Care este riscul să ne infectăm cu noul coronavirus din alimente. Răspunsurile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alimente

Specialiştii oferă câteva răspunsuri la spaimele acestei perioade. Specialiştii au determinat dacă ne putem infecta cu noul coronavirus prin intermediul alimentelor sau atingând ambalaje contaminate.

Specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au răspuns, pe site-ul official, câtorva întrebări întâlnite frecvent, legate de riscul contaminării cu noul coronavirus prin intermediul alimentelor. Am făcut o selecţie a celor mai întâlnite întrebări, însoţite de răspunsul specialiştilor.

Care este riscul infecţiei cu COVID-19 din produsele alimentare?

În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Astfel, după cum se menţionează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA)1, nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce priveşte COVID-19. Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii, pe care persoanele infectate îi răspândesc atunci când strănută, tuşesc sau expiră.

În calitate de operator din domeniul alimentar, pot cere garanţii furnizorilor cu privire la COVID-19?

Nu. O certificare „liber de virus” nu poate fi justificată, deoarece nu există dovezi că alimentele reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce priveşte COVID-19. Orice cerere pentru asemenea garanţii este astfel disproporţionată şi, prin urmare, nu este acceptată.

Care este riscul de a te contamina cu COVID-19 de pe ambalajele alimentare?

Deşi, conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARSCoV-2) poate persista timp de pâna la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure, cum ar fi oţelul şi materialele plastice în condiţii experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat şi de temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiţii de mediu şi temperatură, transmit infecţia. Cu toate acestea, pentru a răspunde preocupărilor referitoare la posibilitatea transmiterii virusului prezent pe suprafaţa pielii la sistemul respirator (de exemplu, prin atingerea feţei), persoanele care manipulează ambalaje, inclusiv consumatorii, ar trebui să respecte îndrumările autorităţilor de sănătate publică în ceea ce priveşte bunele practici de igienă, inclusiv spălarea regulată şi eficientă a mâinilor.

Pot fi contaminat prin contactul cu alimentele manipulate de persoane posibil infectate?

Potrivit agenţiilor de siguranţă alimentară din Statele Membre ale Uniunii Europene, este foarte puţin probabil să puteţi contracta COVID-19 din manipularea alimentelor. În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a declarat că în prezent nu există dovezi că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. În prezent, nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au cotribuit la răspândirea virusului, neexistând nicio îndoială că boala s-a transmis prin contactul cu alte persoane infectate. Teoretic, aşa cum este cazul oricărei suprafeţe de contact contaminate de o persoană infectată, fie că este vorba de un mâner de uşă sau de o altă suprafaţă, alimentele ar putea duce la contaminare indirectă prin atingerea acestora. Acesta este motivul pentru care toată lumea ar trebui să urmeze recomandările autorităţilor de sănătate publică privind spălarea frecventă a mâinilor.

Comercianţii cu amănuntul sunt la curent cu cerinţele de igienă atunci când manipulează alimente. Personalul care manipulează alimente (de exemplu tranşarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curăţarea peştelui, ambalarea fructelor şi legumelor) trebuie să poarte mănuşi pe care trebuie să le înlocuiască în mod frecvent sau în alte cazuri trebuie să îşi spele în mod frecvent mâinile.

De asemenea, consumatorii ar trebui să conştientizeze rolul lor. Ca o practică general bună de igienă, clienţii din magazine nu ar trebui să manipuleze alimente (să atingă alimentele), altele decât cele pe care intenţionează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestuia cu orice agent patogen care ar putea fi prezent pe mâinile lor.

În calitate de vânzător cu amănuntul, cum mă pot proteja pe mine şi pe clienţii mei împotriva infectării de către alte persoane atunci când vizitează magazinul meu?

Asiguraţi-vă că procedurile de igienă şi de curăţare sunt actualizate şi respectate strict, inclusiv comunicarea clară către consumatori a comportamentului privind regulile de igienă. Comercianţilor cu amănuntul le sunt, de asemenea, recomandate gestionarea intrării furnizorilor externi de produse şi servicii (curăţenie, etc).
Deoarece virusul responsabil de COVID-19 este rezistent în principal pe suprafeţe netede inerte, cum ar fi plasticul şi oţelul inoxidabil, comerciantilor cu amanuntul li se recomandă curăţarea frecventă a acestor suprafeţe: de exemplu cărucioarele de cumpărături sau auto – scanerele. De asemenea, coşurile de mână din supermarketuri ar trebui dezinfectate periodic. Comercianţii cu amănuntul pot invita clienţii să îşi aducă propriile pungi de cumpărături.

Aşa cum a fost cerut de multe autorităţi, trebuie asigurată o distanţă fizică sigură între oameni, aşa cum recomandă şi autorităţile de sănătate publică, de exemplu, marcând podeaua la anumite intervale şi limitarea numărului de persoane prezente în magazinul în acelaşi timp. Comercianţii pot recomanda consumatorilor să folosească cărucioarele de cumpărături pentru a menţine distanţa respectivă.

Degustările alimentare pentru campaniile de promovare ar trebui evitate.

În cazul în care livrările permit, comercianţii cu amănuntul pot lua în considerare punerea la dispoziţia consmatorilor de dezinfectant pentru mâini sau şerveţele dezinfectante la intrare şi/sau chiar distribuirea de mănuşi de unică folosinţă6 atunci când oamenii au nevoie să atingă produsele alimentare neambalate în magazin (cum ar fi fructele sau legumele). Când comercianţii cu amănuntul asigură măsuri de igienă, trebuie să insiste ca clienţii să le folosească şi, în cazul mănuşilor de unică folosinţă, să fie eliminate în mod corespunzător.

În cazul în care sunt necesare serviciile faţă-în-faţă şi în cazul în care nu este posibil să se menţină o distanţă sigură între oameni, trebuie să se instaleze un paravan din sticlă sau plexiglass între casieri şi clienţi (de exemplu, la tejghea) şi să se încurajeze utilizarea plăţilor cu cardul de debit/credit, de preferinţă fără contact, în loc de numerar. Se recomandă, de asemenea, igienizarea periodică a POS-ului, precum şi a benzii transportoare a tejghelei.

Dacă sunt utilizate corect, contribuie, de asemenea, la protejarea fructelor şi legumelor dvs. de contaminare prin manipularea clienţilor. În unele State Membre, se folosesc mănuşi de unică folosinţă în
zona de fructe şi legume din supermarket de mult timp şi este susţinut de clienţi.

Pot fi infectat prin consumul anumitor alimente?

Potrivit agenţiilor de siguranţă alimentară din Statele Membre ale Uniunii Europene, este foarte puţin probabil să vă puteţi infecta cu COVID-19 din manipularea alimentelor.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a declarat, în plus, că în prezent nu există dovezi că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului COVID-19.

În prezent, nu sunt disponibile informaţii cu privire la faptul că virusul responsabil de COVID-19 poate fi prezent pe alimente, supravieţuieşte acolo şi infectează oamenii. Cu toate acestea, în pofida amplorii pandemiei COVID-19, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Prin urmare, nu există dovezi că alimentele prezintă un risc pentru sănătatea publică în raport cu COVID-19.

Principalul mod de transmitere pentru COVID-19 este considerat a fi de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii pe care persoanele infectate îi transmit atunci când strănută, tusesc sau expiră.

Pot să fac ceva singur acasă pentru a minimiza orice risc potenţial cauzat de alimentele care transmit virusul responsabil de COVID-19?

Da. În primul rând, spălarea riguroasă a mâinilor (a se vedea tutorialul ECDC despre o spălare eficientă a mâinilor) cu săpun şi apă caldă înainte şi după cumpărături este deosebit de importantă, deoarece astfel vă protejaţi pe voi înşivă şi pe ceilalţi.

Este la fel de important să aplicaţi reguli stricte de igienă în bucătăriea dvs., care, de obicei, vă protejează de intoxicaţii alimentare.

Depozitaţi alimentele/mâncarea corect (orice contact între alimentele consumate crude şi alimentele gătite trebuie evitat), aruncaţi ambalajul exterior înainte de depozitare (de exemplu, învelişuri de carton în cazul în care există un pachet de plastic în interior) păstrând în acelaşi timp evidenţa informaţiilor cheie, cum ar fi data expirării sau cea recomandată pentru consum.

Spălaţi sistematic fructele şi legumele cu apă curată, mai ales în cazul în care acestea nu vor fi fierte/gătite (COVID-19 nu va supravieţui la gătit).

Evitaţi contaminarea prin intermediul ustensilelor de bucătărie (cuţite, farfurii, etc.) prin spălarea acestora cu detergent între utilizarea lor pentru diferite produse alimentare şi/sau ingrediente.

Respectaţi instrucţiunile de gătit (timp, temperatură) pentru alimentele destinate pentru a fi consumate gătite.

Spălaţi-vă mâinile cu apă caldă şi săpun înainte de a începe să pregătiţi sau să gătiţi alimentele/mâncarea, precum şi după ce aţi preparat alimentele/mâncarea.
Suprafeţele frigiderului şi ale bucătăriei trebuie curăţate periodic, cu o frecvenţă crescută.

Precauţiile împotriva COVID-19 nu ar trebui să te facă să uiţi de regulile clasice pentru a evita intoxicaţiile alimentare atunci când găteşti acasă, care încă se aplică şi care te protejează de boli transmise prin intermediul alimentelor, care ar încărca şi mai mult serviciile medicale.

Dar mâncarea pentru animalul meu de companie? Care este riscul infectării cu COVID-19 a animalului meu de companie prin intermediul alimentelor destinate acestuia?

La fel ca în situaţia alimentelor destinate consumului uman, nu s-a raportat transmiterea COVID-19 la animale prin consumul de alimente pentru animale de companie. Această evaluare este valabilă şi pentru hrana animalelor de fermă (furaje). La fel ca în situaţia alimentelor destinate consumului uman, este foarte puţin probabil să vă puteţi infecta cu COVID-19 din manipularea alimentelor destinate consumului de către animalele de companie. Recomandările referitoare la manipularea pachetelor de produse alimentare pentru animale de companie sunt aceleaşi ca şi pentru manevrarea oricărui alt pachet.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite