Slatina

articolul anterior articolul urmator

Autorităţile din Slatina, în alertă după cutremurul de sâmbătă seară

0
23 Nov 2014 11:50:47
Autor: Mugurel Manea
Exerciţiul de alarmare publică din Slatina va avea loc marţi, în cartierul Crişan
Exerciţiul de alarmare publică din Slatina va avea loc marţi, în cartierul Crişan

Îngrijorate de cutremurul de 5,1 grade pe scara Richter petrecut sâmbătă seară, autorităţile cu atribuţii în domeniul protecţiei civile din judeţul Olt au decis, duminică dimineaţă, să organizeze un amplu exerciţiu de alarmare publică în municipiul Slatina. Acţiunea a fost planificată a se desfăşura marţi – 25 noiembrie. Până atunci, populaţia este rugată să nu sperie de alarmele ce se vor auzi în dimineaţa ziilei menţionate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ,,Matei Basarab” al judeţului Olt, împreună cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Slatina şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Slatina vor desfăşura marţi - 25 noiembrie, începând cu ora 11.00, un exerciţiu de alarmare publică a populaţiei în cazul producerii unui cutremur. Exerciţiul se va desfăşura în cooperare cu celelalte instituţii şi societăţi cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Scenariul de desfăşurare a exerciţiului va prevede că, în dimineaţa zilei menţionate, s-a produs un seism cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter, municipiul Slatina fiind grav afectat. Au fost prinse sub dărâmături mai multe persoane, s-au prăbuşit patru case şi două scări de bloc şi au fost serios avariate reţelele electrice, de gaze, apă şi de telefonie din zona cartierului Crişan. De asemenea, vor fi simulate un accident chimic, un incendiu în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, un accident rutier cu o persoană încarcerată şi o intervenţiei a echipajelor specializate pentru prinderea a două persoane care încercau să sustragă bani dintr-o bancă aflată în zonă. Pentru buna desfăşurare a exerciţiului se va solicita şi sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu, Filialei de Cruce Roşie Olt şi societăţilor de telefonie, gaz, energie electrică şi apă din Slatina.

“Principalele obiective ale exerciţiului de alarmare publică de marţi constă în: verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, pregătirea psihologică a efectivelor participante, personalului de pe locul de muncă şi cetăţenilor, pentru cunoaşterea modului de comportare în cazul producerii unui cutremur şi verificarea modului de organizare, desfăşurare şi coordonare a acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui cutremur”, a declarat plutonier Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Pentru buna derulare a exerciţiului amintit, luni - 24 noiembrie, începând cu ora 10.30, autorităţile şi  instituţiile participante vor organiza o şedinţă de pregătire a exerciţiului în zona Casei de Cultură a Sindicatelor.

“Facem apel la cetăţenii din zona cartierului Crişan sau care se află în zonă la orele de începere a exerciţiului şi şedinţei de pregătire a exerciţiului să nu intre în panică la introducerea semnalului de <<Alarmă la dezastre>> şi de <<Încetarea Alarmei>> şi să coopereze cu forţele de intervenţie pentru realizarea etapelor care se parcurg într-o situaţie reală”, a mai precizat oficialul ISU Olt.

Reamintim că, în judeţul Olt, nu au fost semnalate pagube în urma cutremurului din seara de sâmbătă – 22 noiembrie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii