Baronii Oltului, domnitori peste afacerile cele mai bănoase din judeţ. Cum au ajuns în fruntea bucatelor Paul Stănescu şi Dan Ciocan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca oricare alt judeţ din această ţară, şi Oltul are câteva personaje percepute de populaţia din teritoriu drept “baroni” datorită averilor incomensurabile pe care nici cei în cauză nu le mai cunosc limitele. Cel mai cunoscut caz la Olt este, de câţiva ani încoace, nimeni altul decât chiar preşedintele Consiliului Judeţean Olt, pesedistul Paul Stănescu. El este secondat de un bun amic, fost miliţian, acum deputat – Dan Ciocan.

Paul Stănescu a ajuns “în fruntea mesei” din judeţul Olt în vara 2008 printr-o minune. Plecat în cursa pentru şefia Consiliului Judeţean (C.J.) Olt cu şansa de treia, chiar dacă era membru al celui mai mare partid - PSD, el nu era mai de nimeni cunoscut în tot teritoriul. Poate câteva zeci de persoane din zona de sud a judeţului, de unde el este originar (comuna Vişina, n.r.), să fii auzit de el înainte. Cu toate acestea, a reuşit să iasă preşedinte al CJ Olt la o diferenţă de nici 800 de voturi faţă de următorul clasat, un fost coleg de partid – Marin Ionică, şi el “baron”, dar transferat la PDL, partid aflat la putere atunci, Ionică revenind "la matcă" luna trecută.

Paul Stănescu s-a născut în satul Vişina Nouă din comuna Vădăstriţa, judeţul Olt. Cursurilor şcolii generale din Vişina i-au urmat studiile liceale în oraşul Corabia (Liceul Teoretic, n.a.), pentru ca, apoi, să urmeze Facultatea de Agronomie din Craiova. Armata a făcut-o la o unitate a M.Ap.N. de unde a ieşit cu gradul de locotenent-major. A condus o fermă cu profil legumicol din Corabia între 1991-1992, pentru ca, ulterior, să deţină postul de director al SC Agromesc SA Vişina ani la rândul. În 2003 a intrat în politică înscriindu-se în PSD, iar în 2004 a fost ales consilier judeţean. În 2008 a ajuns, cum spuneam, “şeful judeţului” prin preluarea Consiliului Judeţean Olt, moment după care şi-a impus oamenii de încredere în funcţii-cheie în toate instituţiile de stat, bine remunerate din bani publici.

Dar, pentru a ajunge la poziţia privilegiată din prezent, Stănescu de la Olt a trebuit să se facă frate de cruce cu dracu’. Şi nu a stat o secundă pe gânduri pentru a-şi atinge scopul: puterea absolută. Înainte de alegerile locale din vara 2012, acesta l-a primit cu braţele deschise în partid pe Darius Vâlcov, fost primar al municipiului reşedinţă de judeţ Slatina din partea PDL, partid pe care l-a şi condus ani la rândul. Dar Vâlcov (ajuns acum ministru al Bugetului, n.r.) nu a venit singur în PSD, ci cu aproape tot efectivul PDL. Stănescu nu s-a supărat. Din contră. În 2008, cei doi erau duşmani de moarte, Vâlcov profitând de orice ocazie, pe stradă sau oriunde altundeva, pentru a-l lua “în balon” pe Stănescu “Zlatina”. Cu Vâlcov lider al PDL Olt, Stănescu şi PSD nu au avut niciodată vreo şansă la preluarea capitalei de judeţ Slatina. Lucrurile s-au schimbat complet din aprilie 2012, când Vâlcov a demisionat din partidul care l-a propulsat în politică - PDL - pentru a trece la partidul şi oamenii pe care până mai ieri îi lua peste picior cu orice prilej, mutare ce a şocat pe toată lumea tocmai din cauza relaţiilor “reci” dintre cei doi lideri politici. Cu Vâlcov alături (v. Foto jos), Stănescu şi, implicit PSD, şi-a văzut visul cu ochii: a câştigat Slatina, fapt ce i-a adus puncte “Baronului roşu” în faţa şefilor de la Bucureşti.

Darius Vâlcov şi Paul Stănescu au toate motivele să fie fericiţi

Afaceri de succes “din pământ”

Stănescu se consideră acum, la cei 57 de ani, un om împlinit cu adevărat. Căsătorit, cu doi copii – un băiat şi o fată, acesta ocupă cele mai înalte funcţii politice şi administrative: este preşedinte al Consiliului Judeţean Olt la cel de-al doilea mandat consecutiv, conduce filiala judeţeană a PSD (tot pentru a doua oară la rând, n.a.) şi, de anul trecut, este vicepreşedinte regional al partidului la nivel naţional, ceea ce îi asigură, spune “Radio Şanţ”, accesul direct la funcţia de guvernator al Olteniei potrivit celui mai nou proiect de regionalizare al ţării.

La capitolul avere, Paul Stănescu este, cel puţin la nivel oficial, extrem de înstărit. Prin anii '90, el a fost “manager” al unor sere de pe lângă Corabia, dispărute între timp – o parte şi cu ajutorul lui. Cu sprijinul tatălui, primar în comuna natală Vişina, Paul Stănescu devine director al Agromec SA din localitate. Aşa cum reiese din declaraţiile sale de avere postate pe siteul Consiliului Judeţean Olt, bogăţia jupânului de la Vişina constă în pământ. Depozite nu are, preferând, cum spuneam, “mirosul” pământului.

“Baronul roşu” de la Olt, cum mai este cunoscut, are o avere frumoasă, cele patru imobile din dotare plasându-l, în anul 2011, pe locul 5 pe ţară în topul preşedinţilor de consilii judeţene în acest sens, ceea ce nu este d-ici, de colo având în vedere ce personaje deţineau pe atunci asemenea funcţii înalte. Practic, preşedintele CJ/PSD Olt este unul dintre cei mai avuţi bugetari din judeţ. Potrivit ultimei declaraţii de avere din vara 2013, “coafată” pentru alegători, Stănescu deţine aproximativ 35,5 hectare de teren agricol răspândite în comuna natală, dar şi în Craiova sau alte localităţi de la Olt: Brastavăţu, Cilieni sau Corabia. Potrivit site-ului econtext.ro, cele 35,5 hectare teren deţinute făceau din Stănescu, în anul 2011, cel mai bogat preşedinte de consiliu judeţean din ţară la acest capitol. Tot în anul 2011, Stănescu ocupa primul loc într-un top naţional al suprafeţelor de teren deţinute de preşedinţii de consilii judeţene. El mai deţine două magazine în Vişina şi Corabia, o casă în comuna natală Vişina din 1987 şi un apartament pe raza oraşului Craiova cumpărat în 1995. La capitolul maşini are trecut, oficial, un autoturism marca Nubira din 2002, dar de folosit efectiv el uzitează zilnic cea mai nouă “jucărie” a instituţiei pe care o conduce, respectiv maşina CJ Olt - o limuzină neagră Skoda Superb 4x4 full-options în valoare de 30.000 euro, luată, desigur, tot din bani publici. Până anul acesta, maşina folosită de el era tot o maşină de serviciu a CJ Olt, respectiv o maşină de teren 4x4 marca Mitsubishi Outlander de peste 30.000 de euro. Toată averea sa - oficială - reiese că a fost acumulată înainte de a ajunge “pe tron”.

image

În general, familia boss-ului Paul Stănescu este una “împlinită” la capitolul afaceri: membrii acesteia controlează firma SC Agromec Vişina SA, fiul său - firma SC Agromec Bucinişu SA, un alt membru al familiei este unic asociat al firmei To-Mak Grup SRL care, din 2009, derulează un proiect cu fonduri europene de peste 1 milion de euro pentru amenajarea unei ferme de creştere a porcilor. De asemenea, în comuna natală, familia Stănescu deţine şi o discotecă. În total, conform datelor oficiale, familia Stanescu deţine zeci de terenuri şi bunuri estimate la sute de mii de euro. Totul, repetăm - oficial vorbind.

La DNA din prea multă “pasiune” pentru politică

De atunci şi până în prezent, Stănescu şi-a cimentat poziţia atât în afaceri, dar, mai ales, în partid. Recordurile clare pe care Oltul le-a stabilit ca şi prezenţă la vot la toate ciclurile electorale de după 2008 încoace au făcut să devină imposibil ca “baronul roşu” de la Olt să nu intre în vizorul autorităţilor. Ne referim aici la “Dosarul Referendumului” deschis de procurorii DNA, unde Stănescu deţine un rol principal alături de alte 48 de nume grele de vicepremieri, miniştri, parlamentari, şefi de Consilii Judeţene şi primari de mari oraşe, majoritatea dintre ei fiind cunoscuţi cu un potenţial deosebit în a mobiliza lumea la vot. Cel puţin în acest mod sunt aceştia prezentaţi potrivit unui articol publicat de site-ul “Lumea Justitiţiei” pe data de 6 martie a.c. Faptul că prezenţa lui Stănescu pe lista anterior menţionată nu ar fi deloc întâmplătoare este dată de cifrele potrivit cărora Oltul este judeţul unde s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la referendumul din vara 2013 pentru demiterea lui Traian Băsescu, cu o prezenţă de 74,71%, majoritatea pronunţându-se în favoarea scrutinului. La alegerile europarlamentare din 25 mai a.c., Oltul a ieşit iarăşi în evidenţă prin locul I ocupat pe ţară ca prezenţă a locuitorilor la urne cu aproape 47%, dintre care 58% au votat alianţa USD “dirijată” de PSD, partid condus de Stănescu la Olt. Faptul că, din numărul total de votanţi de cca. 176.000, aproape 32.000 au fost "turişti", ar trebui să ridice semne de întrebare pentru autorităţile competente. Paul Stănescu a fost deja audiat de mai multe ori de către procurorii DNA în “Dosarul Referendumului”, dosarul fiind în lucru şi la acest moment.

În ciuda averii sale, Paul Stănescu nu se dă în lături în a se folosi de maşina de serviciu, un model 4x4 marca Mitsubishi Outlander de peste 30.000 de euro, pentru a face aproape zilnic naveta în comuna natală aflată în sudul judeţului, la zeci de kilometri de Slatina.

Dan Ciocan, miliţianul ajuns miliardar

Dan Ciocan este un alt personaj perceput ca fiind din categoria “baronilor”. În vârstă de 53 de ani, el este deputat PSD pe Colegiul 5 şi se află la primul mandat de parlamentar. Este un personaj intens criticat şi văzut “în culori gri” deoarece a ajuns în mod dubios ca să ajungă pe “lista albă” pentru Parlament la alegerile din iarna 2012. Acesta a avut o evoluţie cel puţin ciudată: deşi a reuşit să promoveze bacalaureatul abia în vara lui 2010 – la 50 de ani (!?), Dan Ciocan are scris în CV-ul său că a a absolvit Şcoala de subofiţeri de la Câmpina în anul 1985 şi că, până în 2001, a fost subofiţer de poliţie în cadrul IPJ Olt (!?). Este greu să-ţi dai seama cum de a putut intra la şcoala de miliţieni când se ştie că până şi acolo, înainte de ’89, tot se cereau studii liceale, acesta obţinând diploma de Bac, cum spuneam, abia în 2010. Cum a ajuns poliţist fără liceu nu a putut fi întrebat, la fel cum nu a putut fi întrebat nici despre alte lucruri din activitatea sa curentă sau cea trecută şi aceasta deoarece acesta nu are menţionat în dreptul numelui său de pe siteul Camerei Deputaţilor decât o adresă de email – fără telefon. Dar să trecem peste aceste „detalii”.

În anul 2002 a intrat în afaceri alături de fratele său, Cornel Ciocan, şi, apoi, în politică, unde a reuşit să ocupe funcţii de conducere în PSD Olt. Din 2008 încoace, de când pesedistul Dan Ciocan a devenit consilier judeţean, SC T Dancor Romconstruct SRL Bucureşti, una dintre firmele fratelui său - Cornel Ciocan, a câştigat pe bandă rulantă licitaţiile pentru lucrări în judeţ. Punctul culminant l-a atins în 2012, când Dan Ciocan a ajuns chiar să candideze pentru Parlament, obţinând un fotoliu pufos de deputat, pe măsura sa. Ascensiunea sa fulminantă este uşor de explicat, acesta reuşind să deruleze afaceri extrem de profitabile cu statul atât în judeţul Olt, dar şi în alte părţi ale ţării, inclusiv în Capitală. Afacerile de familie sunt în agricultură şi construcţii. Firma care i-a adus cea mai mare parte din avere este SC T Dancor Romconstruct SA. Numai în anul 2011, firma fraţilor Ciocan, cunoscuţi ca “regi ai asfaltului”, originari din comuna Rotunda-Olt a încasat de la Consiliul Judeţean Olt, condus de bunul lor amic Paul Stănescu, nu mai puţin de opt miliarde lei vechi pentru deszăpezirea drumurilor judeţului, un an mai târziu – alte 9,2 miliarde lei vechi, iar anul trecut – 10 miliarde lei vechi.

Dar succesul în afaceri şi-a luat partea sa de stres. Fratele lui Dan Ciocan, Cornel, a fost condamnat în octombrie 2013 de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind însă definitivă. Dosarul se află acum la Curtea de Apel Bucureşti. Speriaţi de zăngănitul cătuşelor, Dan Ciocan şi fratele său au început să-şi acopere urmele. Drept urmare, ei şi-au înstrăinat firmele – desigur, doar de faţadă -, acestea ajungând pe urmele unor buni prieteni. Mai exact, SC T Dancor Romconstruct SA a fost cesionată unui fost lor angajat, adică Viorel Limbăşan. O altă firmă abonată şi ea la bani publici, SC Clean Prest Activ SRL înmatriculată tot pe Bucureşti, a ajuns la Gheorghiţa Gorgonea, şi ea un om de încredere pentru “regii olteni ai asfaltului”. Nu în ultimul rând, SC Alexcor Trading SRL Bucureşti este acum “condusă” de către Marcel Nicola, un consătean din comuna natală a lui Dan Ciocan, Rotunda. Rămâne de văzut cât îl va mai ţine norocul pe Dan Ciocan şi pe fratele său.

Vă mai recomandăm:

Ascensiunea baronului roşu din Mehedinţi, de la muncitor la doctor în ştiinţe militare şi preşedinte de Consiliu Judeţean

Căncescu şi Diniţă, de la simpli ingineri, la cei mai bogaţi politicieni din Braşov şi în final la cercetaţi penal

VIDEO Cum a ajuns un traseist politic să ţină hăţurile Bârladului. Povestea baronului roşu cu „liberalism prin vene”

Cum a găsit succesul în viaţă baronul de Ialomiţa Silvian Ciupercă. De la un simplu profesor, la omul care controlează toată averea judeţului

Paul Stănescu – “baronul Oltului”, împărăţeşte peste Consiliul Judeţean, filiala PSD Olt şi întreg judeţul

Trai, neneacă! Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, face naveta pe bani publici

FOTO Alegeri cu final previzibil pentru şefia PSD Olt: Paul Stănescu rămâne “El Lider Maximo”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite