Slatina

articolul anterior articolul urmator

Cât alcool, tutun şi bani lichizi puteţi avea la trecerea dintr-o ţară a UE în alta. Ce se întâmplă când depăşiţi limitele impuse

11
23 Jun 2019 06:04:29
Autor: Alina Mitran

Care este cantitatea de produse accizabile pe care o puteţi transporta pe teritoriul UE fără să plătiţi taxe vamale şi ce se întâmplă dacă depăşiţi aceste limite. Ce se întâmplă când veniţi dintr-o ţară terţă într-o ţară UE cu astfel de produse.

Călătoriile în străinătate sunt un bun prilej de a achiziţiona diverse produse pe care nu le găsiţi în ţară sau au un preţ mai mare. Indiferent că le transportaţi pentru consumul personal sau pentru a le face cadou, anumite produse sunt supuse regimului taxelor şi accizelor în interiorul UE. Care sunt limitele pentru alcool şi tutun în UE, ce se întâmplă dacă aceste limite sunt depăşite, cu câţi bani lichizi puteţi trece graniţa sunt informaţii disponibile pe site-ul www.europa.eu, unde găsiţi sfaturi utile pentru cetăţenii UE şi familiile lor.

Limitele pentru uzul personal

Dacă sunteţi simplu cetăţean, cantitatea de mărfuri pe care o puteţi cumpăra şi lua cu dumneavoastră când călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta nu este limitată, atâta timp cât aţi făcut cumpărăturile pentru uz personal şi nu în scopuri comerciale, informează site-ul citat anterior. Taxele (TVA şi accize) sunt incluse în preţul pe care îl plătiţi în ţara din care cumpăraţi produsul, deci nu vi se vor mai percepe taxe în altă ţară din UE.
Autorităţile vamale pot, în schimb, să verifice prin metode specific dacă respectivele produse sunt pentru uzul personal. Astfel, vameşii pot verifica: dacă deţineţi o întreprindere comercială sau dacă lucraţi pentru o astfel de întreprindere, cum sunt împachetate şi transportate produsele, cu ce cantitate de produse călătoriţi etc.
Fiecare ţară membră UE poate stabili propriile limite maximale pentru cantitatea de tutun sau băuturi alcoolice pe care o puteţi introduce în ţară pentru consumul personal, însă acestea nu pot fi mai mici decât cantităţile stabilite prin legislaţia UE, şi anume:

800 de ţigarete
400 de ţigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare)
200 de trabucuri
1 kg de tutun
10 litri de băuturi spirtoase
20 de litri de vin cu adaos de alcool
90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
110 litri de bere

În cazul în care vameşii suspectează că transportaţi produsele în scopul comercializării, cel mai probabil va trebui să dovediţi că aţi cumpărat produsele pentru dumneavoastră (furnizând, de exemplu, dovada achiziţionării), în caz contrar, vi se poate solicita să plătiţi accize sau să vi se confişte respectivele produse.  Normele sunt şi mai stricte în cazul persoanelor cu vârsta sub 17 ani, acestea putând varia de la o ţară la alta, de aceea va trebui să vă informaţi.

Cu ce sumă în numerar puteţi trece graniţa

„Dacă intenţionaţi să intraţi sau să ieşiţi din UE cu cel puţin 10.000 de euro în numerar (sau echivalentul în alte monede), trebuie să declaraţi suma autorităţilor vamale. În cazul în care nu faceţi acest lucru, autorităţile vamale pot să vă reţină banii şi să vă dea o amendă. Nu uitaţi că autorităţile vamale pot efectua controale individuale şi vă pot verifica bagajele şi/sau maşina.

Dacă doriţi să călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta, având asupra dumneavoastră cel puţin 10.000 de euro în numerar(sau echivalentul în altă monedă), trebuie să verificaţi pe lângă autorităţile vamale din fiecare ţară pe care o tranzitaţi dacă trebuie să declaraţi suma respective“, informează www.europa.eu.

Regimul este similar şi în cazul în care intraţi în UE dintr-o ţară terţă, neavând obligaţia de a plăti TVA şi accize pentru bunurile pentru uz personal, însă limitele sunt mult mai mici, situaţie valabilă şi în cazul în care veniţi din Insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA şi accize.

Iată şi care sunt aceste limite:

Băuturi alcoolice

4 litri de vin şi

16 litri de bere
un total de 1 litru de băuturi spirtoase cu un conţinut de alcool de peste 22 % vol. sau 1 litru de alcool nedenaturat (alcool etilic) cu un conţinut de alcool de 80 % vol. ori 2 litri de vin cu adaos de alcool sau vin spumant.

Fiecare dintre aceste cantităţi reprezintă 100 % din totalul admis pentru alcool şi băuturi alcoolice. Puteţi împărţi aceste cantităţi pe jumătate. De exemplu, puteţi introduce o jumătate de litru de băuturi spirtoase şi 1 litru de vin alcoolizat, ambele reprezentând jumătate din cantitatea admisă.

În cazul produselor din tutun, mai precizează sursa citată, limita poate fi mai mică sau mai mare, în funcţie de ţara UE pe care o vizitaţi. Există ţări care aplică limite inferioare doar pasagerilor care călătoresc pe mare şi pe uscat (Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria) sau tuturor pasagerilor (Estonia şi România).

Limita superioară - 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 de trabucuri sau 250 g de tutun;
Limita inferioară - 40 de ţigări sau 20 de ţigări de foi sau 10 trabucuri sau 50 g de tutun.

Aceste cantităţi pot fi combinate, fără, însă, să se depăşească limita totală. De exemplu, 50 de ţigări de foi + 25 de trabucuri = limita totală.
Important de ştiut este faptul că persoanele cu vârsta sub 17 ani nu au voie să cumpere ţigări sau alcool în regim duty free.

Ce regim au alte produse

Puteţi transporta şi alte bunuri în valoare de până la 300 EUR pe călător sau de până la 430 EUR în cazul persoanelor care folosesc transportul aerian şi maritim. Unele ţări din UE aplică o limită mai scăzută (150 EUR) pentru călătorii cu vârsta sub 15 ani.

Combustibil - puteţi transporta maximum 10 litri într-un container portabil, în afară de combustibilul din rezervor. Această regulă se aplică oricărui tip de vehicul cu motor.

Accize la ieşirea din UE

Dacă vă îndreptaţi către o destinaţie din afara UE (sau spre anumite regiuni din UE, cum ar fi Insulele Canare), puteţi cumpăra produse scutite de taxe şi accize din magazinele „duty-free" aflate în aeroporturi şi porturi Totuşi, în ţara de destinaţie din afara UE aceste bunuri pot fi supuse unor accize şi taxe.

Regimul pentru tranzitarea UE prin Elveţia sau altă ţară din afara Uniunii

Dacă mergeţi dintr-o ţară a UE în alta şi treceţi prin Elveţia se aplică normale vamale elveţiene. În cazul în care transportaţi cantităţi de alcool sau tutun care depăşesc limitele permise în Elveţia, trebuie să le declaraţi la intrarea în această ţară şi apoi când intraţi din nou în UE. În Elveţia este posibil să vi se ceară să furnizaţi o garanţie financiară pe care o veţi recupera în momentul în care plecaţi din ţară cu bunurile.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Utilizator Adevărul
23.06.2019, 06:22:38

Comentariu considerat abuziv.

Constantine Constantine
23.06.2019, 09:44:38

Pina ce actuala UE nu va deveni Statele Unite ale Europei si fiecare tara sa devina un stat in uniune (da, dupa metoda americana) cu o Constitutie comuna dar si cu legi proprii statale nu putem vorbi decit despre un amalgam care se poate descompune in timp.

+5 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
23.06.2019, 11:31:59

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
23.06.2019, 11:57:07

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
23.06.2019, 11:57:43

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările