Slatina

articolul anterior articolul urmator

Achiziţii cu cântec în starea de urgenţă: 4,5 lei masca şi 180 de lei litrul de dezinfectant. Câştigători: trei firme de casă ale primarului din Slatina

7
8 Jul 2020 06:01:03
Autor: Alina Mitran
Pachetul săptămânal conţinând cinci măşti şi cinci perechi de mănuşi nu a ajuns la toate cele 34.000 familii, aşa cum se motiva la semnarea contractului-cadru de peste 9 miliaone lei FOTO: Facebook/Primăria Municipiului Slatina
Pachetul săptămânal conţinând cinci măşti şi cinci perechi de mănuşi nu a ajuns la toate cele 34.000 familii, aşa cum se motiva la semnarea contractului-cadru de peste 9 miliaone lei FOTO: Facebook/Primăria Municipiului Slatina

Măştile, mănuşile, dezinfectantul şi dispenserele montate în scările de bloc au scos din bugetul municipiului Slatina peste 9,3 milioane lei, totul fiind aprovizionat la preţuri incredibil de mari.

Fiecare familie din Slatina ar fi trebuit să primească, pe timpul stării de urgenţă, când masca nu era obligatorie, în schimb medicii recomandau purtarea ei, câte cinci măşti şi cinci perechi de mănuşi săptămânal. „Cadoul“ oferit de primarul Emil Moţ (PSD) (fiul fostului secretar de stat din Ministerul Justiţiei - judecătoarea Mariana Moţ), din bani publici, a costat bugetul Slatinei peste 9 milioane lei. Contractul a fost semnat peste noapte, în 7 aprilie 2020, la o zi după adoptarea hotărârii acordării materialelor de protecţie în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi înainte de aprobarea consilierilor locali, cu o firmă al cărui acţionar este un partener al finului primarului într-o altă firmă. Răzvan Chiriţă, acţionar al Line Solutions, firma care a livrat măştile şi mănuşile, dar şi dezinfectantul pentru dispenserele cumpărate printr-un alt contract, este partener cu Dorel Cătălin Ilie, finul primarului Emil Moţ şi preşedintele Clubului Sportiv Municipal Slatina (aflat în subordinea Primăriei Slatina) în firma Pro Quality Event Org S.R.L.

Peste 700.000 măşti cu 4,5 lei/bucată

Distribuirea de măşti s-a început cu mare tam-tam, oamenii fiind însoţiţi în teren chiar de către Emil Moţ. Pe pagina de Facebook a Primăriei Slatina au apărut însă, încă din prima săptămână, şi nemulţumirile celor pe care oamenii primarului nu i-au găsit acasă. Teoretic, în primele trei zile ale fiecărei săptămâni se făcea distribuţia, menţionându-se, spun reprezentanţii Primăriei Municipiului Slatina, într-un răspuns transmis pentru „Adevărul“, într-un proces-verbal atunci când slătinenii nu erau găsiţi la adresă. Necazul este că niciodată, în săptămâna următoare, oamenii primarului nu acordau măştile şi mănuşile restante, iar întrebările pe această temă au început să umple pagina de socializare. Dacă opiniile laudative au primit constant mulţumiri, la întrebările legate de nedistribuirea măştilor la anumite adrese n-a mai răspuns nimeni.

Primarul Emil Moţ, însoţit de cei care se ocupă de imaginea primăriei, pe bani mulţi, s-a deplasat personal la câteva adrese FOTO: facebook/Primărie Municipiului Slatina

Mult timp, s-a ţinut la secret şi preţul la care au fost cumpărate măştile. În răspunsul la solicitarea corespondentului „Adevărul“ Primăria Slatina menţionează, în cele din urmă, şi acest amănunt, fără să precizeze dacă valoarea este cu sau fără TVA – 4,5 lei/bucată, în zilele în care marii retailer (e-mag, Altex, Media Galaxy etc. anunţau că vând măşti cu 3 lei/bucată). Primăria Slatina nu menţionează însă nimic despre preţul mănuşilor.

Pe perioada stării de urgenţă s-au distribuit, în total, peste 600.000 de măşti. Când s-a trecut la starea de alertă, mai erau în stoc peste 100.000 măşti, care au fost redistribuite timp de trei zile. Slătinenii care n-au fost găsiţi acasă nu şi-au mai primit niciodată măştile cuvenite.

Aceeaşi firmă a livrat şi dezinfectantul, la doar câteva zile după declaraţia primarului Emil Moţ că va fi imposibil să asigure mii de litri de dezinfectant şi dispensere, pentru că autorităţile locale nu pot cumpăra fără licitaţie. Preţul – 130 lei/l, din nou neprecizat dacă valoarea este cu sau fără TVA.

Pijamale şi papuci pentru carantinaţi, livrate de alţi prieteni

Davo Quality Solutions a fost un alt furnizor de produse specifice în starea de urgenţă (în vremuri „normale“ livrează mobilier urban), firma livrând 150 dispensere de 500 ml la 90 lei/buc, 550 dispensere de 1 l la 115 lei/buc şi 555 litri dezinfectant pentru mâini la 180 lei/l, sume fără TVA. Firma a onorat astfel trei comenzi, din 2, respectiv 7 aprilie, fix după declaraţia primarului că nu găseşte produsele în piaţă. „Avem 1.400 scări, ar trebui 1.400 dispensere, la un litru, 1.400 litri de dezinfectant în primă fază, iar ca valoare  de bani, la ora asta, undeva în jur de 400.000 mii de lei. Intră pe licitaţie deschisă, asta înseamnă minim 30 de zile ca să fac licitaţie. Posibilitatea de a achiziţiona în regim de urgenţă nu se aplică la noi, se aplică la nivel central, Ministerul Sănătăţii şi MAI-ul lor“, se plângea primarul în 30 martie, într-o declaraţie pentru „Adevărul“.

De aproape 190.000 lei, fără TVA, s-a bucurat şi Divamar  Pro Holding (restaurantul Casa Domnească, din vecinătatea Consiliului Judeţean Olt), firma ocupându-se de livrarea mâncării în anumite spaţii de carantină, dar şi de asigurarea de pijamale, papuci şi produse de igienă pentru carantinaţi.

Vă recomandăm şi: Primarii de municipii anunţă că nu pot asigura dezinfectant la scările de bloc. „Toate site-urile au stoc indisponibil de aseară. Un dispenser e acum 120 lei“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Victor Nagy
8.07.2020, 06:32:36

„ „Cadoul“ oferit .... din bani publici, a costat bugetul Slatinei peste 9 milioane lei. mărunțiș ! ... alții la nivele superioare au umblat cu zeci - sute de mil ... Euro .

+1 (1 vot)
Nicolai Barbulescu
8.07.2020, 07:05:32

Liber la furat,Primarul Mot a fost scolit da Valcov numai ca bani nu sau pitit la cimitir,acum a firme masca.Mafia nu moare se acomodeaza cerintelor locale.

+1 (1 vot)
aşa şi aşa
8.07.2020, 07:54:11

Cine spunea că doar gălbenoşii dau "tunuri" în această perioadă?... Ciuma roşie = febra galbenă = aceeaşi mizerie... Unica soluţie, Alianţa USR+...

+1 (1 vot)
Edmond Wolf
8.07.2020, 07:58:18

Exagerări... În România nu se fură și nu există corupție.

+4 (4 voturi)
elfu
8.07.2020, 08:21:02

ceva "internare" pentru smecherii astia se poate ?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)