Apa de gură, ultima „nebunie“ în combaterea SARS-CoV-2. „Folosită în exces, poate produce arsuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa de gură se foloseşte după periaj, spun specialiştii FOTO: Pixabay
Apa de gură se foloseşte după periaj, spun specialiştii FOTO: Pixabay

Deşi sunt la coada clasamentului în privinţa igienei orale, românii au redescoperit acest produs de când pe diverse canale de mediatizare se vorbeşte despre rolul său benefic în combaterea SARS-CoV-2. Specialiştii nu contestă ipoteza, însă avertizează că, folosită în exces, poate avea efecte nedorite.

Nu puţini sunt cei care şi-au aplecat atenţia asupra acestui produs de igienă de când a apărut informaţia că apa de gură omoară virusul SARS-CoV-2 în 30 de secunde. Medicii care ar trebui, de altfel, să o recomande, nu contestă această ipoteză, însă avertizează că, deşi pare inofensivă, apa de gură folosită fără minime informaţii poate face şi rău.

„Da, poate fi adevărat (n. red. - că poate distruge virusul), pentru că ea are în componenţă clorhexidina (n. red. - anumite formule de apă de gură). Dacă foloseşti în primul sfert de oră, până să ajungă să se instaleze şi să coboare pe căile aeriene superioare, poate fi adevărat“, spune medicul stomatolog Andreea Dumitrescu, reamintind că, de altfel, rolul apei de gură acesta şi este, respectiv de cureţe suplimentar cavitatea orală, luptând împotriva plăcii bacteriene. Numai că apa de gură este pusă pe piaţă într-o varietate mare, pentru că este folosită atât în scop cosmetic, cât şi în scop terapeutic, iar formulele sunt diferite.

„O recomand a se folosi după periaj“

Rolul igienei orale în sănătatea organismului a fost demonstrat cu mult înainte de a ne confrunta cu SARS-CoV-2, recomandându-se, de exemplu, persoanelor care se pregăteau pentru intervenţii chirurgicale să-şi îngrijească mult mai atent cavitatea orală cu câteva zile înainte, iar printre recomandări era şi folosirea apei de gură, astfel încât să se limiteze riscul de suprainfectare. Apa de gură este, însă, o metodă auxiliară de periaj, cu alte cuvinte nu substituie curăţarea temeinică a gurii cu periuţa şi pasta de dinţi.

„Se foloseşte de două, maximum trei ori pe zi, dar eu o recomand a se folosi după periaj, pentru că aceasta este folosirea adevărată a apei de gură. Ea, de fapt, este inclusă în metode auxiliare de periaj“, explică medicul.

Important este şi să o alegem în funcţie de nevoile personale şi mai puţin în funcţie de reclamele îmbietoare. Sfaturile trebuie să le căutăm la medicul care ne tratează sau măcar la farmacist.  „Aşa recomand, să discute cu farmacistul sau cu medicul stomatolog. Ea, practic, ajută la eliminarea plăcii bacteriene, după periaj, ea vine şi curăţă resturile. (…) Există ape de gură speciale care sunt antiseptice şi antibacteriene. Clorhexidina este baza în apele de gură, un antibacterian foarte cunoscut“, mai spune medicul. Clorhexidina este compusul cu rol antibacterian, numai că nu toate formulele de apă de gură îl conţin.

Avertismentul care îi vizează pe copii

Şi mai multă prudenţă în folosirea apei de gură ar trebui să manifestăm atunci când copiii sunt cei care o folosesc, pentru că poate avea şi un efect de colorare a smalţului dinţilor. Vom achiziţiona, prin urmare, doar formule speciale pentru copii. Un alt avertisment ia în calcul conţinutul de florură de sodiu. Pentru că sunt zone în ţară în care fluorul reprezintă o problemă, fiind în exces, iar dantura micuţilor are de suferit, se recomandă şi pasta de dinţi fără fluor, prin urmare acelaşi lucru îl vom urmări şi la compoziţia apei de gură. „Contează foarte-foarte mult la cei mici, pentru că sunt unele care conţin foarte multă fluorură de sodiu şi din acest motiv se foloseşte cu precauţie la copii“, mai spune dr. Andreea Dumitrescu.

Riscurile există şi în cazul adulţilor. Pe de o parte, trebuie avut în vedere faptul că apa de gură folosită cu scop terapeutic se recomandă pe o durată limitată de timp, iar pe de alta, e vorba de cantitatea folosită. Niciodată nu trebuie să depăşim cantitatea indicată pe prospect, care este de aproximativ 10 ml, şi în niciun caz nu trebuie înghiţită. „Cam 10 ml este cantitatea care trebuie utilizată şi, da, într-adevăr, ea nu trebuie înghiţită. (…) Există mai multe ape de gură. Unele sunt doar pentru albire şi estetice şi altele sunt terapeutice. Trebuie aleasă în funcţie de afecţiunea pe care o are pacientul respectiv. Efectul cel mai grav este că poate produce arsuri, folosită în cantitate foarte-foarte mare, poate duce la îngălbenirea dinţilor, deci trebuie folosită cu precauţie“, a mai spus medicul.

Diferenţa între apa cosmetică şi cea terapeutică

Tipul cel mai comun de apă de gură este apa cosmetică. Poate fi folosită fără riscuri, rolul principal fiind acela de a elimina resturile de mâncare din cavitatea bucală şi a împrospăta respiraţia. Apa de gură terapeutică, în schimb, care este de altfel şi produsul ce conţine compuşi cu rol antibacterian şi antiseptic (şi care ar putea distruge şi SARS-CoV-20), se foloseşte doar la indicaţia medicului, pe perioade limitate, cu rolul de combatere a infecţiilor bucale şi afecţiunilor gingivale. Apa antibacteriană terapeutică are un conţinut chiar mai mare de substanţe active şi se prepară numai după indicaţia medicului, conţinând substanţe mai concentrate.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Stomatolog: De ce este greşit să ne spălăm pe dinţi imediat după masă

Ce presupune implantul dentar şi care sunt cele mai rapide metode de inserare

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite