Aproape 140 de patroni din judeţul Olt, amendaţi pentru muncă “la negru” în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul
construcţiilor a fost şi anul trecut în topul domeniilor „ilegale”... (FOTO: Mugurel Manea)
Domeniul construcţiilor a fost şi anul trecut în topul domeniilor „ilegale”... (FOTO: Mugurel Manea)

Numeroşi aşa-zişi „oameni de afaceri” din judeţul Olt continuă să fenteze legislaţia în scopul unei îmbogăţiri cât mai rapide. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, anul trecut au fost depistaţi şi amendaţi pentru că au angajat oameni fără a le întocmi forme legale nu mai puţin de 138 de patroni. Aceştia s-au ales atât cu amenzi pentru tupeul lor, dar şi cu dosare penale.

Deşi instituţia Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt a avut mai puţini angajaţi în cursul anului 2013 decât cu un an înainte, acest lucru nu i-a împiedicat pe inspectorii de muncă olteni să iasă „la vânătoare” de patroni puşi pe căpătuială prin orice mijloace, indiferent dacă este vorba despre vieţi umane. Astfel, inspectorii menţionaţi au efectuat în 2013 un număr de 3.120 controale, prilej cu care au depistat nu mai puţin de 1.867 administratori de firme care încălcau prevederile legale în domeniu. În urma neregulilor descoperite şi în funcţie de caracterul acestora, oamenii ITM Olt au aplicat 3.081 sancţiuni contravenţionale, dintre care majoritatea – 2.781 au reprezentat avertismente, iar diferenţa de 300 au fost amenzi în valoare cumulată de 2.874.800 lei.

Demn de menţionat este că, dintre cei 1.867 patroni depistaţi încălcând legile în domeniu, 138 au fost amendaţi exclusiv pentru că se foloseau de oameni angajaţi „la negru”, cărora nu le întocmiseră forme legale de muncă, le plăteau salarii de mizerie şi nici nu le acordau vreun fel de protecţie socială. Mai exact, patronii respectivi au fost surprinşi folosindu-se de 251 de persoane. Drept urmare pentru tupeul lor, inspectorii de muncă olteni i-au amendat pe aşa-zişii „oameni de afaceri” cu aproape 2,1 milioane lei. Amenzile aplicate pentru munca la negru reprezintă 74% dintotalul amenzilor aplicate în cursul întregului an 2013.

„Anul 2013 a fost unul dificil pentru instituţia noastră deoarece am avut la dispoziţie mai puţinui oameni decât cu un an înainte. Cu toate acestea, eficienţa controalelor a crescut prin identificarea mai multor persoane care desfăşurau diverse activităţi fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, valoarea amenzilor aplicate pentru aceasta neregulă fiind aproape dublă faţă de perioada anului 2012. De asemenea, anul trecut am avut mai puţine sancţiuni aplicate pentru diversele nereguli descoperite, dar a crescut numărul amenzilor şi aceasta în principal datorită identificării mai multor persoane ce desfăşurau activitate fără forme legale de angajare. În aceste cazuri, noi am aplicat amenzi contravenţionale, dar, după caz, am şi sesizat organele de urmărire penală”, a declarat şeful ITM Olt, Constantin Cristian Ungureanu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite