VIDEO Ambasadorul Rusiei, la fabrica din Slatina controlată de grupul rusesc TMK: „Schimburile economice au atins o cifră de 4 miliarde de dolari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, prezent la Slatina FOTO Alina Mitran
Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, prezent la Slatina FOTO Alina Mitran

Oficialii sucursalei din Slatina a TMK Artrom, companie controlată de grupul rusesc TMK, au inaugurat oficial vineri, 16 februarie, o investiţie de 36 milioane de dolari realizată la fabrica din Olt, la eveniment participând şi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin.

Ambasadorul Rusiei a ţinut un discurs înainte de tăierea panglicii pentru noua capacitate de producţie. Kuzmin a vorbit despre creşterea schimburilor economice între România şi Rusia şi despre investiţiile ruseşti pe piaţa noastră.

„Felicit pe toată lumea, în special managementul TMK Corporation, cu această ocazie festivă importantă. Este o realizare care scoate în evidenţă cu adevărat, nu în sensul propagandei, esenţa cooperării ruso-române, cu dimensiunea europeană. Această realizare deschide posibilitatea găsirii de pieţe noi după punerea în funcţiune a acestor noi tehnologii.

Colaborarea strategică între Rusia şi România poate şi trebuie dezvoltată în beneficiul ambelor ţări, a populaţiei. Un alt aspect important este crearea de locuri noi de muncă, modernizarea potenţialului industrial al României.

Schimburile economice anuale între România şi Rusia au crescut cu 20%. Datele statistice precise ar urma să arate o cifră a schimburilor economice în jurul valorii de 4 miliarde de dolari. Această unitate de producţie dată în funcţiune, anunţul rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti de a pune în aplicare investiţiile privind îmbunătăţirea instalaţiilor în aşa fel încât să fie prietenoase cu mediul, reprezintă semne pozitive şi încurajatoare.

Sper că semnele încurajatoare pe care le primim din mediul de afaceri vor fi sprijinite de ambele părţi. Ceea ce vă pot spune este că Ambasada Rusiei în României face tot posibilul pentru a facilita dezvoltarea relaţiile dintre mediile de afaceri din cele două ţări. Credem că, la modul general, avem premise politice pozitive. Sperăm să ne bazăm pe dorinţa reciprocă de a promova această latură a colaborării noastre“, a spus ambasadorul Federaţiei Ruse, Valeriy Kuzmin.

ambasadorul rusiei

La lansare au mai luat parte preşedintele Consiliului de Administraţie al TMK – Dmitriy Pumpyanskiy, viceprim-ministrul Paul Stănescu, preşedintele Uniunii Balcanice a Metalurgiştilor – Sorin Dimitriu, alături de oficiali ai celor mai importante companii de pe platforma industrială slătineană şi de reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene.

Noua investiţie creşte ponderea produselor premium din portofoliul TMK

Complexul de tratament termic, ultima investiţie realizată în fabrica de la Slatina - un producător recunoscut pe piaţa ţevilor cu aplicaţii industriale din Europa - va duce la creşterea ponderii produselor premium aflate în portofoliul companiei, a anunţat directorul general al diviziei europene TMK, Adrian Popescu.

Capacitatea anuală a liniei de tratament termic este de peste 160.000 de tone de ţevi. Deşi noua capacitate este automatizată, numărul locurilor de muncă nou-create ca urmare a acestei investiţii, în fabricile de la Slatina şi Reşiţa (TMK-RESITA şi TMK-ARTROM au devenit un complex metalurgic unic, care funcţionează pe principiul „de la materie primă până la produse finite de înaltă tehnologie“, fabrica de la Reşiţa asigurând materia primă), atinge aproape 250.

TMK Artrom Slatina a fost înfiinţată în 1982 ca întreprindere de stat, a început să producă în 1988, ulterior fiind transformată în societate pe acţiuni cu capital de stat. În 1995 a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar în 1999 - transformată în companie cu capital mixt, public-privat, acţionar majoritar devenind compania austriacă STARO GmbH. Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită ulterior TMK-Europe).

ambasadorul rusiei

Proiectată la înfiinţare pentru o capacitate de 100.000 tone/an,  la momentul privatizării avea o producţie efectivă de 26.000 tone/an, capacităţi nefinalizate tehnologic şi performanţe economice scăzute, au transmis reprezentanţii companiei. Până în 2004 laminorul ASSEL a fost adus la capacitatea sa proiectată, iar după ce, în 2007, a fost dată în folosinţă a doua linie de fabricare a ţevilor, CPE, capacitatea de producţie a TMK-ARTROM s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanţul productiv a fost completat prin achiziţionarea TMK-RESITA, ca sursă sigură de ţaglă pentru fabrica de la Slatina.

Grupul TMK, unul dintre lideri mondiali în domeniul producţiei de ţevi pentru industria de petrol şi gaze, dispune de 27 de întreprinderi amplasate în Rusia, SUA, Canada, România, Oman, UAE şi Kazahstan, 2 centre de cercetări ştiinţifice în Rusia şi SUA, şi de o vastă reţea de distribuţie. Ponderea cea mai mare în structura de livrări a TMK revine ţevilor petroliere cu îmbinări filetate de tip Premium. ТМК îşi livrează producţia în peste 80 de ţări împreună cu un spectru mare de servicii însoţitoare de tratament termic, acoperiri anticorozive, filetare Premium, servicii de stocare şi reparaţii de ţevi. Acţiunile ТМК sunt listate la Bursa din Londra, pe piaţa extrabursieră a SUA (OTCQX), precum şi pe platformele bursiere din Rusia.

Ambasadorul Federaţiei Ruse, despre schimburile economice:„Credem că, la modul general, avem premise politice pozitive“ 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite