Al doilea protest în Bucureşti al angajaţilor ALRO Slatina. Preţul mare la energie a închis o hală de producţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii ALRO Slatina au protestat în faţa sediului Guvernului. Sursa FOTO: Cartel ALFA
Angajaţii ALRO Slatina au protestat în faţa sediului Guvernului. Sursa FOTO: Cartel ALFA

Zeci de angajaţi ai ALRO Slatina, singurul combinat de producere a aluminiului din ţară, protestează vineri, 21 ianuarie 2022, în faţa sediului Guvernului, cerând să li se permită să lucreze în continuare.

Este al doilea protest din acest an organizat în Capitală, joi, 20 ianuarie 2022, aproximativ 100 de sindicalişti din Slatina şi Galaţi protestând de asemenea, la sediul Ministerului Energiei. Vineri protestează membri ai Sindicatului Liber ALRO, sindicat afiliat, ca şi Sindicatul Aluministul care a fost reprezentat ieri, la confederaţia Cartel ALFA.

Angajaţii uzinei slătinene se tem că ar putea rămâne fără loc de muncă dacă planul de reducere cu 60% a capacităţii de producţie, anunţat la sfârşitul anului trecut de către managementul ALRO, va fi dus la sfârşit. 

Conform acestui plan, trei din cele cinci hale de electroliză vor fi închise, decizându-se ca ponderea aluminiului primar în portofoliul de produse al ALRO să scadă. 

Decizia a fost adoptată ca urmare a creşterii exponenţiale a costurilor pentru producerea aluminiului primar. ALRO Slatina este cel mai mare consumator de energie electrică din România, iar costul acesteia a ajuns să aibă o pondere de 55% în totalul costului de producţie. 

Operaţiunile de închidere a primei hale din cele trei ar fi fost deja încheiate, de aici şi teama angajaţilor că procesul anunţat se va derula în continuare, cu efecte imprevizibile pentru angajaţi. Deşi în cadrul anunţului din 27 decembrie conducerea ALRO a precizat că „pentru moment“ nu vor fi operate disponibilizări, din ce în ce mai apropiată este perspectiva şomajului tehnic.

protest alro slatina in bucureşti

„Vrem să fim lăsaţi să muncim“, cer sindicaliştii, care spun că şomajul tehnic ar însemna o diminuare considerabilă a veniturilor şi punerea lor în imposibilitatea de a-şi mai plăti facturile şi a-şi susţine celelalte cheltuieli zilnice. Soluţia pe care o propun este plafonarea preţului energiei electrice la un nivel care să permită societăţii să-şi acopere cheltuielile din preţul aluminiului.

Pe de altă parte, reducerea capacităţii de producţie la ALRO Slatina va activa reduceri şi la alte societăţi partenere care furnizează combinatului materii prime sau prestează diverse servicii, astfel că se estimează că zeci de mii de locuri de muncă sunt, în fapt, în pericol.

Şirul protestelor a început la ALRO în decembrie 2021 şi a continuat la începutul acestui an cu un miting la care au participat sute de angajaţi, în faţa sediului Prefecturii Olt. Astfel de proteste vor continua, spun sindicaliştii, până când se va găsi o soluţie posibil de pus în practică la criza energetică.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Salariaţii colosului ALRO sunt în continuare cu sabia deasupra capului. „Avem cadru legislativ, dar de unde să cumpărăm energie?“

Virgil Popescu, despre protestele angajaţilor ALRO Slatina: Pot încheia singuri contracte de energie electrică. Am modificat legea anul trecut

Metalurgiştii au protestat sub fereastra ministrului Energiei: „Mai aveţi să ne puneţi taxă pe aer, să respirăm când vreţi voi!“ VIDEO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite