Slatina

articolul anterior articolul urmator

Când vom găsi în magazine primele roşii româneşti şi la ce preţ. Fermier: „Tomatele produse acasă nu trebuie să fie neapărat şi ieftine“

11
30 Jan 2018 13:55:59
Autor: Alina Mitran
Tomatele româneşti le vom găsi în pieţe peste trei luni
Tomatele româneşti le vom găsi în pieţe peste trei luni

Fermierii care s-au angajat să livreze pe piaţă tomate încă de la sfârşitul primăverii, urmând să primească un sprijin de 3.000 euro/an, se pregătesc să planteze. Când vom mânca roşii româneşti şi cât vom plăti pentru „trufandale“.

Legumicultorii care au câştigat anul trecut cultivând tomate în spaţii protejate vor solicita din nou sprijinul din fonduri europene pentru a reuşi să iasă pe piaţă cu produsele până la finele lunii mai.

Deşi termenul de punere pe piaţă în continuare este considerat prea strict, făcându-se lobby pentru prelungirea acestuia până la 15 iunie, legumicultori care să solicite sprijinul vor fi, din nou, cu miile. Cei care mizează pe această cultură nu o fac atât pentru  cei 3.000 euro/an/fermier, care reprezintă  o sumă importantă, dar care în totalul cheltuielilor nu înseamnă foarte mult,  cât pentru că tomatele timpurii şi extratimpurii le aduc fermierilor câştiguri mult mai mari decât cele recoltate în vârf de sezon.

„ Cei care reuşesc să încălzească ar putea ieşi pe piaţă în 5-10 mai“

În 2017, peste 8.000 de fermieri finanţaţi în program la nivel naţional au reuşit să pună pe piaţă, din datele comunicate de Ministerul Agriculturii, peste 50.000 tone de tomate. Judeţul Olt s-a clasat pe primul loc în privinţa numărului de fermieri înscrişi, aceştia reprezentând peste un sfert din total. În acest an, apreciază reprezentanţii legumicultorilor, vor fi şi mai mulţi, se estimează un număr de 17.000 legumicultori în toată ţara, şi pentru toţi va fi asigurată finanţarea, au primit aceştia asigurări, deşi în continuare cei care vor să scoată pe piaţă tomate extratimpurii au probleme mari de rezolvat. 

Legumicultorii care au solarii încălzite se pregătesc să planteze

Plantelor le este necesară o temperatură de 18-20 de grade Celsius, iar fermierii reuşesc să o obţină în solarii cu eforturi deosebite. „În judeţul Olt, estimez că 10% din solarii sunt încălzite, iar la nivelul ţării, cred că 5%. Fermierii folosesc instalaţii făcute cu forte proprii. Cei care reuşesc să încălzească ar putea ieşi pe piaţă în 5-10 mai, atunci vor veni şi primii bani“, a declarat liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel. Pentru a putea să livreze către distribuitori tomatele româneşti la începutul lunii mai, legumicultorii au semănat răsadul încă din noiembrie-decembrie, iar în câteva zile se vor pregăti de plantat. Ceilalţi, care nu au sisteme de încălzire, dar investesc substantial în folie specială, vor planta de-abia în martie, chiar şi început de aprilie, a mai precizat Păunel.

„Sprijinul este infim“

Dacă destul de puţini legumicultori au avut forţa financiară să investească în instalaţii de încălzire, şi mai puţini sunt cei care produc în sere, de aici şi prelungirea termenului de livrare a primelor tomate, pe care o solicită fermierii. Costurile înregistrate de producători sunt imense, astfel că dacă ar vinde roşiile timpurii şi extratimpurii la mai puţin de 6-7 lei/kg nici măcar nu şi-ar acoperi cheltuielile, spun fermierii.

„ Vorbeam ieri cu un producător din sudul judeţului care are un hectar şi ceva de solar, şi până acum a consumat vreo 30 de tone de lemne, vreo 40 de tone de cărbune şi urma să mai achiziţioneze 10 sau 15 tone de cărbune superior caloric, care costă 1.100 lei tona. Cei 3.000 euro ajută la ceva, dar nu înseamnă mare lucru, ajutorul este infim. (…)Centralele pe care şi le-au realizat din fonduri proprii sunt nişte centrale rudimentare, care în lume şi în Europa se foloseau în urmă cu 50-60 de ani, cu mare consum de combustibil şi de forţă umană, iar condiţiile pe care încearcă fermierii să le creeze plantelor sunt greu de realizat. E greu să reuşeşti să faci 16-18 până la 20 de grade în tot solarul. În România, la această dată, dacă ai vrea să-ţi faci o seră modernă, cel mai rentabil ar fi în zonele unde avem apă termală sau în zonele unde primăvara vine mai devreme. Ce aş vrea să înţeleagă şi reprezentanţii  Ministerului Agriculturii este că ori de aveam acest program, ori de nu-l aveam, competiţia între fermieri exista. Dacă nu ar vinde kilogramul cu minim 6-7 lei, ei ar fi falimentari, să nu înţeleagă cumpărătorul că atunci când apar primele roşii pe piaţă totul se face cu cei 3.000 euro“, a explicat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, atrăgând atenţia că sprijinul ar trebui gândit nu doar pentru a creşte producţia autohtonă în perioadele în care importurile sunt masive, ci ar trebui să susţină producătorii locali şi să facă faţă diferenţelor de preţ din vârf de sezon, când producătorii din Turcia aduc pe piaţa românească roşii la preţuri greu de concurat.

De la producător la raft preţul se dublează

Cu sau fără sprijin, un lucru este cert, anume acela că legumicultorii autohtoni nu vor putea niciodată să scoată pe piaţă roşii în perioada ianuarie-martie, oricât de mare ar fi ajutorul  primit. Să poată să se dezvolte însă e nevoie ca preţul primelor roşii puse pe masa consumatorilor să fie unul bun. Din experienţa ultimilor ani, producătorii reuşesc să obţină între 10 şi 12 lei/kg la cantităţile livrate în sistem en-gros, dar dezamăgirea este că roşiile cu un gust inconfundabil ajung pe masa românilor la un preţ dublu sau chiar triplu. 


Primele tomate vor fi recoltate la începutul lunii mai, estimează fermierii

„Să nu-nţelegeţi că dacă se produc  acasă trebuie să fie neapărat şi ieftine, pentru că avem costuri foarte mari. De obicei, cei care câştigă sunt, până la urmă, tot acei intermediari, nu producătorul în sine. Chiar dacă la început tomata pleacă cu 10-11-12 lei/ kg la en-gros,  ajunge la consumator cu 20-25 şi chiar 30 de lei kilogramul în marile pieţe. La preţuri sub 6-7 lei/kg noi suntem falimentari. În acest an vor fi mai mulţi producători, poate mai scade puţin. Oricum, gustul este incomparabil cu cel al roşiilor importate din Turcia, cu preţuri între 4,5 – 6 lei/kg, pe care le găsim şi acum pe piaţă. Corect ar fi  să le comparăm cu roşiile-specialităţi din Franţa, Spania, pe care le găsim acum în magazine, la caserolă, şi la peste 30 lei/kg, însă nici măcar acestea nu se apropie la gust de roşiile româneşti“, a mai spus Ion Păunel.

În cele din urmă,  consumatorii vor avea de ales între un produs ieftin, cu un gust fad, cum sunt roşiile din Turcia, şi roşiile cu gustul din copilărie, de două, de trei, poate şi de patru ori mai scumpe, la începutul lunii mai. Dezamăgitor este însă faptul că şi în toiul verii, când tomatele româneşti se produc şi în câmp, iar cantităţile sunt considerabile, fermierii tot cu roşiile turceşti luptă.

„Legumicultorii care produc pe ciclul lung ar vrea şi ei, când vând prima dată, în iunie-iulie, să obţină 2 lei/kg, dar vin cele din Turcia, ţară care are 8-9 luni de vară, iar iarna e o toamnă blândă, cu 0,8 lei/kg şi ne omoară“, a mai spus Păunel.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Constantine Constantine
30.01.2018, 17:13:17

Bani risipiti, fermieri nemultumiti. Pai rosia adevarata se planteaza in cimp cind solul are 12 grade C, asta inseamna exact cind fermierii sponsorizati de stat se preagtesc de cules.Rosia este o planta solanacee avind nevoie de lumina si caldura. Ori iarna nu-i ca vara! Va dati seama la temperaturile resimtite acre au atins in sudul tarii si minus 16 grade C, ca sa reziste plantele din solarii terbuie sa dezvolti o caldura se 22-24 grade C zi si noapte. Asta inseamna mult lemn pentru incalzire iar costurile sint imense. Olandezii au facut acest lucru cu 20-25 de ani in urma dar s-au oprit la timp deoarece cultura tomatelor in solarii a devenit nerentabila datorita costurilor suplimentare cu incalzirea solariilor si serelor. Insa ai nostri strica niste bani pe exact ce altii considera ca nu e rentabil. Da, agricultura romaneasca trebuie ajutata, insa legea e strimba.Capeti 3000 euro doar daca pui rosii! Ce o zice ala care a pus spanac , dovleci sau alte culturi nesubventionate. In plus chestia cu gustul... Rosia din copilarie avea gust tocmai pentru faptul ca acumula suficienta caldura de soare. In solarii nu poti obtine acelasi gust doar daca folosesti diferite chimicale (stimulatorii de crestere sint cei mai periculosi) cum ar fi derivati ai glucozei. Plus alte "chestii socoteli" La urma urmei de ce credeti ca gradinarii se dau peste cap ca sa scoata rosiile la vinzare cit mai repede? Ca le este mila de noi ca nu ne plac rosiile turcesti? Nu domnule, pentru profit! Iar goana dupa profit va face ca rosia de la noi sa devina tot mai scumpa ca lemnul de foc a ajuns la preturi incredibile.

+4 (4 voturi)
niki nikita11
30.01.2018, 19:01:03

Subscriu. Rosiile fermierilor romani nu au mai fost ieftine de 10-15 ani. Si nici bune la gust. Cultura in camp deschis mai rar se face... am mai vazut in gradina la mama-mea insa abia prin iulie se fac rosiile. Eu atat le spun si fermierilor romani de toate felurile: oameni buni voua si daca vi se da 10 euro pe kg de rosii tot nu sunteti in stare sa cresteti rosii calumea. V-ati plafonat atata de tare in solariile si serele voastre incat habar nu mai aveti nici cum e aia o rosie buna. Apoi nu va mai plangeti ca e dublu de la voi la raft, habar nu aveti care e costul sa aveti raftul ala. Si mincinosilor, voi si in fata casei le vindeti chiar mai scump ca la raft! Va plangeti incontinuu ca e greu si mult de lucru la rosii. Toate celelalte sunt meserii frumoase si usoare doar la voi e brusc greu sa lucrati pamantul. Ma opresc aici ca simt ca ma ia cu nervii... buricul pamantului voi si agricultorii. Abia astept sa ne producem singuri legumele sa va lasam cu ochii-n soare si solariile voastre de 2 bani.

+4 (4 voturi)
Ion21 Awer21
30.01.2018, 19:24:37

Toti sunteti buni cu teoria, dar la practica praf. Daca ati munci in domeniul legumicol nu cred ca mai scriati asemenea aberatii de oameni care se cred '' culti''. Vedeti-va de biroul vostru si incercati sa nu va murdariti.

-1 (1 vot)
uNu
30.01.2018, 20:17:10

Nu trebuie ?!? Atunci manca-le tu !

+1 (1 vot)
niki nikita11
30.01.2018, 20:25:27

subscriu din nou ;)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările