Are doar 12 ani, dar visează la propria firmă. Premiat la Olimpiada Digitală, face benzi desenate şi jocuri video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antoniu are, la doar 12 ani, planuri serioase de viitor FOTO: Alina Mitran
Antoniu are, la doar 12 ani, planuri serioase de viitor FOTO: Alina Mitran

Are doar 12 ani şi de la un curs opţional de informatică, în clasa a IV-a, a ajuns să câştige, în doi ani, primul premiu la Olimpiada Digitală. Viitorul şi-l vede în propria corporaţie, creând benzi desenate, jocuri video şi filme de animaţie.

Antoniu Oporan este elev în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Ştefan Protopopescu“ din Slatina, judeţul Olt, iar în primele zile de şcoală a primit vestea că proiectul său – a imaginat o invazie a extratereştrilor şi soluţia oamenilor de a se muta pe o altă planetă - i-a adus locul III la World Scratch Coding Olympiad 2021. 

E primul premiu important şi venit într-un moment delicat al vieţii de elev. 

„Am zis să-mi încerc norocul şi să văd cât de bun sunt, pentru că la momentul ăla eu nu mai făceam proiecte, mi se părea că nu mai sunt atât de bun. Dar un coleg m-a încurajat şi am zis să încerc“, a povestit Antoniu cum a decis să se înscrie la concurs. 

Doar din şcoala lui au mai participat alţi 26 colegi, trei dintre ei obţinând premii speciale, concurenţa fiind acerbă. „Eu mă bucur foarte mult că există această olimpiadă cu subiecte elaborate pe baza programei şcolare şi la care copiii pot să participle în număr destul de mare“, spune profesoara lui de informatică, Mihaela Pirnă.

Antoniu Oporanu, proaspăt câştigător al premiului trei la Olimpiada Digitală 2021, alături de profesoara de informatică Mihaela Pirnă FOTO: arhiva Mihaela Pirnă

antoniu oporanu - elevul medaliat la olimpiada digitala care vrea sa infiinţeze propria corporatie

A învăţat limbajul de programare atât de iubit de copii, scratch, la şcoală, în ora aleasă de părinţi ca disciplină opţională.  „Din clasa a IV-a am avut opţional şi de atunci a început totul. Aveam calculator acasă, însă doar mă jucam, nimic mai mult. Mi-a plăcut din prima, îmi place domeniul. Vreau să continui să fac asta. Ce încerc să fac acum este doar un pas mic pentru viitorul meu“, începe elevul să vorbească despre planurile pe care le are.

„De Crăciun vreau să lansez un joc video“

La doar 12 ani este un copil care ştie ce vrea să facă. Are talent la desen, aşa că lucrează deja la prima bandă desenată. Modelul lui este Stan Lee, creatorul lui Spiderman - eroul atâtor generaţii de copii.

„Dacă ai foarte multe visuri trebuie măcar să încerci. Dacă încerci şi nu-ţi iese, mai încearcă o dată, dacă din nou nu-ţi iese, mai încerci încă o dată şi încă o dată şi la un moment dat îţi va ieşi. Mai ales dacă-ţi doreşti. Cât timp îţi doreşti şi eşti pasionat. Modelul meu este Stan Lee şi aş vrea să devin şi eu într-o zi ca el“, spune elevul. Ar vrea deja să ia legătura cu o editură să vadă dacă poate convinge cu ceea ce a creat până acum. Firul poveştii se va întinde însă ani buni de acum înainte, pentru că are în minte multe peripeţii pentru eroul fantastic imaginat de el.

„E o poveste foarte mare, este totul complicat, mai ales la final. Dacă ar fi să termin banda desenată cândva, o s-o termin la 30 şi ceva de ani. Acţiunea atinge alte universuri, paralele, sunt războaie…“, dezvăluie elevul puţin din vastul său proiect.

antoniu oporanu - elevul medaliat la olimpiada digitala care vrea sa infiinţeze propria corporatie

A lucrat la trei proiecte pentru concurs FOTO: Alina Mitran

Banda desenată se integrează armonios într-un proiect mult mai mare. Acelaşi erou îl vede şi într-un film de animaţie, dar şi într-un joc video, iar toate ar vrea ca la un moment dat să fie realizate de corporaţia la care visează. Lansarea unui prim joc video a programat-o însă mult mai devreme, în preajma Crăciunului din acest an. Şi pentru asta lucrează zilnic, uneori primind, e adevărat, reproşuri de la părinţi, pe care a reuşit cu greu să-i convingă că ceea ce face nu e joacă.

„De Crăciun vreau să lansez un joc video, pentru că, ştiţi sloganul – un cadou perfect ajunge de Crăciun. Acţiunea în jocul meu se petrece într-un loc care în anii ’80 era foarte popular, dar în 2010 locul, părăsit, devine locul unde se întâmplă lucruri paranormale. Este 50% gata. Părinţii îmi mai spun că e prea mult, dar eu îi liniştesc şi le spun că nu fac ce fac alţi copii, nu mă joc, încerc să fac ceva pentru mine, pentru viitorul meu“, spune Antoniu.

„Tot timpul are ceva de întrebat, tot timpul pleacă ultimul din laborator“

Antoniu împărtăşeşte pasiunea pentru programare cu un alt coleg, care îi este prieten încă de la grădiniţă. Până şi muzica pe care o ascultă e legată de domeniu. Îi place mult dark-step. Nu este un elev comod pentru toţi profesorii săi. Cei care, însă, sunt entuziasmaţi de întrebările lui spun că îl văd capabil să-şi împlinească visurile, oricât de fanteziste ar putea părea.

„Tot timpul are ceva de întrebat, tot timpul pleacă ultimul din laborator, este elevul care-ţi mănâncă pauzele şi nu te lasă efectiv până când nu obţine răspuns la toate întrebările. La informatică profesorul nu face decât să le arate calea, ce fac mai departe ţine de capacitatea lor de muncă, de inventivitate, de răbdare, profesorul este doar cel care le facilitează învăţarea“, spune profesoara lui de infornatică, Mihaela Pirnă.

Vă recomandăm şi:

Şcoala gimnazială slătineană în care elevii învaţă să construiască roboţi. „Încercăm să fim cu un pas înainte şi atenţi la ce se cere pe piaţă“

Mihai Melnic, liceanul care a creat primul robot umanoid din România: „Roboţii vor ajuta oamenii, nu îi vor înlocui“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite