Adăpost pentru victimele violenţei, după ani de aşteptări. „Ne lovim de faptul că la ţară femeile încă mai consideră bătaia un fapt normal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele acceptă, de cele mai multe ori, situaţia pentru că nu găsesc nicio cale de ieşire FOTO Adevărul
Victimele acceptă, de cele mai multe ori, situaţia pentru că nu găsesc nicio cale de ieşire FOTO Adevărul

Victimele violenţei domestice de pe întreg cuprinsul judeţului Olt au la dispoziţie, de la începutul acestei luni, un adăpost în Slatina unde vor beneficia de pază, servicii juridice şi psihologice şi consiliere pe piaţa muncii, servicii oferite pe o perioadă de până la 60 de zile.

Deşi dramele personale au impresionat de fiecare dată mai mult decât statisticile, deşi nu o dată poveşti terifiante, cu femei bătute şi copii terorizaţi, au depăşit stadiul de „vorbeşte gura satului“, victimele ajungând în spital, deşi alte femei şi-au găsit sfârşitul sub furia agresorilor, de-abia acum, după ani de aşteptări şi promisiuni, în Olt este disponibil un adăpost destinat victimelor violenţei domestice. Poate primi beneficiari de la 1 iulie, are 9 locuri şi funcţionează la o adresă care nu va fi  niciodată publică, tocmai pentru a proteja victimele.

Adăpostul în sine, care funcţionează în structura Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului, pregătirea personalului, popularizarea existenţei lui şi a serviciilor care pot fi oferite aici, precum şi prima jumătate de an de funcţionare sunt susţinute din fonduri norvegiene, accesate prin Mecanismul Financiar Norvegian, în total aproape 300.000 euro.

Trei dormitoare, fiecare cu trei paturi, cameră de zi, bucătărie, birou pentru consiliere şi , bineînţeles, grupuri sanitare, alături de spaţiile destinate personalului care deserveşte centrul, vor fi la dispoziţia beneficiarilor. Deşi numărul de locuri pare mic, managerul de proiect Sorin Gheorghe spune că, pentru ceea ce se cunoaşte la acest moment din datele oferite de personalul cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale din primării, este suficient. 

„Este, până la urmă, un început. La cifrele care ne-au fost transmise din judeţ cred că este suficient. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă, iar dacă realitatea din teren ne contrazice, vom lua măsuri, ne vom adapta“, a declarat Gheorghe.

Tocmai pe baza acestor raportări s-a întocmit şi un traseu al caravanei de informare, o altă parte a proiectului, până în noiembrie oameni implicaţi în proiect deplasându-se în 60 de localităţi, acele localităţi cu cele mai multe cazuri de violenţă în familie sau risc crescut în acest sens (din datele DGASPC cele mai multe cazuri s-au semnalat la Drăgăneşti-Olt, Bărăşti, Crâmpoia, Dobrosloveni, Gostavăţu, Sârbii Măgura etc). „Tot ca parte a proiectului avem, pe lângă pregătirea personalului, pregătirea specifică pentru 120 de persoane din rândul colaboratorilor noştri din alte instituţii: primării, secţii de poliţie, alte instituţii care au roluri clar definite în gestionarea acestui fenomen“, a mai spus Gheorghe.

Cum va ajunge o femeie abuzată în centru  (statistic, femeile sunt cel mai des abuzate, urmate de copii şi bătrâni), sau un bătrân, ţine deja de „bucătăria“ proiectului. De principiu autorităţile care şi astăzi sunt alertate vor alerta la rândul lor Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului într-un astfel de caz, iar victimele vor ajunge astfel în siguranţă. Este, de asemenea, la dispoziţia oricui are de semnalat o urgenţă în domeniul asistenţei sociale număr telefonic de urgenţă, care se apelează fără taxă,  0 800 800 564.

În centru se poate sta între 7 şi 60 de zile, timp în care victimele vor fi consiliate psihologic, dar şi juridic, încercându-se totodată ajutorarea victimei pentru a dobândi şi independenţa financiară faţă de agresor, ştiut fiind faptul că de cele mai multe ori victimele nu părăsesc domiciliul pentru că depind, pentru traiul zilnic, de agresor, asupra acestora exercitându-se mai multe tipuri de violenţă.

„Noi suntem siguri că acum vom putea ajuta mult mai mult aceste victime, pentru că o făceam, în cazurile în care eram sesizaţi, şi înainte. Femeile însoţite de copii minori au găsit la noi adăpost în centrul maternal, la fel, bătrânii abuzaţi de rude. Doar că nu e normal să-l duci într-un cămin de bătrâni obişnuit pe un bătrân pe care-l bate copilul, când e clar că are nevoie şi de alt tip de servicii. Sperăm, în schimb, să avem date reale din teritoriu, pentru că astăzi fie nu toate primăriile ni le transmit, fie transmit acele formulare tip pe care noi le solicităm, însă ne menţionează zero cazuri de agresiune. Ne-am bucura să fie într-adevăr aşa, însă, din păcate, la ţară femeile încă mai consideră violenţa ca pe ceva normal, este acea explicaţie de genul: „E şi vina mea, nu trebuia să spun nu ştiu ce!»“, a mai declarat managerul de proiect Sorin Gheorghe.

De menţionat că în Slatina au mai fost încercări de a rezolva problema victimelor violenţei domestice, Primăria Slatina transformând la un moment dat,  temporar, locuinţe pe care le avea în proprietate în apartamente în care să poată locui, pe perioade limitate, femeile abuzate de soţi. La fiecare caz analizat, în special cele ajunse în atenţia publică, instituţiile implicate a părut că-şi dau mâna (Primărie, Poliţie, Medicină Legală, Inspecţie Socială, Tribunal etc.) , însă problema a rămas tot nerezolvată.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite