Bombă de 100 de kilograme, detonată de pompierii olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muniţia detonată de specialiştii ISU Olt a fost descoperită în perioada iunie 2014 - iunie 2015
Muniţia detonată de specialiştii ISU Olt a fost descoperită în perioada iunie 2014 - iunie 2015

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Matei Basarab” Olt au aruncat în aer, marţi – 16 iunie, o serie de bombe şi alt tip de muniţie descoperită neexplodată pe parcursul ultimului an pe raza judeţului. Printre proiectilele detonate s-a aflat şi o bombă de 100 kilograme.

Acţiunea specialiştilor pirotehnişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Matei Basarab” Olt, desfăşurată în incinta poligonului din comuna Redea, a avut loc în cadrul unei misiuni de distrugere a muniţiei neexplodate rezultată în urma desfăşurării activităţii de asanare a teritoriului judeţului Olt.

În cadrul acţiunii au fost distruse: şapte proiectile explozive cu calibrul între 39 şi 79 mm., o lovitură de aruncător cu calibrul 40 mm., o bombă de aruncător calibrul 88 mm., o grenadă de mână şi alte materiale pirotehnice de dimensiuni mai mici confiscate de poliţiştii din cadrul IPJ Olt.

”Proiectilele distruse au fost descoperite pe teritoriul judeţului în perioada iunie 2014 - iunie a.c. Pentru distrugere muniţiei, specialiştii pirotehnişti ai ISU Olt au folosit zece kilograme de trotil, precum şi alte mijloace pirotehnice”, a precizat plutonier major Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

De asemenea, cu acelaşi prilej a fost detonată şi o bombă de aviaţie de 100 kilograme provenind din cel de-al doilea război mondial. Proiectilul a fost descoperit în luna martie a acestui an, în zona gării de pe raza satului Recea din comuna Valea Mare.

Reprezentantţii ISU Olt au ţinut să reamintească cetăţenilor, cu această ocazie, că, la descoperirea de muniţie rămasă neexplodată, sunt obligaţi prin lege să informeze  serviciile de urgenţă profesioniste sau Poliţia - telefonic, prin apelarea numărului de urgenţă ”112”. După descoperire şi anunţare, populaţia trebuie să adopte precauţie faţă de muniţia neexplodată, fiind interzise: atingerea cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor  feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii, în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

Neglijarea uneia sau mai multora dintre indicaţiile de mai sus poate pune în pericol viaţa persoanelor care manevrează muniţie găsită neexplodată.

Mai puteţi citi:

FOTO  Copiii din judeţul Olt, învăţaţi de pompierii de la SMURD cum să salveze vieţi

FOTO  Două tone de apă ajutor de la pompieri pentru sinistraţii inundaţiilor

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite