Cât costa obţinerea indemnizaţiei de handicap. Sechestru pe locuinţele inculpaţilor trimişi în judecată în dosarul „Mită la Psihiatrie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalizările fictive, în vederea obţinerii pensiei de invaliditate, erau tranzacţionate la secţia Psihiatrie din cadrul SJU Slatina prin intermediul unui infirmier FOTO: Arhiva
Spitalizările fictive, în vederea obţinerii pensiei de invaliditate, erau tranzacţionate la secţia Psihiatrie din cadrul SJU Slatina prin intermediul unui infirmier FOTO: Arhiva

Dosarul în care anchetatorii au cercetat un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi un infirmier subordonat acestuia, dar şi o angajată a DGASPC, implicaţi în întocmirea contra-cost de documente medicale în vederea pensionării pe caz de boală sau a încadrării în grad de handicap, a fost trimis în judecată.

Fosta şefă a Secţiei Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, un infirmier din cadrul aceleiaşi secţii, dar şi o consilieră de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi alte două persoane au fost trimise în judecată într-un dosar de corupţie, la finele lunii trecute.

„Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Olt au finalizat cercetările iar, la data de 23 aprilie 2019, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor M.C., medic la S.J.U. Slatina – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), C.I., infirmier la S.J.U. Slatina – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată (5 acte materiale) şi de instigare la dare de mită în formă continuată  (2 acte materiale), V.F., persoană fără calitate specială – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale) şi dare de mită, J.M., consilier DGASPC Olt – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi P.M., persoană fără calitate specială – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă“, a anunţat DGA.

Ancheta a pornit în 26 ianuarie 2017, în urma unei sesizări la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt formulate împotriva cadrelor medicale de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. În sesizare se arăta că medicul Cristina Mischie, la acel moment şefa secţie Psihiatrie din cadrul SJU Slatina, condiţionează actul medical de sume de bani, iar tarifele sunt stabilite în funcţie de complexitatea respectivului act şi de durata în timp a acestuia.

300 lei pentru prelungirea concediului medical, 100 lei pentru o internare

La mijlocul lunii mai 2017, au stabilit anchetatorii, medicul Cristina Mischie a primit 300 lei de la inculpatul V.F., un intermediar, pentru internarea medicală de zi şi prelungirea concediului medical pentru pacientul B.G.. O lună şi jumătate mai târziu, acelaşi medic primea de la un alt pacient, Z.F., 100 lei pentru internarea medicală continuă şi emiterea unei scrisori medicale. Bani de la doi pacienţi care în final şi-au recunoscut vina de a fi dat mită au primit şi infirmierul C.I. din cadrul Secţiei Psihiatrie, trimis de asemenea în judecată, dar şi angajata DGASPC Olt pe un post de consilier, Mădălina Jianu.

Astfel, în perioada aprilie – mai 2017, infirmierul şi angajata DGASPC au pretins şi primit de la un pacient 3.000 lei, cu promisiunea că vor interveni pe lângă personalul medical pentru obţinerea documentelor medicale necesare întocmirii dosarului de pensionare şi facilitarea încadrării persoanei în grad de invaliditate şi de handicap şi pe cale de consecinţă a obţinerii unor pensii pe caz de boală.

„Tariful“ perceput de infirmier într-un alt caz, pentru facilitarea relaţiei cu medicul şef de secţie, a fost, în 16 mai 2017, 300 lei, pacientul plătind tot 300 lei şi medicului Cristina Mischie pentru eliberarea documentelor medicale de care acesta avea nevoie.
De la un alt pacient, infirmierul a încasat de asemenea sume frumoase de bani, cu promisiunea revizuirii gradului de invaliditate şi obţinerii indemnizaţiei de handicap.
„ C.I., în perioada aprilie-mai 2017, a pretins şi a primit suma de 250 lei de la Z.F., în schimbul promisiunii că va interveni şi va determina cadrele medicale competente să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă, apoi, în aceeaşi modalitate faptică, a mai primit, în luna februarie 2018, tot de la Z.F., suma de 1.000 lei, pentru a o ajuta să obţină indemnizaţia de handicap, acordată de către DGASPC, promiţându-i ca va interveni şi va determina medicii din cadrul DGASPC Olt să emită actele medicale necesare Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap în vederea întocmirii certificatului   de încadrare în grad de handicap. (…) De asemenea, C.I. a determinat pacienta să dea suma de 100 lei medicului M.C.“, spun anchetatorii. Pacienta Z.F. a şi obţinut, la 27 februarie 2019, respectivul certificat pentru care plătise prin intermediul infirmierului

Alţi 400 lei au ajuns la infirmierul trimis în judecată de la un pacient interesat să obţină documente care să-i permită la revizuirea periodică un grad de invaliditate mai mare, lucru care s-a şi întâmplat, pacientul fiind trecut, în urma procedurii de revizuire  periodică a capacitţii de muncă, din gradul III, în gradul II de invaliditate.

Sechestru pe locuinţe şi conturi

Dr. Cristina Mischie, plasată sub control judiciar, a fost suspendată din postul de la SJU Slatina, imediat ce anchetatorii au anunţat punerea ei sub învinuire, în luna martie a acestui an. Anchetatorii au solicitat totodată instituirea sechestrului pe venitul salarial. Infiermierul inculpat, şi acesta având, la acest moment, contractul de muncă suspedat, are sechestru pe garsoniera deţinută, în timp ce consilierei din cadrul DGASPC Olt I s-a instituit sechestru pe apartament. Cei cinci inculpaţi au de plătit şi 27.000 lei cheltuieli judiciare.

Alţi doi inculpaţi, respectiv pacienţi care au procedat la cumpărarea documentelor medicale, şi-au recunoscut vina şi au primit deja pedeapsa. „Tribunalul Olt a condamnat pe baza acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei, în data de 28.02.2019, pe B.G., la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă iar, în data de 22.04.2019, pe Z.F., la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă“, se mai menţionează în comunicatul DGA.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite