Calificativul primit de fostul adjunct al IPJ Olt, destituit după crimele de la Caracal şi repus în drepturi de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alexe ipj olt

Instanţa a luat în calcul la pronunţarea sentinţei de suspendare a deciziei de destituire, printre altele, că Nicolae Alexe, fostul inspector şef-adjunct al IPJ Olt, nu putea fi dat afară din motive profesionale având în vedere că a primit calificativul „Foarte bine“.

Comisarul Nicolae Alexe, cel care în 25 iulie, anul trecut, când Alexandra apela 112 implorând să fie salvată din casa lui Gheorghe Dincă, se afla la comanda IPJ Olt, ţinându-i locul inspectorului-şef aflat în concediu, a primit de la IGPR calificativul „Foarte bine“ pentru activitatea prestată anul trecut, titrează cotidianul Libertatea. Informaţia apare chiar în documentele prezentate în cadrul acţiunii prin care instanţa a dispus repunerea în drepturi a lui Nicolae Alexe, suspendând decizia de destituire din poliţie. Comisarul fusese destituit din Poliţie la începutul acestui an, chiar ministrul de Interne Marcel Vela anunţând acest lucru, în deschiderea unei şedinţe de Guvern.

Cum s-a apărat Alexe în instanţă

Fostul adjunct al IPJ Olt, cel care, la 6 ore de când a fost înştiinţat că o minoră a apelat 112 anunţând că este răpită şi că a fost violată, a ajuns la Caracal, s-a apărat în instanţă motivând că se afla în funcţie de doar 3 luni, “timp insuficient pentru adaptarea la cerinţele postului”, scrie Libertatea.

„Nu am fost pregătit profesional de către IGPR”, a mai susţinut Alexe în faţa judecătorilor Tribunalului Olt, motivând că nu i s-a adus la cunoştinţă procedura „Alertă răpire copil”, dar şi că „nu s-au stabilit acţiunile pe care le-ar fi putut întreprinde şi care ar fi condus în mod cert la înlăturarea consecinţelor, având în vedere faptul că victima a fost ucisă la ora 12.35, iar el a fost informat telefonic la 11.45 despre un eveniment flagrant, aflat în curs de derulare”.

Fostul adjunct al şefului IPJ Olt a motivat, de asemenea, că  decizia de destituire l-a adus „în imposibilitatea de a-şi asigura într-un timp scurt cele necesare existenţei (hrană, medicaţie, plata utilităţilor etc.)”, pentru că “toată activitatea economică este blocată”, iar el se află “în imposibilitate de a-şi găsi un loc de muncă”.

Tribunalul Olt i-a dat câştig de cauză în luna mai şi a dispus suspendarea actului prin care a fost destituit, până la judecarea pe fond a cererii poliţistului de anulare a acestui document. Deşi IGPR a făcut recurs, şi Curtea de Apel Craiova a menţinut decizia instanţei oltene.

Ce s-a întâmplat în ziua în care Alexandra a cerut ajutor

Alexe nu consideră că a greşit în ziua în care a ajuns la Caracal după 6 ore de când a fost înştiinţat de apelul Alexandrei. Mai mult, mai scrie Libertatea, crede că este cel care „în mod personal şi nemijlocit, a identificat autorul infracţiunii în persoana numitului Dincă Gheorghe, în mai puţin de 13 ore de la apelul telefonic”.

Adjunctul inspectorului-şef se afla, în momentul apelului Alexandrei la 112, la o şedinţă de bilanţ, la Poliţia Potcoava. A fost înştiinţat în jurul orei 11.30, de ofiţerul de serviciu, de apel şi de posibila răpire şi violare a unei minore. Alexe a dispus verbal să se ia legătura cu şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisar-şef Neţoiu, iar acesta să constituie o echipă complexă şi să meargă la faţa locului.

Pentru că şi comisarul şef Neţoiu se afla la un alt eveniment, la Caracal a fost trimisă o echipă din cadrul Compartimentului Urmăriri, Alexa ajungând la Caracal de-abia la 18.15. A primit detaliile cazului şi a postat un anunţ pe grupul de WhatsApp al IGPR, pentru a-şi informa superiorii. Peste un alt sfert de oră a apelat al Marius Rădoi, zis „Codiţă“ administratorul mai multor firme de pază din judeţ, furnizându-I informaţii şi cerând ajutor să identifice proprietarul maşinii descrise de Alexandra. Rădoi i-a dat indicii care i-au dus pe poliţişti la Redea etc.

Cert este că după alte câteva ore poliţiştii ştiau cert pe cine caută, doar că procurorul, de data asta, nu i-a lăsat să intre în curtea lui Dincă, motivând că nu sunt indicii despre comiterea unei infracţiuni pentru a putea fi organizat flagrantul. Asta deşi, spun documentele întocmite de cei care au controlat întreaga activitate desfăşurată în acea zi, chiar Alexe s-ar fi oferit să sune la 112 şi să anunţe o agresiune, pentru ca poliţiştii să poată acţiona.

Ce nu s-a întâmplat, deşi exista şi la acel moment procedură (Manualul de bune practici privind modul de acţiune al poliţiei în cazurile copiilor dispăruţi, aprobat prin Dispoziţia Inspectorului General al IGPR nr. 44 din 22.05.2007), este următorul circuit: ofiţerul de serviciu sesizează inspectorul-şef sau adjunctul acestuia aflat la comanda unităţii, în vederea dispunerii alarmării Centrului de monitorizare. Centrul de monitorizare, care este condus de inspectorul-şef sau înlocuitorul la comandă, asigură coordonarea tuturor activităţilor de căutare: dispune constituirea unui punct de comandă, mobilizează resurse umane şi materiale, marchează zona de căutare pe hartă, instruieşte personalul cu privire la procedurile şi tehnicile de căutare, solicită sprijinul altor unităţi din MAI şi informează permanent IGPR cu privire la evoluţia activităţilor de căutare/investigare.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Alexe, şeful Poliţiei Olt când Dincă o răpea pe Alexandra,  dat afară de ministrul Vela, va fi repus în funcţie. Instanţa i-a dat dreptate

Adjunctul IPJ Olt care a participat la căutarea Alexandrei, dat afară din Poliţie. Reacţia sindicatului la adresa ministrului Vela: „Un infractor. N-are ce căuta acolo“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite