Bătaie pe locurile la creşă într-un oraş din România. Revolta mămicilor: „Normal că se dau pe pile...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nevoile familiilor care au copii mici nu pot fi satisfăcute de municipalitate FOTO: arhivă
Nevoile familiilor care au copii mici nu pot fi satisfăcute de municipalitate FOTO: arhivă

Mămicile din Slatina organizate într-un grup pe Facebook au hotărât să-i ceară socoteală primarului pentru faptul că locurile disponibile la creşele din Slatina sunt mult sub necesar şi, chiar mai mult, s-ar acorda „pe pile“.

Mijlocul verii înseamnă, an de an, şi stresul obţinerii unui loc la creşă. În municipiul Slatina a devenit o adevărată aventură, având în vedere că anual rămân solicitări neonorate şi că nu de puţine ori se întâmplă ca părinţii să apeleze la soluţii de tot felul până când copilul este primit, în cele din urmă, la o grădiniţă cu program prelungit, fără să mai treacă pe la creşă. De data aceasta, după ce lista cu punctajele obţinute a fost afişată de primărie, mămicile care au rămas pe dinafară s-au organizat pe Facebook să picheteze Primăria Slatina şi să solicite o întrevedere cu primarul Emil Moţ. Deşi la idee au aderat foarte multe mămici din grupul de pe reţeaua de socializare care numără, de altfel, mii de membre, miercuri, 17 iulie 2019, la primărie au venit doar câteva. Nici acestea, însă, nu s-au întâlnit, în schimb au făcut programări pentru a merge în audienţă săptămâna viitoare.

„Îţi imaginezi că la o singură creşă sunt doar 2 locuri??“

Un loc la creşă, desi vine la pachet cu neplăcerile intrării în colectivitate., are avantajele unui cost suportabil şi al serviciilor specializate oferite de personal calificat. Este însă foarte-foarte greu de obţinut. E vorba de punctaj, spun reprezentanţii Primăriei Slatina, se dă pe pile, dau replica părinţii aflaţi pe lista de aşteptare.
Iată cum a decurs discuţia pe grupul de pe reţeaua de socializare între mămici, după ce lista cu punctajele a fost afişată şi s-a propus pichetarea Primăriei Slatina:
„ - Îti imaginezi că la o singură cresă sunt doar 2 locuri??

-  Cum sa fie doar 2? Restul s-au dat pe pile?
-  Normal ca s-au dat pe pile ..noi ăştia care n-am dat nu apucăm locuri
- Nu cred k 70% din mamici nu fac plimbarea de dimineata cu copilasii, să iasa fără jenă, până la urmă este vorba de copii lor!! Mă gândesc că poate vă strângeti minim 20 si ceva, tot e un cuvant de spus şi cu atatea 😢 Sper sa fiti cat mai multe, nu este o rusine să faci dreptate!!
- Nu este o ruşine, este un drept al tuturor copiilor care nu trebuie îngradit! Sper să vină cât mai multe mămici, toate suntem în această situatie urâtă!
- Creşa este o necesitate a părintilor care au un serviciu si nu au cu cine lăsa copilul acasă, care nu-si permit o creşă privată, o bonă si care au nevoie de serviciul ăla ca să-i ofere mâncare si tot ce-i este necesar unui copil...plus educaţie! Creşa nu e doar un loc de joacă...“, au spus mămicile, discuţia continuând.

Dialogul din mediul virtual a fost reluat miercuri-dimineaţă, când însă, din postări, a rezultat că două mămici au ajuns efectiv la primărie, ambele aflând că nu pot să discute imediat cu primarul şi că este nevoie să se programeze pentru o audienţă, ceea ce au şi făcut, discuţia urmând să se poarte săptămâna viitoare.

66 locuri libere, 174 solicitări

În municipiul Slatina sunt la acest moment 117 locuri  (capacitatea integrală) în creşele administrate de Primăria Slatina şi se îngrijesc copii de la 12 luni, la 36 luni. Pentru această vară au fost de repartizat doar 66 locuri, ceilalalte fiind ocupate de copii admişi în anii trecuţi.S-au depus, însă, 174 cereri, 10 fiind respinse pentru că solicitanţii aveau domiciliul în alte localităţi, prin urmare nemulţumirile nu aveau cum să lipsească. Criteriile sunt, însă, transparente, spune directorul Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială din cadrul primăriei, Nora Popescu.

„Nu se fac deloc pe pile, ele pot foarte simplu să-şi calculeze punctajul. Cererea pe care le-am pus-o la dispoziţie conţinea toate informaţiile necesare, inclusiv criteriile şi punctajul, şi acum fiecare poate să facă contestaţie în condiţiile în care consideră că nu este corect punctajul. Nu este nicio pilă, este un dosar cu documente, a fost o comisie care a analizat fiecare cerere, pe baza documentelor care au fost ataşate. Când lucrează amândoi părinţii sunt deja 10 puncte obţinute, în condiţiile în care mai au alţi copii în îngrijire, mai primesc câte două puncte pentru fiecare copil, în condiţiile în care mama, de exemplu, urmează cursuri la zi se adaugă alte puncte. Acestea au fost lucruri la vedere, nimic nu este aiurea. (…) Grupa de vârstă 2-3 ani este cea mai deficitară ca număr de locuri. (…) Nu e în regulă, iarăşi, să accept copii ale căror mămici deja sunt în concediu de creştere a copilului. Păi, scuză-mă, statul nu plăteşte de două ori!“, a spus dir. Popescu.

Costuri pentru părinţi mult sub nivelul real al cheltuielilor

Părinţii fericiţi care se regăsesc în primele 66 locuri din lista cu punctaje vor avea, pe de altă parte, de achitat  între 2 şi 10 lei/zi, valoare care, mai spune dir. Popescu, nu acoperă integral nici costul hranei. „Mămicile plătesc maxim 20% din costul mediu, pe tranşe de venit. Pot să plătească 10 lei maxim pe zi şi 2 lei minim, care nu înseamnă nici pe departe cheltuiala, nici măcar cheltuiala cu masa, dar asta este legea şi se respectă. În acest cost mediu nu intră nici măcar salariile personalului“, a mai spus directorul DPAS, menţionând că există planuri pentru construirea de noi spaţii destinate îngrijirii copiilor între 12-36 luni, unul chiar pe terenul fostei unităţi militare, zonă aflată în plină modernizare. Condiţiile impuse de legislaţie sunt însă greu de îndeplinit, fiind necesară o suprafaţă de teren generoasă, doar spaţiul de la locul de joacă exterior pentru copii fiind de cel puţin 20 m.p./copil. Pe de altă parte, faptul că aceeaşi legislaţie impune, din 2012, ca la grupă să nu fie înscrişi mai mult de 9 copii (faţă de 20, pe vechea legislaţie) le dă părinţilor motive în plus să ia în calcul creşa ca variantă pentru copilul lor, dincolo de costul redus. Noile reguli au făcut însă ca ultima creşă amenajată în Slatina, proiectată înainte de 2012, dar dată în folosinţă după această dată,  să aducă un plus de doar 45 locuri (faţă de 100 proiectat iniţial).

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite