribunalul Olt hotărând rejudecarea cauzei. Judecătoria Balş pronunţase, toamna trecută, prima sentinţă care le dădea sătenilor din Nadăş o lumină de speranţă, practic instanţa acceptând revizuirea deciziei prin care familia Colţeu a dobândit în urmă cu peste 10 ani satul Nadăş.

Ştirea iniţială

Sătenii din Nadăş au ajuns în acestă dimineaţă în faţa Tribunalului Olt şi spun că vor sta în greva foamei „cât ne vor ţine puterile“. Ei protestează, astfel, împotriva unei sentinţe pronunţate la începutul acestei luni de Tribunalul Olt în  procesul pe care sătenii îl duc pentru a-şi recupera proprietăţile retrocedate. ilegal, spun ei, unei familii care pretinde că ar fi moştenitoarea unei familii de moşieri. Ştire în curs de actualizare.

Săteni din Nadăş, Arad, în greva foamei în faţa Tribunalului Olt. Satul lor a fost retrocedat abuziv

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite