VIDEO  Şefii Consiliului Judeţean Olt promit tardiv finalizarea cetăţii dacice de la Drăgăneşti-Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Traian Zorzoliu, în august 2013, pe dealul de la marginea oraşului Drăgăneşti-Olt unde, până acum, ar fi trebuit terminat proiectul reconstituirii unei cetăţi dacice de acum 2.000 de ani   (FOTO: Mugurel Manea)
Prof. Traian Zorzoliu, în august 2013, pe dealul de la marginea oraşului Drăgăneşti-Olt unde, până acum, ar fi trebuit terminat proiectul reconstituirii unei cetăţi dacice de acum 2.000 de ani   (FOTO: Mugurel Manea)

Opera de căpătâi a profesorului Traian Zorzoliu, respectiv reconstituirea unei cetăţi dacice de acum 2.000 de ani la marginea oraşului Drăgăneşti-Olt, va fi dusă la bun sfârşit. Cel puţin aceasta este promisiunea tardivă a diriguitorilor Consiliului Judeţean Olt, cei care i-au promis de la început profesorului Zorzoliu, decedat la începutul acestei săptămâni, sprijin total şi neprecupeţit în acest sens.

Politicienii din conducerea Consiliului Judeţean Olt şi-au adus aminte acum, în al 25-lea ceas, de promisiunea iniţială făcută celui care a fost "întemeietorul de muzee", respectiv profesorul şi muzeograful Traian Zorzoliu, care a decedat la început acestei săptămâni - la capătul unei perioade lungi de luptă cu o boală incurabilă. Diriguitorii instituţiei menţionate i-au promis profesorului în anul 2012, în faţa unui public numeros adunat într-o şedinţă solemnă la Slatina, că îi vor acorda sprijin complet pentru a realiza un proiect unic în ţara noastră şi nu numai: amenajarea unei cetăţi dacice de la zero pe un deal de la marginea oraşului Drăgăneşti-Olt, la aproape 30 de metri deasupra solului. Termen limită: finele 2013. Dar lunile au trecut, apoi anii. Din diverse motive, conducerea C.J. Olt nu şi-a mai onorat la timp promisiunea, astfel că lucrările, ce ar fi trebuit finalizate cel târziu în toamna anului 2013, au demarat abia în primăvara anului trecut, stadiul actual al proiectului fiind de 80%. Din păcate, profesorul Zorzoliu nu a mai apucat să-şi vadă terminat proiectul, ci doar 80% din acesta.

Elaborat de însuşi Traian Zorzoliu, proiectul reprezintă o reconstituire a unei dave getice (v. Foto machetă) ale cărei rămăşiţe au fost descoperite cu ani în urmă la Gălmezi, în comuna Sprâncenata din judeţul Olt. Mai exact, este vorba despre o cetate de apărare construită din lemn şi pământ, aşezată pe un promotoriu la marginea Drăgăneşti-ului, cu patru turnuri de apărare, zid de apărare, pod mobil şi locuinţe tradiţionale dacilor de acum două mii de ani, inclusiv un templu al soarelui, o casă a preotului, o casă a comandantului cetăţii şi o casă de întâlnire a căpeteniilor. Zorzoliu îşi dorea ca, la finalul proiectului, vizitatorii să poată închiria locuinţele dacice din incinta cetăţii şi să trăiască, astfel, o experienţă de neuitat, având la dispoziţie condiţiile de trai ale dacilor.

       

“Instituţia noastră va manifesta acelaşi interes faţă de proiectele începute de profesorul Traian Zorzoliu, asigurând iubitorii de cultură şi frumos, din  judeţul nostru, că acestea vor fi duse la bun sfârşit”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanţilor Consiliului Judeţean Olt datat marţi – 27 ianuarie a.c., la o zi după trecerea în nefiinţă a profesorului Zorzoliu.

Traian Zorzoliu, creatorul primului parc neolitic din Europa amenajat în orăşelul Drăgăneşti-Olt, a murit, luni – 26 ianuarie, la vârsta de 78 de ani. Profesor, economist, muzeograf, pictor profesionist, sculptor, acesta a decedat din cauza unei boli necruţătoare cu care se lupta de ani de zile. În ultimii ani a îndeplinit funcţia de director al Muzeului Câmpiei Boianului Drăgăneşti-Olt. A înfiinţat, în total, nu mai puţin de zece muzee, şi a contribuit la crearea multor altora. În afară de muzeul “Câmpiei Boianului” de la Drăgăneşti-Olt, el a mai înfiinţat: Muzeul Casa Memorială „Nicolae Titulescu“, Complexul etno-cultural de la Stoicăneşti, Muzeul Mănăstirii Brâncoveni, Muzeul Mănăstirii Arnota şi Muzeul Istoriei Cărţii Vâlcene a Episcopiei, Muzeul Mănăstirii Curtea de Argeş şi a refăcut Muzeul Coziei, la care se adaugă Pinacoteca „Nicolae Titulescu“ din Chişinău.
 

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

A murit Traian Zorzoliu, „întemeietorul de muzee”

VIDEO  Unic în România. O cetate dacică, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridică din temelii la Drăgăneşti-Olt

FOTO+VIDEO  Cetate dacică, reconstituită de la zero la Drăgăneşti-Olt 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite